La 10a Trobada de Clubs de Lectura de la XBM ha estat tot un èxit

La 10a Trobada de Clubs de Lectura de la XBM ha estat tot un èxit

La commemoració dels deu anys d’aquesta iniciativa de la Xarxa de Biblioteques Municipals reuneix lectors i lectores de 47 municipis en una vetllada que combina cultura, emoció i comunitat.

Amb la platea plena i una emoció compartida des de la primera paraula fins a l’últim aplaudiment, Olesa de Montserrat ha acollit, el passat 2 de juny, la desena Trobada dels Clubs de Lectura de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM), una cita ja emblemàtica en el calendari cultural del país.

Enguany, la trobada ha estat molt més que un esdeveniment: ha estat una celebració. Una dècada de clubs de lectura, una dècada de converses al voltant dels llibres, una dècada de comunitat lectora compromesa amb el pensament crític i el valor de la paraula compartida.

Prop de 1.200 persones provinents de més de 200 clubs de lectura de 58 biblioteques, 9 xarxes urbanes de biblioteques municipals i 3 bibliobusos de 47 municipis de la demarcació de Barcelona es van reunir al Teatre La Passió d’Olesa de Montserrat per presenciar l’obra “Dones de ràdio”, de Cristina Clemente, amb direcció de Sergi Belbel i interpretada per Àngels Gonyalons, Sara Espígul i Sara Diego.

L’acte, conduït per la periodista Anna Polo, va comptar amb la participació de l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent Beltran, i del president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez Val, que han destacat el paper fonamental que juguen els clubs de lectura i les biblioteques com a espais de trobada, de reflexió i de convivència.

Durant la seva intervenció, Pau Gonzàlez ha recordat que “fa deu anys, la primera trobada va ser una aposta. Avui és una realitat consolidada i essencial.” I ha afegi: “Llegir ens fa més lliures. I llegir en comunitat ens fa millors. No hi ha lloc per al pensament únic ni l’autoritarisme en un club de lectura. Perquè en un club de lectura es discrepa, es confronta, s’argumenta, es parla, s’escolta. Es construeix una cultura de pau i convivència.”

L’obra escollida per a aquesta edició, “Dones de ràdio”, ha emocionat el públic amb tres històries honestes i profundes sobre tres dones que s’enfronten a la malaltia amb coratge, humor i una gran dosi d’humanitat. Una peça que, a través de la paraula i l’escenificació, ha connectat de manera directa amb l’esperit dels clubs de lectura: compartir vivències, entendre el món des d’altres mirades i fer comunitat.


 

Aquesta trobada és també el reflex d’una aposta clara de la Diputació de Barcelona i la Gerència de Serveis de Biblioteques per una cultura arrelada, quotidiana i transformadora, que neix del territori i torna al territori amb vocació de servei públic.

Una nit per al record, una celebració d’allò que ens uneix: la lectura com a espai de llibertat i convivència, la biblioteca com a casa comuna i el club de lectura com a espai compartit de sentit. I, sobretot, un reconeixement a totes les persones que, setmana rere setmana, fan que els llibres continuïn dialogant amb el món.

Més:

03/06/2025