La Moixiganga
La Moixiganga

A Castellterçol, Dissabte Sant, al vespre, just abans de la Vetlla Pasqual, a la plaça Vella es representa el Ball de la Moixiganga. Es tracta d’una dansa molt antiga que recrea la passió de Crist a través de diferents figures i moviments acrobàtics. És un dels actes més impactats de les festes de Setmana Santa.

S’apaguen totes les llums del nucli antic. És ben fosc i hi ha un silenci absolut. Sona una melodia de tambors i gralles. Una comitiva surt del casal de Cal Recader i s’aproxima fins a la plaça Vella. Porten torxes i espelmes. El vestuari és ben curiós: tots van vestits de blanc polit. Uns quants membres de la comitiva porten faixes i mocadors lligats al cap, negres. N’hi ha uns altres que llueixen una faldilla vermella, armilla de coloraines i un barret de palla molt vistós.

Les moixigangues havien estat molt esteses per tot Catalunya, cada poble en feia la seva pròpia versió. De fet, en alguns llocs servia per escenificar episodis de la passió i la mort de Jesucrist. En canvi, al País Valencià, era una mena de divertiment profà, amb construccions humanes i components burlescos. A Castellterçol és un dels actes més importants de la Setmana Santa. La Moixiganga s’ha anat perdent i reprenent en diversos anys. I s’ha recuperat gràcies a l’esforç de l’Esbart Rosa d'Abril.

 

Vés al prestatge de turisme

15/04/2019 14:59h