Còmics

FICOMIC

Ficomic és l'empresa catalana encarregada d'organitzar dues de les convencions de còmics més importants de tot l'Estat: el Saló Internacional de Còmic de Barcelona i el Saló del Manga. El primer és la cita obligada de tots els fans del còmic gràcies a una important presència d'autors, editorials, botigues i altres empreses relacionades amb el món del còmic però també del cinema o la indústria dels videojocs. També s'ha de destacar el lliurament dels prestigiosos premis que es porta a terme cada edició. Per la seva banda el Saló del Manga, amb els seus concursos de cosplay (disfresses) o karaoke i les seves activitats de difusió de la cultura japonesa ha aconseguit desenvolupar un aspecte lúdic que entusiasma a bona part dels otakus (fans) catalans que el consideren el seu punt de trobada per excel·lència.

Torna al prestatge ►


Saló del Manga 2013

El XIX Saló del Manga de Barcelona organitzat per FICOMIC es celebrarà del dijous 31 d'octubre al diumenge 3 de novembre. Per segon any, el Saló tindrà lloc a Fira Barcelona Montjuïc.

El Saló del Manga continua amb la seva vocació de mostra internacional, on tindrà cabuda el millor i més representatiu del manga, l'anime i la cultura japonesa. L'eix principal del certamen girarà al voltant de l'esport en el manga i en l'anime.

Entre els autors convidats destaquen el controvertit Shintaro Kago i Li Kunwu, uns dels autors de la trilogiaUna vida en china. La Exposició "Manga en joc", comissariada per Marc Bernabé, realitzarà un interessant recorregut per les obres més importants del gènere. Una segona exposició programada "Els nostres mangakas" rendirà homenatge als autors espanyols que s'han deixat atrapar per l'apassionant món del manga i han creat un nou gènere dins del còmic espanyol.

Als esperats concursos d'Anime Song ContestCosplay World Cosplay Summit (disfresses i karaoke), les actuacions musicals i l'espai de videojocs s'hi sumarà aquest any un espai infantil "La Abeja Maya" pensat específicament per als més petits.  

El Saló també acollirà tallers de manga i jocs tradicionals japonesos, conferències i taules rodones, classes magistrals, zona de gastronomia japonesa i altres activitats. Consulteu tota la programació en aquest link

La Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra de Barcelona ha elaborat una guia de lectura amb motiu d'aquest XIX Saló del Manga. També podeu consultar la guia de manga per adults.

La Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts disposa d'un club de lectura especialitzat en manga

 Antonio Vizcaino

Va néixer a Sant Feliu de Guíxols (Girona) el 1979. La seva família es va traslladar a Lausana (Suïssa), on es va titular com a dissenyador gràfic en Eracom, centre especialitzat en les arts i la comunicació. Més tard torna ​​a Barcelona per especialitzar-se en  il·lustració, obtenint el postgrau a l'Escola Eina. 


Durant els últims anys, ha treballat entre Lausana, Girona i Xangai en diferents branques de la comunicació visual: publicitat, roba i calçat. En paral·lel i en diverses ocasions, ha tingut que treballar com a cambrer o recepcionista per poder arribar a final de mes. Totes aquestes experiències, comentava el propi autor, "M'han servit per desenvolupar un estil gràfic propi". Actualment està de nou a Suïssa començant una nova etapa com a il·lustrador, "que és una cosa que tenia en ment des de sempre. Només necessitava proposar-m'ho seriosament i dedicar moltíssimes hores", ens deia. 

Es declara un fan de l'animació japonesa. La va descobrir als 80 aEspanya i Suïssa.

Sobre el disseny del cartell i la seva font d'inspiració, Antonio ens confessava que li semblava divertit jugar amb elements gràfics per realitzar un homenatge a diferents mangasi també que La ciutat també fos representada d'alguna manera.

