Activitats virtuals
Activitats virtuals
Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals t’oferim un programa de clubs de lectura virtuals, una iniciativa que té com a objectiu promoure la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies.
La interacció entre lectors i conductors es fa a través de l’app de comunicació instantània Tellfy.
Per participar-hi, cal disposar d’un dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) i seguir els passos següents:
- Instal·lar Tellfy en el dispositiu: Android o IOS
- Crear un usuari a Tellfy
- Sol·licitar l’admissió al club a través de l’enllaç que trobareu clicant al títol de cada club.
Els clubs tenen una durada d’uns 20 dies aproximadament. La dinàmica per a cada llibre serà semblant a la dels clubs de lectura presencials: en un primer moment, a través d’un vídeo i amb el suport d’altres documents, el conductor donarà pautes, orientacions i claus de lectura; després, durant el període de lectura, els participants podran exposar els seus dubtes o comentaris a través de la plataforma de comunicació; finalment, els lectors i el conductor es trobaran per videoconferència per fer el comentari final de l’obra.
Els participants podran demanar en préstec el llibre de lectura a través de la plataforma Biblio Digital el dia que comenci el club.
Per formar part d’alguna d’aquestes comunitats lectores cal inscriureEls murs invisiblesde lectura virtuals actius.
Clubs de lectura virtuals actius:
Club de lectura virtual de novel·la: "After Dark"
Es comentarà la novel·la “After Dark” d’Haruki Murakami (Empúries).
Dinamitza el club de lectura el traductor, Albert Nolla.
Inici del club de lectura: dilluns 10 de juny
Trobada virtual: dijous 20 de juny a les 19.00 h
«De paraula» és un cicle de trobades virtuals amb autors que posa en marxa la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona per mitjà del seu perfil a Instagram (@bibliotequesXBM).
Converses realitzades disponibles al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm:
Educar per al col·lapse
Dimecres 15 de març a les 19:00 h, l'escriptor Jordi Marín va conversar amb la periodista Alba Tejera sobre el seu llibre Educar per al col·lapse.
Ràbia
Dimarts 28 de febrer a les 19:00 h, l'escriptor Sebastià Alzamora va conversar amb el periodista Jordi Milian sobre la seva novel·la Ràbia.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CpN3umco3c3/
Vidas lentas
Dimecres 19 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptora Anna Rodríguez Ximenos va conversar amb la periodista Núria Garcia, sobre el llibre Vidas lentas.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CkIdb7mo1xN/
Viure perillosament
Dimarts 24 de maig a les 19:00 h, l'escriptora Gemma Pasqual va conversar amb l'escriptora i divulgadora cultural Irene Rodrigo, sobre el llibre Viure perillosament.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/Cd8zo-mocwP/
El país de l'altra riba
Dimecres 9 de febrer a les 19:00 h, l'escriptora Maite Salord va conversar amb la periodista Valèria Gaillard, sobre el llibre El país de l'altra riba.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CZxIHqFIVg5/
La dona de la seva vida
Dijous 21 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptor Xavier Bosch va conversar amb Ester Huch de la llibreria Huch, sobre el llibre La dona de la seva vida.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CVTOVNFIyby/.
El senyor Palomar a Barcelona
Dimecres 27 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptora Tina Vallès va conversar amb Jordi Costa de la llibreria Strogoff, sobre el llibre El senyor Palomar a Barcelona.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CVipKKmIhGe/.
