Recomanació

Catalunya en negre :

Balada, Mercè

Barcelona : Albertí, 2017

Abans de la telerealitat i de la novel·la negra ja hi havia interès pels temes morbosos. "L’ésser humà sempre s'ha sentit captivat per les històries de sang i fetge. Des d’Èdip i la tragèdia grega!". Així ho afirma l’autora, Mercè Balada (Barcelona, 1965), llicenciada en Belles Arts i periodista de professió. Aquest és el seu primer llibre, nascut de la seva curiositat i de la tasca d’investigació duta a terme als arxius i hemeroteques catalans. 

"Catalunya en negre" és un recorregut de 150 anys de crònica negra, des del 1838 fins al 1976. En total recull 16 casos, alguns dels quals mai resolts, amb una quarantena d’assassinats i cinc execucions, a banda d’intents d’homicidi i llargues penes de presó. No és un inventari complet de tots els crims comesos entre les Guerres Carlines fins al final del franquisme, sinó que expressament s’han obviat els delictes comesos amb intencionalitat política, els grans atemptats i els magnicidis. Els protagonistes són persones reals, amb noms i cognoms, i els escenaris s’escampen per tot el territori: l'Alt Urgell, la Ribera de l’Ebre, l'Anoia, la Conca de Barberà, el Vallès Occidental, el Segrià i el Solsonès, a més de Barcelona i la seva rodalia.

Balada els ha seguit la pista i ha consultat més d’una quinzena de diaris, publicacions i revistes satíriques com La Vanguardia, La Campana de Gràcia o el Be Negre. Cada cas s’acompanya de fotografies, dibuixos, il·lustracions, anuncis de publicitat i, fins i tot, acudits publicats en revistes satíriques fent referència al crim o als fets relatats. No hi trobareu només un retrat històric molt valuós d’un temps i d’un país, sinó també tota mena de curiositats sobre com es duien a terme les investigacions judicials i com la pressió de la població i de la premsa determinaven l’actuació de les autoritats judicials.
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Vilanova del Camí

30/10/2018