Guies de lectura

Un país de festes

Repàs per les principals festes populars que tenen lloc a Catalunya i els elements característics de la cultura catalana. Els castellers com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al 2010. 

Data de creació: 17/10/2011

Última actualització: 30/08/2023

Castellers

 50 actuacions castelleres del segle XX
50 actuacions castelleres del segle XX
Terraza, Santi  
Tarragona : El Mèdol, 2000

Recull de cinquanta exhibicions significatives i memorables del segle, seleccionades i contextualitzades. Cinquanta actuacions que, com especifica el subtítol, han fet història i han provocat els sentiments més explícits que esquitxa aquest noble art popular batejat com a castells.

 Bon cop de mà?
Bon cop de mà?
Morén Alegret, Ricard  
Barcelona : Mediterrània, 2007

Amb l'entrada del nou mil·lenni i amb l'arribada en pocs anys de centenars de milers d'immigrants estrangers, com han incorporat les colles castelleres persones d'orígens geogràfics llunyans? Contribueix el món casteller a la integració de la immigració estrangera?

 Castellers
Castellers
Vallecillos, Lucas , Castañeda, Jordi  
Barcelona : Mina, 2006

Recull d'imatges del món casteller, amb fotografies de les actuacions de les colles més importants, que ens mostren tota la força i la bellesa plàstica del món casteller: l'espectacularitat dels colors a la plaça, la tensió del moment d'aixecar el castell,... Els castells són una tradició catalana que desperta passions.

 Castellers
Castellers

Número de la revista Descobrir Catalunya dedicat al món casteller.

 Castellers de Barcelona, 35 anys
Castellers de Barcelona, 35 anys
Cervera, Raimon , Dàvila, Josep. , Dòmper, Claudi.  
Barcelona : Dux, 2004

De la gran riquesa i diversitat de la cultura tradicional de Catalunya, el fet casteller és sens dubte la manifestació popular que ha obtingut un arrelament i una difusió més important.

 Castellers del món
Castellers del món
Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2008

Castellers del món és un documental que a través d'un viatge ens acosta i aprofundeix a diferents tradicions de construccions de torres humanes en el món.

 Diccionari casteller
Diccionari casteller
Brotons, Xavier  
Barcelona : Diputació de Barcelona, cop. 2001

El món dels castellers ja està un xic més normalitzat, com a mínim lingüísticament parlant. La Diputació de Barcelona, amb el suport i assessorament del TERMCAT, ha editat el 'Diccionari casteller', que pretén establir les bases lingüístiques del món dels castellers.

 El Penedès casteller
El Penedès casteller
Ferrando i Romeu, Pere  
Valls : Cossetània, 1998

Es tracta d'un recull de treballs i articles que Pere Ferrando ha anat divulgant des de fa 20 anys fins a l'actualitat sota un mateix criteri: que hi hagi una aportació, valoració i/o estudi de qualsevol aspecte relacionat amb la història castellera.

 Els Castellers
Els Castellers
Chumillas, Oriol  
Vic [etc.] : Eumo [etc.], 2005

El llibre parla de la història dels castellers, de la preparació que necessiten, de les festes en què participen, de l'ambient que viuen les colles castelleres, de la tècnica dels castells, de l'èxit d'aquesta pràctica i de la música que l'acompanya.

 Els Xiquets de Valls
Els Xiquets de Valls
Amades, Joan  
Tarragona : El Mèdol, 2001

Reedició facsímil editada per l'Associació Cultural Joan Amades i Edicions el Mèdol de la obra amb el mateix nom "Els xiquets de Valls.

 Gralles i castells
Gralles i castells
Escola de Grallers de Sitges  
Barcelona : Audiovisuals de Sarrià, cop. 1995

Recull de les músiques tradicionals del món casteller.

 Les Meravelles del món casteller
Les Meravelles del món casteller
Brotons, Xavier , Beumala, Joan  
Valls : Cossetània, 2000

Aquest treball recull la història i les interioritats de les construccions més importants del món casteller, tant les aconseguides per les diverses colles castelleres en el decurs dels segles XIX i XX, com les que encara romanen inèdites.

 Les Meravelles del món casteller
Les Meravelles del món casteller
Brotons, Xavier , Beumala, Joan  
Valls : Cossetània, 2002

Aquest volum repassa els primers castells de la denominada gamma extra. Aquesta etapa, inaugurada a finals de l'any 1993 amb el primer dos de nou amb folre i manilles de la història dels castells i que encara dura actualment.

 Manual de supervivència del casteller
Manual de supervivència del casteller
Roset i Llobet, Jaume  
Valls : Cossetània, 2000

Ens explica com fer castells amb seguretat. Per conèixer les possibilitats i limitacions del cos a l'hora de fer castells.És una eina molt útil tant per la prevenció de les lesions com en l'aplicació tècnica als castells i en com actuar en cas de caigudes.

 Pas a pas, pis a pis
Pas a pas, pis a pis
Canals Llinés, Roc , Chiva Royo, Paco , Martí i Garro, Lluís  
Valls : Cossetània, 2006

Documenta la gènesi de la colla castellera de Mataró i el seu creixement meteòric. La història dels deu anys d'una colla castellera del segle XXI.

 Sant Fèlix
Sant Fèlix
Castañeda, Jordi  

Cada 30 d'agost, Vilafranca és sinònim de grans castells, d'èpiques batalles entre les millors colles per sortir victorioses de la cita que les enfronta, entrem dins la festa emocionant del Penedès.

 Un Segle de castells
Un Segle de castells
Bargalló Valls, Josep  
Valls : Cossetània, 2001

Una introducció dels principals períodes de la història castellera del segle XX, combinant les dades històriques amb la interpretació. L'obra destaca la importància del període que s'enceta a partir de l'any 1993 ("Els anys incomparables", segons la denominació de l'autor), que representa la millor etapa, amb diferència i en tots els sentits, de la història castellera.

Torna a l'inici