Guies de lectura

Violència de gènere

Violència de gènere

Gairebé cada dia quan encenem la televisió veiem algun cas de violència de gènere, principalment contra les dones. Són moltes les manifestacions de violència contra les dones, i en gran part tenen lloc dins l'àmbit familiar, en relacions presents o passades de parella. Les relacions de violència de gènere tenen com a punt de partida relacions desiguals de poder entre homes i dones, i el menyspreu pels drets de la parella com: la seva vida, la seva llibertat, la dignitat...

Guia creada per:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

Data de creació: 19/10/2012

Última actualització: 22/01/2015

A la pantalla gran

 Dogville
Dogville
Trier, Lars von , Kidman, Nicole , Anderson, Harriet , Bacall, Lauren  
Barcelona : Manga, cop. 2004

Primera pel·lícula de la trilogia Estats Units : terra d'oportunitats, dirigida per Lars von Trier i protagonitzada per Nicole Kidman, on la protagonista fuig de la justícia i és acollida en el poble. Tot i rebre aquesta oportunitat, no seran tot flors i violes a Dogville.

 Las Mujeres de verdad tienen curvas
Las Mujeres de verdad tienen curvas
Cardoso, Patricia , Ferrera, América , Ontiveros, Lupe  
Barcelona : Cameo, cop. 2004

La pel·lícula està basada en l'obra teatral autobiogràfica de Josefina López. Relata la història de la protagonista, l'Anna, una noia adolescent filla d'immigrants mexicans que viuen a Los Angeles. El film planteja el pols entre la voluntat individual  i el condicionants exteriors, a més d'explicar com podem arribar a la felicitat personal.

 Osama
Osama
Barmak, Siddiq , Golbahari, Marina , Herati, Arif , Sahar, Zubaida  
Barcelona : Cameo Media, cop. 2004

Així com la pel·lícula Víctor o Victoria canvia estèticament de sexe per tal d'aconseguir feina i treballar com artista. En Osama, la nena protagonista també fa aquest canvi, però el motiu és ben diferent, poder sobreviure amb la seva mare a la instauració del nou règimen talibà instaurat a l'Afganistan.

 Solas
Solas
Zambrano, Benito , Galiana, María , Fernández, Ana , Álvarez, Carlos  
Barcelona : Filmax, DL 1999

Solas és una pel·lícula espanyola, on s'ha de destacar el paper protagonitzat per la mare de la protagonista. Una mare amorosa, que viu pels altres, que té cura de la seva filla que malviu de treballs precaris, del seu marit a l'hospital i fins i tot, del veí.

 Te doy mis ojos
Te doy mis ojos
Bollaín, Icíar , Marull, Laia , Tosar, Luis , Peña, Candela , Bollaín, Icíar , Marull, Laia , Tosar, Luis , Peña, Candela , Bollaín, Icíar , Marull, Laia , Tosar, Luis , Peña, Candela  
Barcelona : Manga, cop. 2004

Comentari:
Sobre el maltractament de les dones en l'àmbit domèstic podem trobar moltes pel·lícules. Aquesta és una de les que cal veure.

 Todo sobre mi madre
Todo sobre mi madre
Almodóvar, Pedro , Almodóvar, Pedro , Roth, Cecilia , Paredes, Marisa , Cruz, Penélope  
Madrid : El País, cop. 2008
Torna a l'inici