L'avinguda de les il·lusions
Dimarts 5 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptor Xavi Barroso va conversar amb Carles Guinart de la llibreria Abacus de Granollers, sobre el llibre L'avinguda de les il·lusions.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CUp8Mj2IxvJ/
Els desperfectes
Dimecres 16 de juny a les 19:00 h, l'escriptora Irene Pujadas va conversar amb Marina Porras de la llibreria l'Ombra, sobre el llibre Els desperfectes.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CQMKVndo4T9/
Zugunruhe. Anhel de nord
Dimecres 26 de maig a les 19:00 h, l'escriptora Fúlvia Nicolàs va conversar amb Marta Simon de la llibreria Muntanya de Llibres, sobre el llibre Zugunruhe. Anhel de nord.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CPWED9KolwW/
L'home que va viure dues vegades
Dimarts 6 d'abril a les 19:00 h, l'escriptor Gerard Quintana va conversar amb Clàudia Climent de la llibreria La Cultural, sobre el llibre L'home que va viure dues vegades.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CNVXRL7IEwP/
Avui és demà
Dimecres 10 de febrer a les 19:00 h, l'escriptora Èlia Riudavets va conversar amb Celia Asensio de Pati Blau Llibres, sobre el llibre Avui és demà.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CLH2rF6IOSJ/
Dolça introducció al caos
Dijous 3 de desembre a les 19:00 h, l'autora Marta Orriols va conversar amb Muntanya de Llibres, sobre el llibre Dolça introducció al caos.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CIWKs7NpG9U/
Òrbita
Dimecres 2 de desembre a les 19:00 h, l'autora Empar Sáez va conversar amb l'Àlvar Masllorens de Llibreria La Temerària, sobre el llibre Òrbita.
Un amor
Dilluns 23 de novembre a les 19:00 h, l'autora Sara Mesa va conversar amb la Cecilia Picún de la llibreria Librerío de la Plata, sobre el llibre Un amor.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CH8bTKvIDhc/
L'infinit dins d'un jonc
Dimecres 18 de novembre a les 19:00 h, l'autora Irene Vallejo va conversar amb la Marina Porras de Llibreria L'Ombra, sobre el llibre L'infinit dins d'un jonc.
/wSessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https:/ww.instagram.com/tv/CHvkezpoxY4/
Viatge al país dels blancs
Dilluns 16 de novembre a les 19:00 h, l'autor Ousman Umar va conversar amb la Paula Jarrin de Llibreria Al·lots, sobre el llibre Viatge al país dels blancs.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CHqX4QMIZYS/
No soc aquí
Dijous 12 de novembre a les 19:00 h, l'autora Anna Ballbona va conversar amb la Dolors Pardo de Llibres Parcir, sobre el llibre No soc aquí.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CHgG4yVIZSg/
El pintor del temps
Dimecres 28 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptor Joan Cifuentes va conversar amb el Salvador Bassó de la Papereria Llibreria Núria, sobre el llibre El pintor del temps.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CG5fFtno_oc/
Una casa lluny del mar
Dijous 22 d'octubre a les 19:00 h, l'autora Marina Martori va conversar amb la Dolors Olmedo de la llibreria La Gralla, sobre el llibre Una casa lluny del mar.
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CGp6w0Jox2j/
Les Cuques
Dimecres 21 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptor i crític literari català Julià Guillamon va conversar amb el Gerard Remendo de Saltamartí Llibres de Badalona, sobre el llibre Les Cuques.
Tu no ets la teva selfie
Dimarts 15 de setembre a les 19:30 h, la Doctora en Sociologia i especialista en innovació social digital Liliana Arroyo va conversar amb la Cèlia Asensio de Pati Blau, llibreria de Cornellà, sobre el llibre Tu no ets la teva selfie. (Va ser una activitat entorn a La Setmana del Llibre en Català).
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CFKtdgdIg0E/
La luxúria
Dimarts 8 de setembre a les 19:30 h, la periodista i escriptora catalana Anna Punsoda va conversar amb la Mercè Pujadas de Dòria Llibres, llibreria de Mataró, sobre el llibre La luxúria. (Va ser una activitat entorn a La Setmana del Llibre en Català).
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CE4q-1YIN8a/
Ed Carosia i l'ofici d'ilustrador i el còmic infantil i juvenil
Dimecres 1 de juliol a les 18:30 h, l'il·lustrador Ed Carosia va conversar amb Linsabel Noguera de la Llibreria Tres Paraguas de Gavà sobre l’ofici d’il·lustrador i el còmic infantil i juvenil.
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CCG6wTpo3X9
Víctor Ibañez, trajectòria i obra
Dilluns 15 de juny a les 18:30 h, el dibuixant de Còmic Víctor Ibañez, va conversar amb Joanmi Iglesis de la Llibreria Yuyucomics de Granollers sobre la trajectòria i obra de l’autor.