 Més informació:

Yoichi Takahashi 

El gran autor de manga japonès Yoichi Takahashi ha confirmat la seva participació al XIX Saló del Manga de Barcelona. Nascut a Tòquio el 28 de juliol de 1960, va començar a publicar el manga titulat "Captain Tsubasa" a la revista setmanal "Jump" de l'editorial Shueisha en 1981, que va encendre el boom del futbol a tot el Japó. Altres obres destacades són: "Sho no densetsu" (Llegenda de Sho), "CHIBI", "ACE!" ("As" en anglès"), entre altres títols.Hungry Heart

Daisuke Nishio 

Es va unir a Toei Doga (actualment Toei Animation) com a animador en 1981. Després de treballar en diverses sèries de televisió, va ser ascendit a assistent de director en l'anime de Dr. Slump en 1982. Va debutar com a director a la sèrie de Bola de Drac l'any 1986 i va fer el mateix al cinema aquest mateix any amb Bola de Drac: La Llegenda de Shenron. Nishio també va dirigir la sèrie Bola de Drac Z, i va treballar en diverses pel·lícules basades en els personatges d'Akira Toriyama com Bola de Drac: La princesa dorment del castell del dimoni (1988) o Torneu al meu Gohan (1989), El més fort del món (1990), Super batalla decisiva per la Terra (1990) o Els tres grans Supersaiyans (1992) de Bola de Drac Z, entre d'altres. També ha col·laborat en sèries d'animació com 3x3 Ojos, One Piece, Crying Freeman o el mencionat Dr. Slump. L'últim treball en el que l'hem pogut veure dirigint ha estat el curtmetratge animat Odd One Out d'Halo Legends (2010) , basat en la popular franquícia de propietat de Microsoft. Daisuke Nishio ve al Saló del Manga de Barcelona, a presentar la nova edició restaurada i remasterizada de l'anime de Bola de Drac Z.Dr. Slump Arale. Vol. 1


Aiko Nakano 

Amb més d'una dècada dedicada a la música, va formar el seu primer grup mentre estudiava batxillerat. Va ser llavors quan va sentir que la música podia ser la seva vocació i va començar a donar concerts en sales de Fukuoka (Japó). L'abril de 2002 va donar el seu primer concert en solitari i al novembre d'aquest mateix any es va mudar a Tòquio, on va començar a compondre cançons i a donar concerts mentre participava en audicions. En una audició organitzada per RedCarpet, una plataforma per a artistes debutants, va aconseguir el primer lloc en el concurs de popularitat i en 2007 va debutar a través de Recochoku amb la cançó Name. Després d'aquest tema, arriba Sakura Chip, Summer i Sugar. Al febrer de 2008, va realitzar el seu primer concert en solitari a Tòquio. A l'estiu d'aquest mateix any les seves cançons es trobaven disponibles a través de Mora, Napster, OnGen, Tsutaya i iTunes.

Al gener de 2010, va publicar el seu primer multisenzill Friends, que incloïa la versió del famós tema del grup Rebecca i va servir de tema d'obertura per a l'adaptació animada de Dance in the Vampire Bund (Bailando con vampiros) editat per Yowu Entertainment. Per a la mateixa sèrie també va compondre la lletra final. Camellia no hitomi es va llançar al maig de l'any següent i va servir de tema de tancament de l'adaptació animada del popular manga Hidan no Aria. Ha participat també en els animis populars de Happy Lesson Advanced i Is this a Zombie? Des de llavors, ha compaginat la seva activitat musical amb composicions per a altres artistes.

Més informació: 

 


Li Kunwu  

És un dels pocs artistes de la seva generació que sempre han viscut exclusivament del novè art. En trenta anys d'activitat, ha realitzat més d'una trentena d'obres i ha publicat en les revistes de còmics més emblemàtiques del seu país, com Lianhua Huabao o Humo Dashi. Va començar especialitzant-se en el còmic de propaganda, però després es va dedicar a l'estudi de les minories culturals. És membre del Partit Comunista Xinès i administrador de l'Associació dels Artistes de Yunnan i de l'Institut d'Estudi del Dibuix de Premsa de la Xina.

