La Generalitat fixa cabals ecològics als rius per garantir uns mínims d’aigua
La Generalitat fixa cabals ecològics als rius per garantir uns mínims d’aigua

Autor: LOURDES CASADEMONT / ACN

Una nova normativa europea obligarà a fixar uns mínims d’aigua als cabals dels rius catalans, per tal de garantir el medi ambient. Per tal de dur això a terme, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat a negociar amb tots els usuaris implicats (com les hidroelèctriques i regants, per exemple).

 Aquesta mesura feia temps que els ecologistes la demanaven però troben que els cabals ambientals proposats són insuficients. Des de l’ACA admeten que finalment aquests cabals seran un 40% més baixos d’allò que s’havia dit en un principi. Es començarà a implantar a partir d’aquest any, en un 50% dels rius que tenen alguna classe de protecció ambiental, i la resta progressivament fins el 2020. Així, la zona del Pasteral del riu Ter al seu pas per Girona i a la desembocadura, a Torrella de Montgrí, és un dels primers cabals on es començarà a aplicar aquest mínim. L’altre riu on també s’aplicaran aquests mínims és el Llobregat, a la sortida del pantà de la Baells. Al riu Muga, el cabal s’establirà a Pont de Molins, i el Foix es veurà afectat a la sortida de l’embassament.

 Antoni Munné comenta que tenen previst sancions a aquells que fan un reaprofitament de l’aigua del riu si no s’acompleixen els cabals (especialment les hidroelèctriques).

Munné també reconeix que aquesta mesura suposarà un cost més elevat per l’administració, donat que per poder garantir un mínim pas constant d’aigua als rius caldrà posar en marxa i durant més temps la dessalinitzadora. Això és més car que no el fet de guardar l’aigua als embassaments, els quals amb la nova normativa hauran de deixar anar si hi ha risc que no s’assumeixin els cabals mínims.

Font: Diari Ara

04/05/2018 12:12h