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CBdtyvaomL3/
Mar d'estiu
Dilluns 8 de juny a les 18:30 h, l'escriptor català Rafel Nadal va conversar amb Pepa Segarra de la Llibreria Cinta sobre el llibre Mar d'estiu.
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CBLpKkUo-3n/
Indestructibles
Dimecres 27 de maig a les 18:30 h, l'escriptor i periodista català, especialitzat en temes africans, Xavier Aldekoa va conversar amb Santi de Villa de la Llibreria Pati Blau Llibres sobre el llibre Indestructibles.
Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CAsxrfwoFOc/
És probable que el vostre pròxim telèfon sigui compatible amb la cinquena generació (5G) de telecomunicacions mòbils i us permeti gaudir d’encara més velocitat, agilitat i capacitat de connexió als llocs on tingueu cobertura. Però la 5G és la primera que no està pensada per comunicar només persones, sinó sobretot objectes, tant sensors com actuadors. Per això, els seus veritables avantatges es veuran en aplicacions que requereixen connexions ràpides i fiables, aplicacions tan diverses com la telemedicina, els vehicles sense conductor, l’agricultura, el turisme, l’entreteniment i múltiples sectors industrials.
Moltes d’aquestes aplicacions, a més, faran un ús intensiu de grans volums de dades que s’hauran d’analitzar a l’instant per prendre decisions de manera eficient. Hi ha empreses que fan servir sistemes d’intel·ligència artificial per endevinar quin dels seus productes o serveis ens pot interessar més, per preveure si pagarem o no les quotes d’un crèdit, per preseleccionar els aspirants més adients a un lloc de treball i per detectar possibles compres fraudulentes, i diaris amb notícies redactades per algoritmes. Però cada vegada més els encomanarem diagnosticar malalties i hi confiarem perquè ens traslladin d’un lloc a un altre de manera segura, i caldrà evitar els biaixos (de gènere, racials) i preveure les responsabilitats en cas d’incidències.
En les sessions d’aquest cicle, sis especialistes i divulgadors de les aplicacions socials de la tecnologia us explicaran el seu estat actual i respondran els vostres dubtes.
Entrevistes virtuals pel canal d'Instagram @bibliotequesXBM.
Entrevistadora: Laura Huerga, fundadora i editora de Raig Verd, cofundadora i membre de Llegir en català i coautora de Tu, calla! sobre la llibertat d'expressió, manifestació i informació en el marc de la Llei mordassa i la reforma del Codi penal de 2015.
Entrevistes realitzades:
Cultura a judici, on queda la llibertat de creació?
5 de maig a les 19:00 hores (Instagram @bibliotequesXBM)
Valtònyc, Josep Miquel Arenas Beltran, raper mallorquí condemnat a 3 anys i 6 mesos per les lletres de les seves cançons.
Valtònyc va ser detingut l'agost del 2012 acusat d'enaltiment del terrorisme, apologia a l'odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la Corona. Ara viu a l'exili, amb un nou judici pendent el proper 17 de maig. Després de la desaparició d'ETA i de la creació de la llei mordassa —acompanyat de l'enduriment del Codi Penal—, han crescut ràpidament els encausats relacionats amb el terrorisme, vulnerant no només el dret a la llibertat d'expressió, sinó també a la llibertat de creació. La música, l'art, l'humor han vist les seves creacions perseguides i encausades en un moviment que qüestiona els límits d'allò que pot ser dit i de les seves formes. Des de la literalitat dels continguts fins a la intencionalitat, la justícia ha sobrepassat les línies que defensen una democràcia diversa i rica, amb una censura pròpia d'Estats repressius. Amb Valtònyc reflexionarem sobre les conseqüències d'aquestes persecucions judicials a les expressions culturals i artístiques, i les seves conseqüències sobre els ciutadans, en formes com l'autocensura i la desmobilització.
La persecució judicial a l'art
12 de maig a les 19:00 hores (Instagram @bibliotequesXBM)
Abel Azcona, artista de performance, fotografia i instal·lació.
