Recomanació

Quina nit

Sau (Grup musical)

Sabadell : PICAP, DL 1996

Sau era una banda de rock català que va triomfar en la dècada dels anys 90 gràcies a l’àlbum “Quina nit” (PICAP, 1990) que els va consolidar com “un dels grans”. Aquest tercer àlbum de la formació osonenca, mostra alguns dels temes més coneguts del grup. S'estructura al voltant del desamor, la crítica a la política institucional o l'angoixa que apareixen a les catorze cançons que conté el disc. Les emocions, tanmateix, són l'element central d'aquestes cançons, per sobre de les lletres.

Un disc que els dos principals integrants del grup, Pep Sala i Carles Sabater, promocionaven a la ciutat de Vic, el 22 d’octubre de 1990, per a la Televisió d’Osona:

 

Aquí podem veure el grup interpretant “Foc al cos” i “Deprimit” dos dels temes del disc:

 

Quan casualment es van conèixer Carles Sabater i Pep Sala en una escola de música de Vic, cap dels dos s’imaginava que acabarien formant un grup que, per a molts de nosaltres, ha deixat empremta ja per sempre a les nostres vides sobretot per la sobtada mort de Sabater, a la fi del concert de Vilafranca del Penedès, el 13 de febrer de 1999.
Sau va ser un meteorit que va irrompre al panorama de la música en català amb una força difícil d,equiparar a qualsevol altre fenomen cultural dels últims anys. A més, va fer-ho en un moment d’una singularitat molt marcada.
A tocar estaven les Olimpíades del 92 i els monstres de la desindustrialització i la digitalització. Allunyant-se lentament el rastre de la dictadura franquista i la progressiva instauració de la normalitat lingüística.

Pep Sala recapitula dient que el fet diferencial de Sau va ser aconseguir “transcendir el nostre públic. Les nostres cançons les coneixia fins i tot gent que no havia vingut mai a un concert nostre ni havia comprat mai un disc. I això és molt difícil i passa molt poques vegades.”

 

El disc “Quina nit” (PICAP,1990) ja fa 30 anys que es va publicar, i per aquest motiu, els músics Pep Sala i Joan Capdevila dels Sau ens expliquen anècdotes, concerts irrepetibles, com el del Palau Sant Jordi del 14 de juny de 1991, i altres esdeveniments en aquest llibre.

 

 

 

Més informació:

Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa.

09/06/2022