Durant cinc anys Li Kunwu va dibuixar la seva vida, una vida que comença en 1955 i que plasma en paper cinquanta anys més tard. Després d' ella queda el testimoni de la història d'un home, soldat-dibuixant de Mao. Al costat del seu còmplice i amic Philippe Ôtié, coguionista, signa un document únic, Una vida en China, la rebotiga de la propaganda del partit i una de les èpoques més convulses de la recent història xinesa. Li Kunwu torna amb Los pies vendados, obra parcialment autobiogràfica, en la qual explora des de l'interior una part poc coneguda de la història xinesa.El Tiempo del padre  
 


El tiempo del partido
 El tiempo del dinero


Shintaro Kago

Quan tenia 19 anys, va debutar amb una història curta de manga sota el títol de Star Trek. A partir d'aquí la seva obra no va deixar d'augmentar, títols com Shine, Greater East Asia Co-Prosperity Shere, Atrocious Comedy in Front of the Station, Everything is peaceful, Notebook of Muder and Killing, Dance! Kremlin Palace han estat top vendes del mercat japonès. La seva obra més recent és Anamorphosis. EDT ha publicat Reproducción por Mitosis y otras historias que està trencant els esquemes mentals de la societat occidental; Cuadernos de Masacre, una sèrie de relats ambientats en l'època Edo, la inquietant Fraction o la seva peculiar visió de l'amor a Novia ante la estación y otras historias.

L'estil de Shintaro Kago és ero-guro, manga per a adults. És un autor que va més enllà de la realitat posant al límit el lector i jugant amb un humor sagnant, extravagant i intel·ligent amb els tabús més profunds com la necrofília o l'escatologia. Les seves vinyetes gaudeixen d'una màgia i una originalitat mai abans vista, té un estil narratiu gràficament revolucionari. És únic en el seu gènere, tot i estar en la mateixa línia gràfica, que Shuehiro Maruo o Hideshi Hino. També es dedica al món audiovisual i a desenvolupar figures de joguina mutilades. Reproducción por mitosis y otras historias


Novia ante la estación

Dragon Ball Exhibition

Bola de Drac d'Akira Toriyama va suposar una revolució en la història de la petita pantalla. Gràcies a això, la sèrie basada en el manga va esdevenir un fenomen al nostre país i va obrir les portes a l'interès pel còmic i l'anime japonès que no deixa d'augmentar. Ara, el Saló del Manga presentarà una exposició plena de material inèdit i exclusiu. Amb l'exposició Dragon Ball Exhibition serem testimoni del desplegament de l'univers de Son Goku, Vegeta, Son Gohan, Trunks i companyia en el XIX Saló del Manga de Barcelona. Una exposició que es realitza amb la col·laboració i el suport de Selecta Visión i Toei Animation, gràcies als quals es repassaran les escenes més emblemàtiques de Bola de Drac Z.Bola de drac
 


Dragon ball
 Dragon ball Z


Els nostres mangakas

FICOMIC ret un homenatge als autors espanyols que s'han deixat atrapar per l'apassionant món del manga.

L'exposició realitzarà un recorregut pels inicis de l'estil manga en els populars còmics dels anys 80 on nombrosos artistes espanyols van realitzar les versions locals de les sèries d'anime emeses per TVE com Marco, Heidi, Mazinger.

També en l'exposició es podrà veure una mostra de les paròdies que diversos autors han realitzat de sèries famoses com Dragon Fall d'Álvaro López i Nacho Fernández (Bola de Drac), Raruto de Jesulink (Naruto) i Paladines del Horóscopo de Nacho Fernández (Caballeros del Zodiaco). A més, l'exposició farà un repàs a les noves generacions d'autors que s'estan publicant en les diferents línies editorials com la línia Gaijin de EDT Dos Espadas de Kenny Ruiz o la línia Manga Español de Norma Editorial amb Pechanko de Skizocrilian Studio. Fins i tot l'exposició mostrarà com una novel·la de fantasia juvenil de Laura Gallego, Memorias de Idhún ha estat adaptada a l'estil manga per Andrés Carrión i Núria Peris.

