Guies de lectura

Dieta mediterrània

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
 

Data de creació: 23/11/2011

Última actualització: 22/01/2015

Alimentació i salut

 400 recetas come sano
400 recetas come sano
León : Everest, DL 2007

Aquest llibre és una selecció de més de 400 receptes, basades en la cuina mediterrània, considerada 'la més sana del món', rica no només en sabors i aromes, sinó també lleugera i saludable en ser pobra en greixos i rica en fibres, vitamines i principis nutritius. Una cuina, en definitiva, en perfecta sintonia amb les actuals tendències d'alimentació.

 Alimentación equilibrada
Alimentación equilibrada
Agustí, Vicente  
Tres Cantos : H. Blume, 2010

Per dominar d'una forma clara els mecanismes de la dietètica i no deixar-se enganyar per les "dietes miracle", sense termes tècnics i amb unes poques regles simples i didàctiques que permetrà seleccionar amb encert els aliments adequats, sense fer cas dels consells purament comercials.

 Aliments que fan bategar el cor
Aliments que fan bategar el cor
Senpau, Pilar  
Barcelona : Proa, 2007

A més d'aportar-nos els nutrients necessaris, la nostra gastronomia fa que el cor ens continuï bategant al ritme de la vida i dels sentiments. En cada plat de la cuina catalana, encara que sovint no ho sapiguem, hi ha espurnes de felicitat. Aquest és el gran secret del llibre que teniu a les mans.

 Dieta saludable, dieta mediterránea
Dieta saludable, dieta mediterránea
Calvo Bruzos, Socorro , Boticario Boticario, Consuelo , López Nomdedeu, Consuelo  
Madrid : Universidad Nacional de Educación a Distancia. CEMAV, DL 2006

La dieta mediterrània és, sens dubte, la millor combinació possible d'aliments per afavorir la salut de la població, protegeix contra les anomenades malalties del món desenvolupat i ajuda a mantenir un bon nivell de salut en la població.

 Doscientas recetas mediterráneas
Doscientas recetas mediterráneas
Montignac, Michel  
Barcelona : Grup 62, 2007

Està dirigit a tots aquells que, sense disposar de molt temps per preparar un menjar, es preocupen per elaborar plats sans, plens de sabor i fins i tot refinats. Perquè la línia no és incompatible amb la bona taula.

 El Gust de la salut
El Gust de la salut
Santamaria, Santi  
Barcelona : Grup 62, 2006

No ens perjudica tant el que mengem, sinó com, quan i amb quin o amb qui ho mengem. No volem alimentar-nos bé per ser més atractius, sinó per trobar-nos millor, de cos i d'ànima. La bona dieta és la dieta de productes frescos. Si segueixen les recomanacions d'aquest llibre i el seu sentit comú, tindran assegurat el gust de la salut.

 Gastronomía saludable
Gastronomía saludable
Anson, Rafael , Varela Moreiras, Gregorio  
León : Everest, DL 2007

Una alimentació adequada ha de satisfer totes les necessitats nutricionals i incorporar valors sensorials, culturals, sociològics, gastronòmics i de satisfacció personal. No es menja només per la salut, sinó que també ha de ser un plaer. El llibre es centra en tres eixos bàsics: moderació, varietat i equilibri.

 La Cuina de la salut
La Cuina de la salut
Adrià, Ferran , Fuster, Valentí , Corbella, Josep  
Barcelona : Planeta, cop. 2010

La cuina de la salut és un llibre creat a partir d'una estructura narrativa on se segueix una família de sis persones durant tot un dia. Es tracta de mostrar un dia en la seva vida tractant, en capítols successius l'esmorzar, la compra, la conservació dels aliments, la cocció, el dinar, etc.

 La Cuina mediterrània
La Cuina mediterrània
Lienas, David  
Barcelona : Columna, 2007

Arreu del món es parla de la dieta mediterrània com a referent d'una alimentació sana. I és que a la Mediterrània, per les seves característiques climàtiques, s'hi troba un tipus d'aliments que resulten molt saludables. Aquest llibre presenta les millors receptes dels països mediterranis.

 La Cuina natural
La Cuina natural
Gorga i López, Gemma , Lozano, Antoni  
Badalona : Ara Llibres, 2004

La cuina natural combina de manera equilibrada tradició, gastronomia i dietètica; és a dir, saviesa mil·lenària, plaer gustatiu i respecte pel cos. Aquest llibre vol ser un ateller de cuina en contacte amb els aliments que ens ofereix la terra; un lloc obert que li permeti arremengar-se i experimentar.

 La Dieta mediterránea
La Dieta mediterránea
Torrado, Llorenç  
Barcelona : Plaza & Janés, 2001

Menjar be no significa només menjar en quantitat suficient, sinó, sobretot, mejar aliments sans, nutritius i saborosos. Aquest manual descobreix la dieta, que durant segles, han elaborat els individus de la ribera mediterrània, i que, com ara sabem, recull totes les necessitats alimentaries del ésser humà.

 La Dieta mediterránea y su cocina
La Dieta mediterránea y su cocina
Plaza Valtueña, Arancha  
Madrid : El Drac, 2005

Manual que inclou: anàlisi dels aliments basi de la dieta mediterrània; models per a l'elaboració de menús equilibrats, fonamentals per a la salut i la prevenció de malalties cardiovasculars. Inclou 256 receptes.

 Los 7 colores de la salud
Los 7 colores de la salud
Heber, David , Bowerman, Susan  
Barcelona [etc.] : Paidós, 2006

Aquest llibre proporciona una educació nutricional i ajuda a viure una vida més llarga, forta i vital. L'autor ens presenta un sistema de selecció d'aliments, que agrupa les fruites i les verdures segons el color i les substàncies químiques beneficioses que contenen.

 Menja bé, viu millor
Menja bé, viu millor
Folch, Montse  
Barcelona : Ara Llibres, 2006

Sentim la necessitat de tenir una ment equilibrada en un cos sa, per això ens hem de cuidar tant físicament com emocionalment. Uns bons hàbits dietètics i nutricionals són bàsics per garantir l'estabilitat de l'organisme, sobretot en el món accelerat en què ens toca viure, on la manca de temps és un fet molt comú.Trobareu tot un seguit de consells i informació pràctica amb el perfecte complement de unes receptes sanes, senzilles i gustoses.
 

 Soy lo que como
Soy lo que como
Sanz, Yolanda  
Madrid : Aguilar, 2007

Proposa, en un to senzill i accessible, la forma més adequada d'aprendre a menjar d'una forma saludable, una feina que aportarà grans beneficis a la nostra salut. Descriu les propietats dels aliments i de les begudes que ingerim, i explica el vincle que els seus nutrients mantenen amb el nostre organisme.

Torna a l'inici