Recomanació

La Retornada

Di Pietrantonio, Donatella

Barcelona : Duomo, 2018

Sota el títol original “L’Arminuta”, La Retornada és la història d’una nena de 13 anys provinent d’una família benestant on, d’un dia per l’altre, veu com el què ha viscut fins ara era una mentida i, qui ella creia que eren els seus pares són, en realitat, uns parents llunyans que la retornen, sense cap mena de motiu aparent, a la seva família biològica.
Aquesta adolescent haurà d’aprendre a viure en un poblet allunyat del què coneixia fins ara, amb una família pobre i nombrosa plena de desconeguts on ningú l’espera amb els braços oberts a excepció de la seva germana petita, qui es convertirà en el seu puntal.

Aquesta és una història ambientada a els Abruços, una regió situada al sud d’Itàlia d’on és nascuda l’autora, Donatella Di Pietrantonio. Una novel·la de lectura ràpida, concisa i commovedora, sense caure en sentimentalismes, on la protagonista, de la qual no en coneixem el nom, haurà d’aprendre a sobreviure en aquesta nova vida imposada sense retorn. L’abandonament i el canvi de condició social abocaran a la protagonista a un fort sentiment de no pertinença.

La maternitat també és un dels punts claus d’aquesta novel·la basada en la Itàlia de la dècada dels anys seixanta i setanta on les adopcions informals eren habituals entre famílies pobres i famílies benestants amb problemes de fertilitat, on la sort de l’infant no estava regulada per cap llei.

Donatella Di Pietrantonio és dentista pediàtrica a els Abruços (Itàlia). La Retornada és la seva tercera novel·la amb la qual ha guanyat el Premi Campiello i ha esdevingut finalista del Premi Napoli. Amb la seva novel·la anterior Bella mia (2014) va quedar finalista del reconegut Premi Strega, de prestigi internacional, i guanyadora del Premi Brancati.

Més informació:

Recomanat per Bib. Joan Triadú. Vic

07/01/2022