Abel Azcona és un artista conceptual destacat el 2014 com el millor artista internacional de performance per la premsa anglesa. L'artista ha denunciat en diverses ocasions l'abús sexual i la pederàstia a l'Esglèsia a l'Estat espanyol. Les seves obres s'exposen arreu del món i l'únic lloc on s'ha vist encausat en nou processos judicials per sis obres diferents ha sigut a Espanya. Amb l'artista conversarem sobre la seva obra, molt lligada a la seva vida, i sobre les denúncies i causes que ha rebut i la seva resposta. També reflexionarem sobre què suposa per a un artista haver de combinar l'obra artística amb la defensa del dret de creació, i les conseqüències que pot tenir per altres creadors així com del desgast psicològic i emocional, i de la manipulació, control i conseqüències que pot tenir sobre l'art i els artistes.
El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, Manel Alías, va coordinar aquest cicle especial d’Altres Veus per ajudar-nos a comprendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna i les seves implicacions socials.
Entrevistes realitzades:
Gemma Nierga entrevista Manel Alías.
Informar sobre la Rússia de Putin...I la dels russos.
28 de març a les 19 h.
Manel Alías acaba de tornar del Donbass i de Rússia des d’on ha informat des de primera fila de la l’atac contra Ucraïna ordenat per Vladímir Putin. El periodista de TV3 i Catalunya Ràdio respondrà les preguntes de Gemma Nierga sobre l’actualitat del conflicte i com l’estan vivint els russos i els ucraïnesos. La conversa entre els dos periodistes servirà però també per obrir la mirada i parlar de la del país que ha intentat modelar el president rus en els seus últims anys de mandat i que Manel Alías ha retratat a Rússia, l’Escenari més gran del món.
Manel Alías (Berga, 1977) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UAB. Va començar a treballar a Televisió de Catalunya el 2001. Va començar a treballar a l’informatiu infantil i juvenil InfoK i, posteriorment es va incorporar a la redacció dels informatius de TV3. També ha treballat per al 30 minuts. En els últims set anys ha estat corresponsal a Moscou per a TV3 i Catalunya Ràdio. El 2021 ha publicat el llibre Rússia, l’escenari més gran del món.
Gemma Nierga (Girona, 1965) és llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB. És una de les periodistes més reconegudes del país. Bona part de la seva carrera va transcórrer a la Cadena SER on va presentar programes com Hablar por Hablar, La Ventana y Hoy por Hoy. La seva trajectòria radiofònica ha estat reconeguda amb el premi Ondas. També ha conduït programes de televisió com Tres senyores i un senyor o Els meus pares, a TV3. Actualment presenta Cafè d’idees a La 2 de TVE.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CbsW7UAFHTC/
Manel Alías entrevista Carmen Claudín.
Fets, pretextos i mentides de la guerra contra Ucraïna.
4 d'abril a les 19 h
El 24 de febrer Vladímir Putin va anunciar una “operació especial” a Ucraïna per “pacificar el Donbass”. Els objectius que va marcar el president rus van ser “desmilitaritzar i desnazificar” Ucraïna, evitar que Kíiv desenvolupés armes nuclears i evitar un atac futur contra Rússia. A l’hora, exigia a l’OTAN i als Estats Units que s’allunyés de les fronteres russes. Carmen Claudín analitzarà l’argumentari de Putin per justificar aquesta guerra. En conversa amb Manel Alías, explicarà quin és el pes real de l’extrema dreta a Ucraïna o per què els acords de Minsk que els dos bàndols defensaven no han servit per aturar l’inici de l’atac rus.
Carmen Claudín (Mèxic, 1949) és investigadora del CIDOB, el Centre d’Investigació de Relacions Internacionals de Barcelona. Ha viscut a la Unió Soviètica i és una gran coneixedora de la història soviètica i de Rússia. És autora del llibre Lenin y la revolución cultural i ha firmat diversos articles sobre temes soviètics i post soviètics per a publicacions de prestigi. Ha sigut observadora electoral de l’OSCE a Rússia i a Ucraïna.
Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=uLWz8W4xkKU
Manel Alías entrevista Abel Riu.
Es podria haver evitat la guerra contra Ucraïna? Es pot convertir en una guerra contra la unió europea? Com es pot aturar?
6 d'abril a les 19 h.
