40 primers de maig
40 primers de maig

El primer de maig commemorem la lluita d’uns obrers en lluita per aconseguir la jornada laboral de 8 hores. La vaga va començar l’1 de maig de 1886 a Chicago però els fets més tràgics és van succeir dies més tard a la sortida de la fàbrica McCormik quan els obrers en vaga i els esquirols que sortien es van enfrontar i una càrrega policial va causar 6 morts i la posterior condemna a mort d’August Spies, un activista anarquista.

Des del Congrés obrer Socialista de la Segona Internacional celebrat a París l’any 1889 és un jornada de lluita reivindicativa.

A Espanya la festa es va començar a celebrar amb la República de 1931 a 1936. En temps de general Franco la festa es va declarar subversiva, a canvi es va instituir la festa d’exaltació del treball en 18 de juliol.

El 1955 Pío XII va introduir el calendari religiós l’1 de maig com celebració de Sant Josep obrer o artesà, amb la qual cosa es va refer el calendari festiu-reivindicatiu d’acord amb els valors de règim franquista. 

A Espanya no es va tornar a celebrar l’1 de maig com a dia de commemoració dels successos de Chicago fins a la restauració de la democràcia, l’any 1978 va ser el primer amb manifestació autoritzada, per tant ara fa 40 anys.

Vés al prestatge de Món laboral ►

25/04/2018 10:34h