Un robot microscòpic elimina bacteris d'aigües contaminades
Un robot microscòpic elimina bacteris d'aigües contaminades

Autor: LeoPatrizi / Getty

La contaminació de l’aigua per la bactèria E-coli és un problema molt greu que afecta a uns 1800 milions de persones a tot el món, essent també la causa de malalties tan greus com diarrees, còlera, disenteria, tifus o poliomielitis, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. Actualment existeixes diferents productes químics per tal de netejar-la però alguns paràsit s’han fet resistents als desinfectants més comuns. Aquesta situació obliga a fer més quantitat de producte desinfectant o a combinar-ne de diferents, amb la generació de més residus que són nocius pel medi ambient.

Per sort la investigació duta a terme entre l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) conjuntament amb col·laboradors del Max Planck de Sistemas Inteligentes a Sutgart (Alemanya), han creat un sistema que pot ser ajudar a canviar aquesta situació. Es tracta d’uns nanorobots  que no deixen de ser esferes molt petites fetes de magnesi per una banda mentre que l’altra conté capes alternades de ferro i or.

El component magnesi reacciona amb el contacte amb l’aigua, produint bombolles d’hidrogen que impulsen els nanorobots dins l’aigua cap endavant a l’igual que si es tracés d’un coet. Les bactèries causants de la contaminació (l’E. coli) de l’aigua s’adhereixen a l’or i la plata les elimina i pot arribar a fer desaparèixer aquestes bactèries fins a un 80%.

Un altra a avantatge que té el mini robot és el fet que s’ha demostrat efectiu per bacteris diferents a l’E.coli, suposant això un gran pas en l’estudi de mètodes de descontaminació de l’aigua. A més es poden tornar recuperar fàcilment un cop han acabat la feina, doncs el fet d’estar recoberts de ferro fa que amb un imant sigui molt fàcil.

Ara bé, una de les investigadores de l’IBEC, Diana Vilela, matisa que tot i eliminar tots els bacteris de l’aigua no significa que aquesta sigui automàticament potable. Encara restarien fer moltes més anàlisis.

Actualment el grup d’investigadors de l’IBEC liderats per Samuel Sánchez ha obtingut finançament de la Unió Europea per desenvolupar en 18 mesos un  prototip de nanorobots per netejar aigües contaminades. De fet, afirmen que ja els ha sorgit un contacte al Marroc per comença a fer-los servir juntament amb una ONG.

Font: La Vanguardia

 

07/07/2017 16:17h