Occident hauria pogut fer més per aturar l’atac de Rússia amb Ucraïna o Vladímir Putin feia temps que el tenia dissenyat? Com s’hauria de negociar amb el Kremlin? I un cop encetat el conflicte bèl·lic, què es pot fer per aturar-lo? Aquestes seran les preguntes que serviran de punt de partida perquè Abel Riu analitzi el conflicte que des de fa setmanes concentra l’atenció mundial. Riu parlarà també de l’estratègia de l’OTAN i la de Rússia i de, fins a quin punt, l’estratègia del president rus persegueix canviar l’ordre mundial.
Abel Riu (Barcelona, 1986) és llicenciat en Ciències Polítiques per la UB i és el director del centre d’anàlisi Catalonia Global Institute. El seu àmbit d’estudi són els països de l’antiga Unió Soviètica. Ha estat un dels experts de referència per a diversos mitjans de comunicació en conflictes fronterers com el que enfronta Armènia i l’Azerbaidjan per l’Alt Karabakh o la guerra entre Rússia i Ucraïna pel Donbass.
Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=p5BkWn7ZKB4
També et pot interessar:
-
Especial temàtic: Claus per entendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna.
Entrevistador: Alexandre López-Borrull. Doctor en Química (UAB) i Llicenciat en Documentació (UOC). És professor agregat dels estudis de ciències de la informació i la comunicació en la Universitat Oberta de Catalunya. Les seves línies de recerca se centren en la desinformació, la comunicació científica i les revistes científiques. Ha publicat articles i capítols de llibre en relació a les fake news, la ciència oberta i la gestió de les xarxes socials. Investigador del Grup de Recerca en Aprenentatges, Mitjans i Entreteniment (GAME).
Entrevistes realitzades:
El nou entorn digital: dietes informatives, polarització i falses creences
Ana Sofia Cardenal, 21 de novembre, 19 h
En aquesta conferència es va explorar de quina manera la creixent difusió de notícies falses i desinformació afecta a l'ecosistema català de mitjans de comunicació i xarxes socials. Ens preguntarem com el nostre consum pot incidir en aquesta difusió i explicarem com el Fets o fakes de Catalunya Ràdio mira de posar el seu granet de sorra amb fact-checking públic i independent.
Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix
Carlos Baraibar, 28 de novembre, 19 h
En aquesta conferència es va explorar de quina manera la creixent difusió de notícies falses i desinformació afecta a l'ecosistema català de mitjans de comunicació i xarxes socials. Ens preguntarem com el nostre consum pot incidir en aquesta difusió i explicarem com els Fets o fakes de Catalunya Ràdio mira de posar el seu granet de sorra amb fact-checking públic i independent.
Com contrastar: eines útils davant la desinformació
Nereida Carrillo, 5 de desembre, 19 h
Què són les fake news? Com ens enganyen a internet? Què podem fer-hi? Aquesta conferència aportarà les claus i les eines per contrastar informació, fotografies, vídeos i comptes de xarxes socials. D'una manera pràctica i senzilla, la xerrada oferirà coneixements sobre la desinformació i el seu impacte a les nostres vides. Reflexionarem sobre com informar-nos de manera crítica en un moment de saturació informativa i de gran circulació d'informació falsa.