 Dos espadas 
 


Pechanko!
 Dragon fall


Manga en joc

El Spokon, un subgènere del manga japonès que té com a temàtica l'esport, estarà present amb l'exposició Manga en joc. Les sèries d'animació i mangas reflecteixen la tenacitat, el sacrifici, la competitivitat i l'esperit de superació que demostren els atletes en l'esport. El comissari Marc Bernabé, realitzarà un interessant recorregut per les obres més importants del gènere. Destaca la primera sèrie emesa a Japó, Kyojin no hoshi (L'estrella dels Gegants), basada en un popular manga de beisbol que va ser adaptat en una sèrie de gran èxit de més de 200 episodis i produïts a partir de 1968 per la Tokyo Movie Shinsha, creadors de Detectiu Conan.

La mostra visualitzarà també els títols emesos i editats a casa nostra del gènere Spokon com Oliver i Benji (també coneguda com a Campeones i Capitán Tsubasa), una de les sèries més recordades pels aficionats amb gran èxit en els anys 90. També els aficionats podran descobrir els títols més emblemàtics com El Campeón (boxa), La Panda de Julia i Dos Fuera de Serie (voleibol), El Hombre Tigre i Musculman (lluita lliure), Raqueta de Oro (tennis), Yawara (judo), Slam Dunk i Chicho Terremoto (bàsquet), Bateadores i Dome (beisbol) fins l'última incorporació al gènere Inazuma Eleven, la sèrie de futbol que ha batut tots els rècords a Europa basada en un videojoc d'èxit de Nintendo que ha generat nombrós marxandatge.

 Bateadores: touch


Chicho Terremoto 
 


Slam dunk 


The Prince of tennis


Capitán Tsubasa : las aventuras de Oliver y Benji


Inazuma Eleven 
 


Cinturó negre


Musculman

 Millor Shonen Manga
Fairy Tail


Millor Shojo Manga 
Sailor Moon 

 


Millor Seinen Manga
Elfen Lied  


Millor Kodomo
Keroro


Millor Manga d'autor espanyol
Mala estrella 2. The second station 


Millor autor viu de manga de qualsevol gènere i època
Hiro Mashima

 


Millor DVD o Blu-ray d'anime
El Castillo ambulante


Millor fanzine manga
La rebelión de los Ukes


Millor serie d'anime
Dragon ball Z

A través del Khamsin 1 (de 3)

Skizocrilian Studio signa aquest trepidant títol en una mena de futur apocalíptic en una guerra entre humans, gats i gossos per aconseguir la clau que porta a Akakor, un terra mística.
L'estudi, format per autores del país, va guanyar el concurs de Manga organitzat per Norma editorial amb Pechanko!  i ara defensa aquest projecte que ha estat triat pels vots dels lectors entre dos propostes seves.


Fullmetal Alchemist Kanzeban

Esperada edició de luxe d'aquest títol que ja és un clàssic. Edward i Alphonse Elric, són dos germans que amb l'ús de l'alquímia han aconseguit la transmutació humana. Això els ha deixat marcats de per vida, amb danys que mai oblidaran. Tant sols un element com la llegendària pedra filosofal els podria guarir.


Happy

Edició en format Kanzeban, en 15 volums de la nova obra del gran Naoki Urasawa publicada per aquí. Originalment fou escrita entre 1993 i 1996 i ens explica les aventures de Miyuki, que decideix fer-se professional del tenis per eixugar el deute amb la Yakuza que ha adquirit el seu germà.


Nausicaä

Edició definitiva de luxe per una obra mestra que portava anys descatalogada. Aquest és l'únic còmic llarg que va fer mai Hayao Miyazaki, el mestre japonés de l'animació.
Nausicaä, la princesa guerrera de la vall del vent, intentarà descobrir que va causar la catàstrofe mediambiental que va portar a la terra a aquest estat apocalíptic. Una obra imprescindible.


Los mejores 13 episodios de Golgo 13

Golgo 13 es un dels personatges més importants de la historia del manga, amb centenars de pàgines publicades al país nipó.
Aquesta es una reedició (l'anterior portava anys descatalogada) de les 13 històries més valorades pels lectors i la crítica.
Golgo és un assassí infalible, si ets objectiu seu, ets pell. No hi ha marxa enrere.