Recomanació

Disset pianos

Solsona, Ramon

Barcelona : Proa, 2019

Avui us volem recomanar "Disset Pianos", de l’escriptor Ramon Solsona.  
L’argument de la novel·la comença amb la mort inesperada d’en Peter, un romanès instal·lat a Barcelona que és un gran restaurador de pianos.  “No malvenguis els pianos”, això és el que li diu sempre en Peter a la seva dona, la Mei.  Quan ell mor, la Mei  decideix seguir aquestes instruccions, i això fa que per la botiga de restauració s’hi passegin un munt de personatges amb interessos diversos: des de l’entranyable veïna que comparteix les galetes amb la Mei fins a l’irritant comprador disposat a aprofitar-se de la situació per omplir-se la butxaca.  Tot aquest reguitzell de personatges fan reflexionar la Mei, que té la necessitat de conèixer més detalls sobre el passat d’en Peter, conèixer el lloc on va néixer i la seva família. Per això viatja a Budapest. El que descobreix però, no li resulta fàcil de pair i li genera encara més dubtes sobre qui era l’home amb qui ha compartit la seva vida els últims anys.  Caldrà veure com ho encaixa tot plegat la Mei.
És una novel·la amb un fort component social i emocional, tot i que també té moments d’intriga i una gran càrrega històrica perquè evoca una època molt fosca de la història romanesa, com és la repressió del dictador Ceausescu, que va ser especialment dura durant  la dècada dels 80.  Com no podia ser d’altra manera, al llarg de la novel·la, també apareixen moltes referències al món de la música i els pianos concretament. I és que en realitat, els pianos són l’element principal a partir del qual comença tot, o acaba, depèn de com es miri.

Ramon Solsona escriu amb un llenguatge molt cuidat i alhora, planer i directe, com ja ens té acostumats al llarg de la seva extensa obra. Per  exemple, segurament més d’un de vosaltres haurà llegit Allò que va passar a Cardós, L’home de la maleta o No tornarem mai més, tot i que també ha escrit poesia, narrativa breu i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació. 
Si encara no ho heu fet, us convidem a descobrir aquest Disset pianos, una lectura que de ben segur us atraparà!

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Tagamanent

14/01/2022