- DIJOUS12 SET18:30 H
Molins de Rei. Biblioteca el Molí
Club de Lectura Dramatitzada
Homenatge a Àngel Guimerà A càrrec d’Elisa Poch, presidenta del Teatre 15 Arcades. Iniciem un nou cicle d’aquesta activitat destinada a la preparació i interpretació oral de textos literaris. Places limitades. Si hi vols participar, posa’t en contacte amb la Biblioteca. Amb la col·laboració de Teatre 15 Arcades. - DIVENDRES13 SET18:30 H
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Cloenda Repte Superlectors Naturalistes 2024
Les flors del parc Ara que ja ets una mica expert, t’agradarà conèixer els secrets de les flors que has descobert durant l’estiu. Ep, i repartirem les acreditacions a tots els que heu participat en el repte! A càrrec del responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral “Salvador Grau i Tort”. Activitat familiar inclosa dins del projecte “Parcs i Biblioteques... Naturalment!”. - DIVENDRES13 SET19:30 H
Palafolls. Biblioteca Enric Miralles
Introducció a l'observació de la Lluna
OBSERVEM LA LLUNA El divendres 13, celebrem el Dia Internacional d'Observació de la Lluna amb el Cercle Astronòmic de la Tordera - CASTOR. Dins del Projecte Parcs i Biblioteques, naturalment! Ens oferiran una petita xerrada per introduir-nos en el tema i, posteriorment, sortirem a l'exterior de la biblioteca per observar l'astre a través dels seus telescopis. Una activitat molt emocionant i oberta a tots els públics. Cal inscripció prèvia a b.palafolls.em@diba.cat. #palafolls #bibliosmaresme #parcsibibliotequesnaturalment #parcsibiblios #parcsnaturals #quèfemalesbiblios #bibliotequessommésqueunclub - DIJOUS19 SET17:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Celebració del Dia de la Pau
Una sessió de contes sobre la pau narrats per Sol Galatro i il·lustrats, en viu, per Santi González. A partir de 4 anys. - DIVENDRES27 SET18:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Cicle Altres Veus. "L'horta ecològica, l'horta transformadora"
Què vol dir agroecologia? Menjar productes de l’horta més propera pot transformar la societat? De tot això i molt més, en parlarem amb Maria Giner Gómez, enginyera tècnica agrícola i fundadora del projecte Kosturica. Entrada lliure i gratuïta. - TOTS ELS DIES2 - 30SET
Sant Boi de Llobregat. Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
Exposició: Brigades internacionals i multilingüisme
Aquesta exposició és el resultat de la recerca dels historiadors Ramon Naya Ortega i Lourdes Prades Artigas, de la Universitat de Barcelona, sobre l’aprenentatge de llengües i la lluita contra l’analfabetisme entre els voluntaris internacionals que van participar a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d’un estudi innovador, des del punt de vista històric i memorialístic, tant pels seus continguts, com per la interpretació historiogràfica que fan els dos investigadors. Exposició que es podrà veure a la sala d'exposicions de la biblioteca, en horari d'obertura. - DIMARTS1 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pau Riba. Dioptria, acta fundacional"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la xerrada col·loqui: PAU RIBA. DIOPTRIA, ACTA FUNDACIONAL a càrrec de Donat Putx, periodista de la Vanguardia i amic personal de Pau Riba. «La qualitat musical i poètica del disc de Pau Riba ‘Dioptria’ (1969 i un segon volum el 1970) ens permeten assenyalar aquest àlbum com l’obra seminal del rock en llengua catalana, l’encant de la qual es manté inalterable més de 50 anys després de veure la llum. Aquesta sessió abordarà el naixement i execució del projecte, la seva repercussió en el seu moment (no exempta de polèmica), les diferències estilístiques i conceptuals entre el primer volum i el segon, i el llegat de Pau Riba, desaparegut el 2022.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS17 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Audició-comentada: Ressona amb les cordes del Violoncel, amb Ariadna Chmelik
En aquest taller presentarem i descobrirem el violoncel de ben a prop. Ens endinsarem en la seva història i evolució, aprendrem com es construeix i quins elements el diferencien dels altres instruments de la família de corda. El violoncel sovint passa una mica desapercebut, malgrat tenir una gran capacitat per captivar l'oïda i enamorar-nos. Gaudirem en directe d'obres d'estils i compositors molt diversos, acompanyades de comentaris i indicacions pertinents per comprendre el seu paper en la música. Aquesta és, doncs, una bona oportunitat per conèixer i gaudir d'aquest meravellós instrument. - DIVENDRES18 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pink Floyd. Mig segle de The Dark Side of the Moon"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la conferència: PINK FLOYD. MIG SEGLE DE THE DARK SIDE OF THE MOON a càrrec del periodista Oriol Serra. «L'any passat es va commemorar el 50è aniversari de "The Dark Side of the Moon", l'obra mestra de Pink Floyd i un dels discos capitals de la història del rock i la música pop. A mig segle de la seva publicació, les seves cançons segueixen sonant tan fresques i actuals com el primer dia, algunes de les seves lletres són més vigents que mai, i la seva influència es manté ben viva entre les noves generacions de músics.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS24 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Xerrada-taller: L’orquestra simfònica, amb Ramon Civit
