Recomanació

Joventut sense Déu

Horváth, Ödön von,

Juneda : Fonoll, 2017

Aquest és un llibre escrit durant el període d'entreguerres, just abans de començar la Segona Guerra Mundial. Un llibre sorprenent, des del principi fins al final. Una obra on l'autor, utilitza recursos dels gèneres que domina: teatre, poesia, novel·la policíaca i més, per crear una obra gens convencional. 

Si el llegiu riureu? Segurament sí. Patireu? Depèn de vosaltres. Farà plorar? També dependrà de vosaltres, de la vostra mirada. 

Ödön von Horvárth se les enginya per  parlar del moment que viu sense fer-ho explícit, tot i així, el llibre va ser prohibit pel Nazisme per "les seves tendències pacifistes". 

L'autor ens presenta una colla de personatges que coneixerem de mica en mica, per les seves accions, pels seus diàlegs... Uns personatges al límit, polièdrics, humans...Tots ells potser podrien tenir una cara coneguda, si no fos per la mort prematura de l'autor a l'edat de 36 anys. Just abans de morir d'accident, Horvárth, s'havia reunit amb un director de cinema alemany per parlar del llibre.

I no és casual que arribi ara. Tot i trobar-nos en un altre context, amb uns joves amb uns hàbits molt diferents, amb una tecnologia molt avançada, digitalitzats...Ens adonem que vuitanta anys més tard de la seva primera publicació, el llibre és d'una actualitat colpidora, com pocs poden aconseguir-ho al llarg del temps.

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Cavall Bernat

25/02/2019