Singularitats naturals del Maresme
Singularitats naturals del Maresme

Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2018, Singularitats naturals del Maresme, on es recullen aquelles curiositats o peculiaritats naturals presents a tots els municipis de la comarca. La guia està disponible en versió paper a les biblioteques de la comarca, i també en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.

Sovint, la vida quotidiana ens allunya de l’entorn natural. En aquest sentit, al Maresme hi ha una gran riquesa per descobrir. Amb aquesta guia, les biblioteques volen despertar la curiositat i l’interès per conèixer espais naturals, així com la flora, la fauna, els boscos i el mar. Aquest any han participat a la guia els tres parcs naturals que hi ha a la comarca: el Parc de la Serralada de Marina, el Parc del Montnegre i el Corredor i el Parc de la Serralada Litoral, que ofereixen visites guiades per experts, les quals permeten conèixer i gaudir millor d’aquests espais.

La guia s’edita i es distribueix gratuïtament en format paper a les biblioteques municipals de la comarca del Maresme. També hi ha la versió digital, Bibliosmaresme, accessible des de Google Play i Apple Store, tant per a tauletes tàctils com per a telèfons mòbils. A més, la guia compta amb uns codis QR que enllacen tant als vídeos promocionals de les biblioteques, com als vídeos relacionats amb la temàtica: enguany, diversos especialistes donen a conèixer les singularitats naturals de primera mà, a través d’entrevistes i passejades.

Al voltant d’aquesta nova guia, les biblioteques realitzen diverses activitats:

  • A Canet de Mar el dissabte 21 d’abril a les 10 h es fa l’acte de presentació de la guia amb una sortida familiar al Venteveio, el cim més alt de Canet.
  • El mateix dia 21 d’abril a les 19 h es presenta la guia a Sant Vicenç de Montalt i també a Santa Susanna on de la mà de Jordi Torallas es proposa fer un itinerari.
  • A Teià el 27 d’abril a les 19 h es fa la presentació de la guia a càrrec de l’ornitòleg Jordi Ribas. També es realitzen altres activitats infantils relacionades, com una sortida per conèixer ocells o un taller per fer nius pels ocells.
  • A Arenys de Mar, el 4 de maig a les 19 h es presenta la guia amb una xerrada sobre els rials a càrrec de Pere Alzina i Bilbeny.
  • A Cabrils, el 12 de maig a les 10.30 h es presenta la guia amb una passejada pel municipi per localitzar els diversos nius de falciots, orenetes i ballesters, de la mà del responsable del Centre de Documentació de Parc de la Serralada Litoral.
  • A Mataró, la presentació de la guia es farà el 14 de maig a les 19.30 h a la biblioteca Pompeu Fabra. L’acte comptarà amb experts de la comarca que han participat en el projecte com són: Joan Manel Riera de l’Escola de Natura del Corredor; Toni Marí del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral, l’Oriol Bassa, Tècnic Superior de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls i Xavier Seglar de l’Escola del Mar de Badalona. Durant aquest activitat es tractaran singularitats naturals de la comarca com són l’Alguer de Mataró, els boscos, com ara alzinars o rouredes, refugi de moltes espècies de plantes i animals, i ocells com el gafarró, les orenetes i els falciots, que tenen molta presència en aquest entorn privilegiat.
  • A Vilassar de Dalt, es farà el 24 de maig a les 19 h, commemorant el Dia Europeu dels Parcs, i comptarà amb la participació del responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada de Marina, on es visualitzarà el vídeo del bosc de ribera.
  • A Tiana el 26 de maig a les 12 h es fa la presentació de la guia al Jardí Romàntic de la Lola Anglada, coincidint amb l’activitat familiar Les aventures de la Sila i en Brens, a càrrec de Krisolets.
  • Al Masnou es presentarà el 30 de juny, al Parc Lluís Millet amb una hora del conte dedicada a la singularitat del municipi, el garrofer. També el 30 de juny, es presenta a la Biblioteca de Tordera, amb una passejada per la Roureda de Can Verdalet.
20/04/2018 12:32h