Jim Thompson

Es compleixen 40 anys de la mort de Jim Thompson  ( Anadarko, 1906 – Huntington Beach, 1977), pseudònim de James Myers Thompson. Nascut a una família on el pare el va menystenir durant tota la seva vida, va començar a escriure als quinze anys. Es va guanyar la vida aquells primers anys amb diversos treballs, fent de carnisser fins a porter d’hotel, obrer en la construcció d’oleoductes en els camps de petroli del sud de Texas. La seva joventut va transcórrer en un moment en què, després de la Gran Depressió, es va viure la cruesa de la industrialització i de la impotència de la persona enfront d’un moment econòmic molt difícil . Va estar fugaçment afiliat al Partit Comunista i va ser una persona amb un complexe de fracassat que el va abocar a esdevenir alcohòlic.

Va aconseguir primer una feina com a periodista en un diari de Texas amb l’encàrrec d’escriure relats basats en crims reals, però la investigació real la portaven a terme la seva mare i la seva germana, perquè no suportava el pes de la realitat i era una persona molt sensible.

Gran part de la seva obra va ser publicada en revistes i edicions econòmiques, però les seves novel.les són de gran valor literari. Les seves obres i els seus personatges relaten el crim amb un càustic sentit de l’humor, a través de personatges aturmentats, amb malalties mentals com l’esquizofrènia... El ventall d’assassins de ment psicòpata, amb una fredor en les seves accions, que han arribat a ser-ho condicionats pel seu entorn i pels seus antecedents és molt ampli.

La seva primera novel.la va ser publicada l’any 1942, Aquí y ahora, però va ser l’any 1952, amb l’aparició del títol El asesino dentro de mí quan va conèixer l’èxit.

Als anys seixanta va començar la seva col.laboració amb l’indústria cinematogràfica de Hollywood. Va ser guionista de dos grans films en què va tenir la sort de treballar amb el director de cinema Stanley Kubrick i el productor James B. Harris. Aquesta col.laboració va donar com a fruit dos grans films Atraco perfecto (1956) i Senderos de gloria (1957).

L’any 1963 va escriure dues de les seves millors novel.les, Los timadores i 1280 ànimes, que van ser portades al cinema posteriorment per Stephen Frears i Bertrand Tavernier. Els darrers anys de la seva vida van estar marcats per la malaltia i unes relacions familiars complicades que el van dur a viure una vellesa trista i aturmentada.

 

 

 

10/04/2017 10:41h