Recomanació

En las montañas :

Morgan, Ned

Barcelona : Blume, 2019

A mesura que la població mundial s’urbanitza cada vegada més, la necessitat d’una relació sana amb la natura és més important que mai, tant des del punt de vista del benestar psicològic com de la salut física.

A “En las montañas”, Ned Morgan ens recorda que les muntanyes han estat sempre impregnades de poesia, simbolisme i misteri, inspirant a tothom, des dels exploradors que cerquen l’impossible fins als que només volen fer exercici físic. Però també remarca que són ecosistemes fràgils que cal preservar.

La idea que les muntanyes ofereixen claredat i una sensació de "fugir de tot”, és el que defensa Ned Morgan, editor de la revista canadenca Mountain Life, que va viure a Toronto durant molts anys abans de decidir deixar enrere la ciutat i anar a viure a les muntanyes. El 2007, va tornar a la regió de les Blue Mountains, a Ontario, on s’havien establert, a mitjans dels segle XIX, els seus avantpassats irlandesos. Igual com ells fugien de la Gran Fam, que va assolar Irlanda, Ned Morgan va deixar enrere els embussos i la contaminació en busca d’una vida millor i més sana.
El llibre ens explica que, independentment de la durada de l’estada a la muntanya, a banda dels beneficis físics, també cal destacar la millora de la salut mental, perquè augmenta l’autoestima, la confiança, la creativitat i la concentració. I al mateix temps redueix la tensió, la ira i la depressió que provoca l’estrès de la vida urbana.

Per il·lustra-ho, l’autor presenta diversos exemples com el cas de Butan, un petit país a l’Himàlaia on és més important l’índex de la Felicitat Nacional Bruta (FNB) que el del Producte Interior Brut (PIB). Trobareu també alguns consells per sentir-vos bé a casa vostra quan no teniu la possibilitat d’escalar cims, caminar per les valls, esquiar a les pistes o prendre l’aire fresc.

Més informació:

Recomanat per Bib. Dos Rius. Torelló

14/01/2022