Guies de lectura

Soy Gloria Fuertes

Soy Gloria Fuertes

Nascuda el 28 de juliol de 1917 al barri de Lavapiés (Madrid), Fuertes va ser la poeta dels infants. Molts de nosaltres la recordem per les seves col·laboracions a programes televisius com Un globo, dos globos, tres globos (la lletra de la sintonia del programa fou composta per ella mateixa) i La cometa blanca a mitjans dels anys 70. Tanmateix, pocs la recorden per la seva poesia adulta, on l’amor i la soledat són temes recurrents. Autors com Jaime Gil de Biedma, Manuel Vázquez Montalbán, José Manuel Caballero Bonald o Josep Maria Castellet van quedar fascinats a parts iguals per la seva poesia, la seva personalitat, el seu humor i el seu enginy.

Una figura literària de primer ordre. Ella i Gabriela Mistral són les dues úniques dones que apareixen a l’antologia Norton que aplega 100 poetes en llengua castellana. També Jaime Gil de Biedma va seleccionar els seus versos per a importants col·leccions, compartint protagonisme amb Gabriel Celaya, José Agustín Goytisolo o José Hierro.

L’any 1968 va rebre el Diploma d’Honor del Premi Internacional de Literatura Infantil Hans Christian Andersen pel seu llibre Cangura para todo.

Soltera, religiosa, lesbiana, enamoradissa, feminista, fumadora  empedreïda, motera, pacifista, castissa i poeta, tot això era Gloria Fuertes.

Amb aquesta guia de lectura volem recordar-la, però sobretot reivindicar-la. 

Data de creació: 07/03/2017

Última actualització: 12/06/2018

Mitjana (0 Vots)

Poeta de guardia

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
Mitjana (0 Vots)
Autoria: Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

El Portal Platero vol reconèixer amb aquesta Biblioteca d'Autor la tasca de qui va ser Menció d'Honor al Premi Andersen. S'han incorporat, gràcies a les facilitats donades per la Fundación Gloria Fuertes, una antologia de 50 poemes, la veu de la poeta, els seus manuscrits, esborranys, biografia, bibliografia, obres ressenyades i material gràfic: dibuixos, fotografies, etc.

Fundación Gloria Fuertes
Mitjana (0 Vots)
Autoria: Luzmaría Jiménez Faro

Difon la seva obra, tan la destinada als nens com la dels lectors adults. Edita la seva obra inèdita, i es reediten els seus llibres fonamentals. Fomenta i recolza l'estudi, publicacions i realització de tesis sobre l'obra de Gloria. Impulsa poetes novells, especialment a poetes joves. Suport i presència institucional en actes públics, homenatges i commemoracions. Promou i fomenta la poesia i la tasca poètica, en general.

Tornar