Temps de verema
Temps de verema

La verema és la recol·lecció o collita del raïm per a la producció del vi. El període de verema va entre els mesos d’agost i octubre. El temps de col·lecta depèn del grau de maduració del raïm i de la varietat, i és molt important per obtenir una relació percentual entre els sucres i els àcids en el gra de raïm amb un valor òptim per al tipus de vi que es vol produir. Els ceps de raïm blanc maduren generalment primer que els de raïm negre. 

Hi ha dos mètodes de verema, la manual, que es el sistema tradicional, i que produeix un vi d’elevada qualitat, i la mecànica, que és més econòmica que la manual, i la que cada vegada es més utilitzat.

Durant la fase de collita del raïm és necessari respectar algunes regles: és necessari evitar recollir el raïm mullat, ja que l’aigua pot influir en la qualitat del most; els raïms han de descansar en dipòsits no massa profunds, per evitar que s’aixafin; i finalment, el raïm ha d’anar transportat als llocs en els quals serà efectuada la vinificació en el menor temps possible, per evitar fermentacions o maceracions.

Així doncs, a Catalunya neixen les festes de la verema que s'inicien des de finals d'agost fins a mitjans d'octubre, unes festes que fan homenatge al vi i a la vinya.

No ho dubteu i acosteu-vos a alguna d’elles. No us en penedireu!

21/09/2017 11:23h