Guies de lectura

Dieta mediterrània

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
 

Data de creació: 23/11/2011

Última actualització: 22/01/2015

Cuina de Catalunya

A taula
Autor: TVC ©
A la gent que ha vingut de fora els sorprenen alguns hàbits alimentaris de Catalunya, com ara que s'hi mengi conill, cargols, calçots o pa amb tomàquet. "Un lloc estrany" recull l'opinió d'alguns nouvinguts sobre la cuina catalana i els costums que l'envolten.
Calçot de Valls
Autor: TVC ©
Els castells són un dels signes d'identitat de Valls, però la seva festa gastronòmica per excel•lència és la calçotada. El programa "De la terra" parla d'aquesta tradició i del conreu del calçot.
Torna a l'inici