Us convidem a un concert i també a explorar i experimentar a l’entorn d’una de les plantilles instrumentals més grans de la música clàssica… Qui era aquell director que dirigia amb els ulls tancats? I com es deia aquell altre que dirigia només amb la mirada i sense batuta? Aclarirem aquests dubtes. Nosaltres, però, ho farem amb els ulls ben oberts i les orelles ben atentes, desxifrant una obra simfònica per descobrir-ne el contingut. Gràcies a les noves tecnologies, podrem sentir l’orquestra secció per secció: vent, corda, percussió.. La vostra participació serà crucial ja que dirigirem una orquestra simfònica; i entre els assistents composarem una obra. Potser no serà una obra mestra, però farem emergir el compositor que tots portem a dins. - DIMARTS29 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Taller concert "A toc de guitarra"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida al taller concert: A TOC DE GUITARRA a càrrec de Xavier Fort, músic i divulgador musical . «Aquest taller és una proposta d’exploració pràctica, on amb la guitarra a les mans, analitzarem el paper d'aquest instrument en l'evolució de la música popular del segle XX. A través de l’audició en directe, viatjarem cronològicament pels estils més influenciats per la guitarra… Blues, rhythm blues, rock and roll, rock, blues elèctric, country rock, hard-rock i punk rock. Aquelles persones que ho desitgin poden assistir al taller amb la seva guitarra acústica… Cal deixar clar que aquesta és una qüestió personal i que es pot realitzar l’activitat perfectament sense cap instrument. La participació està garantida a diferents nivells, amb instrument o sense, t’esperem ben motivat a aprendre.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat
- DIJOUS12 SET18:30 H
Molins de Rei. Biblioteca el Molí
Club de Lectura Dramatitzada
Homenatge a Àngel Guimerà A càrrec d’Elisa Poch, presidenta del Teatre 15 Arcades. Iniciem un nou cicle d’aquesta activitat destinada a la preparació i interpretació oral de textos literaris. Places limitades. Si hi vols participar, posa’t en contacte amb la Biblioteca. Amb la col·laboració de Teatre 15 Arcades. - DIVENDRES13 SET18:30 H
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Cloenda Repte Superlectors Naturalistes 2024
Les flors del parc Ara que ja ets una mica expert, t’agradarà conèixer els secrets de les flors que has descobert durant l’estiu. Ep, i repartirem les acreditacions a tots els que heu participat en el repte! A càrrec del responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral “Salvador Grau i Tort”. Activitat familiar inclosa dins del projecte “Parcs i Biblioteques... Naturalment!”. - DIVENDRES13 SET19:30 H
Palafolls. Biblioteca Enric Miralles
Introducció a l'observació de la Lluna
OBSERVEM LA LLUNA El divendres 13, celebrem el Dia Internacional d'Observació de la Lluna amb el Cercle Astronòmic de la Tordera - CASTOR. Dins del Projecte Parcs i Biblioteques, naturalment! Ens oferiran una petita xerrada per introduir-nos en el tema i, posteriorment, sortirem a l'exterior de la biblioteca per observar l'astre a través dels seus telescopis. Una activitat molt emocionant i oberta a tots els públics. Cal inscripció prèvia a b.palafolls.em@diba.cat. #palafolls #bibliosmaresme #parcsibibliotequesnaturalment #parcsibiblios #parcsnaturals #quèfemalesbiblios #bibliotequessommésqueunclub - DIJOUS19 SET17:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Celebració del Dia de la Pau
Una sessió de contes sobre la pau narrats per Sol Galatro i il·lustrats, en viu, per Santi González. A partir de 4 anys. - DIVENDRES27 SET18:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Cicle Altres Veus. "L'horta ecològica, l'horta transformadora"
Què vol dir agroecologia? Menjar productes de l’horta més propera pot transformar la societat? De tot això i molt més, en parlarem amb Maria Giner Gómez, enginyera tècnica agrícola i fundadora del projecte Kosturica. Entrada lliure i gratuïta. - TOTS ELS DIES2 - 30SET
Sant Boi de Llobregat. Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
Exposició: Brigades internacionals i multilingüisme
