Recomanació

L'Efecte Frankenstein

Barceló, Elia

Barcelona : Edebé, 2019

Elia Barceló s’inspira en el clàssic Frankenstein de Mary W. Shelley per a crear L’efecte Frankenstein. Una novel·la juvenil que enllaça el present i el passat en una aventura protagonitzada per la Nora, una noia del segle XXI; en Max, un noi aristòcrata del segle XVIII; i Viktor Frankenstein, creador del monstre de Frankenstein i amic d’en Max; tots tres estudiants de medicina.

Novel·la entre policíaca i gòtica, ens mostra la història d’amor entre una noia moderna i un noi de segles enrere, així com les peripècies del monstre, desdoblat entre les dues persones que Viktor Frankenstein ha fusionat per a crear-lo i que pretenen tenir el control sobre la seva conducta. Aquest gir respecte a la novel·la clàssica de Shelley obre la porta a comparacions entre les dues obres. 

Un dels seus aspectes més interessants és el dels viatges en el temps, ja que l’autora aconsegueix una bona recreació del segle XVIII. La documentació de Barceló sobre aquella època és minuciosa i mostra qüestions que sovint passen desapercebudes en novel·les basades en altres temps: la falta de llum, la manca d’higiene o la incomoditat de la roba, per exemple.

Amb un argument àgil i molt ben construïda, aquesta novel·la juvenil ens convida a reflexionar sobre la igualtat entre sexes i classes i sobre les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions.

L’efecte Frankenstein ha estat guardonada amb el Premio Edebé de literatura juvenil 2018 i el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 2020.

Més informació:

Recomanat per Ester Vivó. Bib. La Cooperativa. Centelles.

18/01/2022