Jordi Galceran

El 5 de març de 1964 neix Jordi Galceran, dramaturg, guionista i traductor català. 

Parlar de Jordi Galceran és parlar d'algunes de les obres catalanes de més èxit dels darrers anys. Premiats i traduits a diversos idiomes, els seus textos parlen de temes actuals i propers, amb finals sorprenents i diàlegs plens d'humor. 

Estrenem la secció Avui fa del prestatge reconeixent el treball d'un dels dramaturgs més importants del teatre català contemporani. 

Dakota

Jordi Galceran va néixer el 5 de març de 1964 a Barcelona. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Va treballar entre 7 i 8 anys al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

A partir de l'any 1988, comença a escriure comèdies que es representen en circuits de teatres d'aficionats, sovint dirigides i interpretades per ell mateix. Amb l'obra "Paraules Encadenades" guanya el X Premi Born de Teatre l'any 1995 i l'any 1996 el Premi de la Crítica Serra d'Or a la millor obra en llengua catalana.

Amb "Dakota" guanyà el Premi Ignasi Iglésias de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona l'any 1995. A partir d'aquell moment, Galceran va canviar de circuit teatral: "en tres mesos vaig passar de fer teatre amb els amics al Poble Nou a estrenar al Poliorama! ", se sorprenia llavors.

Al costat d'Albert Guinovart estrena al 2002 el musical "Gaudí". Però va ser al 2003 amb l'obra "El Métode Grönholm" que aconsegueix fama internacional i va significar un abans i un després en la seva carrera.

Lluís Soler, Jordi Díaz, Roser Batalla i Jordi Boixaderas donen vida a quatre aspirants a cobrir el lloc de director comercial d'una important empresa sueca. Els candidats es veuen sotmesos a un seguit de proves la resolució de les quals desembocarà en l'elecció final. L'empresa porta els aspirants a límits que ratllen la ridiculesa. No existeix un millor context socioeconòmic que l'actual per comprendre fins a quin punt la gent està disposada a renunciar a la dignitat per aconseguir una feina. 

Es va estrenar al maig del 2003, dirigida per Sergi Belbel, dintre del projecte T-6 del Teatre Nacional de Catalunya. Al setembre del 2004 es va reestrenar a Barcelona i Madrid amb molt d'èxit. L'obra ha estat traduïda i representada en uns 60 països i ha estat vista per més d'un milió d'espectadors. Fins i tot s'ha realitzat una adaptació cinematogràfica, "El método", dirigida per Marcelo Piñeyro, de la qual l'autor no ha quedat gaire satisfet.

A l'any 2007 va escriure la peça de teatre "Cancún", que va ser portada a l'escenari del Teatre Borràs, de Barcelona a l'octubre de 2008. El 2010 torna als escenaris amb "Burundanga", una comèdia on dos dels seus protagonistes són membres d'ETA. De fet ETA és una innocent excusa perquè el públic rigui dels tòpics de sempre, amb els arguments que funcionen des de fa dècades en la comèdia més ortodoxa.

Actualment es pot veure l'obra estrenada al 2013 "El crèdit", al teatre Villarroel de Barcelona i al teatre Maravillas de Madrid i que ja ha estat traduïda a quatre idiomes. Una obra que aborda sense escrúpols el món bancari i la crisi econòmica que vivim amb dos pesos pesats, Jordi Boixaderas i Jordi Bosch sota la direcció de Sergi Belbel. 

A part de dramaturg, Galceran també és guionista de cinema, amb treballs com "Fràgils" de Jaume Balagueró, i de telesèries, com la coneguda "Nissaga de Poder" que es va emetre a TV3.

També ha participat en el musical "El rei lleó", a Madrid, com a adaptador del llibret a l'espanyol.

En paraules del propi Jordi Galcerán, fa servir la realitat per fer teatre i no el teatre per parlar de la realitat.

 

"Hacer obras muy complejas, con 27 escenas, muchos personajes... es fácil. Lo que es difícil es dar con historias simples, intensas y que tengan un conflicto que teatralmente funcione"
 

 Selecció de webs:


Vés al prestatge d'Arts escèniques ►
Efemèrides anteriors ►

Data d'actualització: 25/03/2014

El métode Gronholm: els actors parlen de l'obra

Burundanga: Jordi Galceran explica l'argument de la comèdia

El crèdit: reportatge de BTV


Vés al prestatge d'Arts escèniques ►
Efemèrides anteriors ►