Aquesta exposició és el resultat de la recerca dels historiadors Ramon Naya Ortega i Lourdes Prades Artigas, de la Universitat de Barcelona, sobre l’aprenentatge de llengües i la lluita contra l’analfabetisme entre els voluntaris internacionals que van participar a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d’un estudi innovador, des del punt de vista històric i memorialístic, tant pels seus continguts, com per la interpretació historiogràfica que fan els dos investigadors. Exposició que es podrà veure a la sala d'exposicions de la biblioteca, en horari d'obertura. - DIMARTS1 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pau Riba. Dioptria, acta fundacional"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la xerrada col·loqui: PAU RIBA. DIOPTRIA, ACTA FUNDACIONAL a càrrec de Donat Putx, periodista de la Vanguardia i amic personal de Pau Riba. «La qualitat musical i poètica del disc de Pau Riba ‘Dioptria’ (1969 i un segon volum el 1970) ens permeten assenyalar aquest àlbum com l’obra seminal del rock en llengua catalana, l’encant de la qual es manté inalterable més de 50 anys després de veure la llum. Aquesta sessió abordarà el naixement i execució del projecte, la seva repercussió en el seu moment (no exempta de polèmica), les diferències estilístiques i conceptuals entre el primer volum i el segon, i el llegat de Pau Riba, desaparegut el 2022.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS17 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Audició-comentada: Ressona amb les cordes del Violoncel, amb Ariadna Chmelik
En aquest taller presentarem i descobrirem el violoncel de ben a prop. Ens endinsarem en la seva història i evolució, aprendrem com es construeix i quins elements el diferencien dels altres instruments de la família de corda. El violoncel sovint passa una mica desapercebut, malgrat tenir una gran capacitat per captivar l'oïda i enamorar-nos. Gaudirem en directe d'obres d'estils i compositors molt diversos, acompanyades de comentaris i indicacions pertinents per comprendre el seu paper en la música. Aquesta és, doncs, una bona oportunitat per conèixer i gaudir d'aquest meravellós instrument. - DIVENDRES18 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pink Floyd. Mig segle de The Dark Side of the Moon"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la conferència: PINK FLOYD. MIG SEGLE DE THE DARK SIDE OF THE MOON a càrrec del periodista Oriol Serra. «L'any passat es va commemorar el 50è aniversari de "The Dark Side of the Moon", l'obra mestra de Pink Floyd i un dels discos capitals de la història del rock i la música pop. A mig segle de la seva publicació, les seves cançons segueixen sonant tan fresques i actuals com el primer dia, algunes de les seves lletres són més vigents que mai, i la seva influència es manté ben viva entre les noves generacions de músics.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS24 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Xerrada-taller: L’orquestra simfònica, amb Ramon Civit
Us convidem a un concert i també a explorar i experimentar a l’entorn d’una de les plantilles instrumentals més grans de la música clàssica… Qui era aquell director que dirigia amb els ulls tancats? I com es deia aquell altre que dirigia només amb la mirada i sense batuta? Aclarirem aquests dubtes. Nosaltres, però, ho farem amb els ulls ben oberts i les orelles ben atentes, desxifrant una obra simfònica per descobrir-ne el contingut. Gràcies a les noves tecnologies, podrem sentir l’orquestra secció per secció: vent, corda, percussió.. La vostra participació serà crucial ja que dirigirem una orquestra simfònica; i entre els assistents composarem una obra. Potser no serà una obra mestra, però farem emergir el compositor que tots portem a dins. - DIMARTS29 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Taller concert "A toc de guitarra"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida al taller concert: A TOC DE GUITARRA a càrrec de Xavier Fort, músic i divulgador musical . «Aquest taller és una proposta d’exploració pràctica, on amb la guitarra a les mans, analitzarem el paper d'aquest instrument en l'evolució de la música popular del segle XX. A través de l’audició en directe, viatjarem cronològicament pels estils més influenciats per la guitarra… Blues, rhythm blues, rock and roll, rock, blues elèctric, country rock, hard-rock i punk rock. Aquelles persones que ho desitgin poden assistir al taller amb la seva guitarra acústica… Cal deixar clar que aquesta és una qüestió personal i que es pot realitzar l’activitat perfectament sense cap instrument. La participació està garantida a diferents nivells, amb instrument o sense, t’esperem ben motivat a aprendre.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat