Inici
-
Cierra los ojos, abre el corazón
Les llars del país respiren l'inici de curs, també les escoles. Alguns infants ben menuts sentiran la dificultat de separar-se de les seves famílies i d’altres viuran l’emoció de retrobament amb companys i companyes d’aula. És una època d’una elevada intensitat emocional en els nens i nenes d’arreu. En tot cas, la pràctica de mirar endins, gestionar les emocions, calmar la ment de pensaments compulsius, respirar i imaginar són recursos de gran valor educatiu que aquest llibre facilita de forma rica i clara. L’autora va escriure’l amb el convenciment de la importància de les emocions en els processos d’aprenentatge i desenvolupament integral dels nens i nenes en entorns educatius i familiars. També amb la certesa i la confiança en la pròpia saviesa interior dels infants, en l’existència de recursos naturals útils per a créixer i desenvolupar-se. És un document eminentment pràctic a fi que mares, pares i educadors imparteixin pràctiques de visualització de 15 minuts aproximadament on els menors puguin recrear, sentir, identificar i experimentar emocions i sentiments de forma amable, suau i respectuosa. S’inspira en les bases sobre educació emocional del reconegudíssim Daniel Goleman. Els beneficis de la meditació i la visualització creativa són múltiples: estimula la imaginació i la creativitat, potencia la memòria, facilita la relaxació i fa créixer l’autoimatge positiva personal. Els exercicis combinen la visualització guiada amb algunes tècniques verbals, escrites o artístiques amb el que es treballa la connexió dels dos hemisferis cerebrals. Cada visualització compta amb un fitxer d’àudio al que es pot accedir a través d’un QR. Maria Jesús Pavón Izquierdo és llicenciada en ciències econòmiques, tècnica superior en educació infantil amb postgrau en educació emocional i fundadora d’Amalive, Pensamiento Emocional, un projecte que neix amb l’objectiu de crear un model educatiu més conscient en el que es promogui la mirada interior en la primera infància. És practicant de ioga i mare de tres fills. Més informació: María Jesús Pavón Izquierdo a les Biblioteques Projecte Amalive: Pensamiento emocional Més informació a les biblioteques: Tema: "Meditació" Més informació a les biblioteques: Tema: "Intel·ligència emocional en els infants" Recomanat per Montse Colllazos. Bib. Gabriel Ferrater. Sant Cugat.
-
Els Meus dies a la llibreria Morisaki
Novel·la breu i àgil que ens recorda la importància d’apreciar les coses senzilles. La seva protagonista, Takako, és una jove de vint-i-cinc anys amb una vida sense massa sorpreses fins que, un dia com qualsevol altre, Hideaki, un company de feina amb qui surt des de fa uns mesos, li diu que es casa amb una altra noia. Immersa en una profunda tristesa, Takako sent la necessitat d’allunyar-se de tot, deixant la feina i veient passar els dies tancada a casa. El seu oncle Satoru, en un intent de fer-la sortir d’aquella situació, convida la Takako a viure a l’altell de la llibreria Morisaki, fundada pel seu avi, especialitzada en llibres de vell d’autors japonesos de l’època moderna, i situada a Jinbōchō, el barri de les llibreries i editorials de Tòquio. En aquest altell, amb muntanyes de llibres per tot arreu i olor a resclosit, la vida de la Takako començarà a agafar un nou rumb. El plaer de la lectura, l’acostament amb seu oncle i les noves amistats que l’envolten faran que la Takako es redescobreixi i recuperi les ganes de viure amb plenitud. Més informació: Satoshi Yagisawa a les Biblioteques Satoshi Yagisawa a la Viquipèdia Recomanat per Bib. Popular. Mataró.
-
Solitari
Alice Oseman és una escriptora de llibres de ficció per a joves que va iniciar la seva carrera literària de ben jove. El seu primer llibre, Solitari, el va escriure amb tan sols disset anys i va publicar per primera vegada amb només vint anys. Els seus llibres han guanyat, han estat preseleccionats o nominats per a diversos premis, com ara els Inky Awards, la Carnegie Medal i els Goodreads Choice Awards. El llibre ens explica la història d’una noia jove, la Victoria, qui els amics anomenen Tori, una noia solitària i de vegades, fins i tot, força pessimista. La seva vida i la seva manera de ser canvia completament quan el seu germà Charlie mostra el seu tarannà real i mostra sense complexos el seu amor. Té la sensació que els seus amics han canviat respecte a ella, la seva amistat no és la mateixa i això, la converteix en una noia reservada, que cerca refugi en un blog que porta per nom Solitari. Escriure i col·laborar en aquest blog és la seva via d’escapament. Però, en la seva vida, apareixeran dues figures masculines: en Lucas Ryan, qui havia estat company d’escola a primària i en Michal Holden, un noi enigmàtic que coneix el mateix dia que descobreix el blog de Solitari. Un llibre en què els adolescents es poden sentir fàcilment identificats amb els diferents protagonistes de la història, les seves peripècies i vivències, així com els canvis que estan vivint. Una història sobre amistat i relacions. Si ets fan de Heartstopper no et perdis els inicis de la seva escriptora! Més informació: Alice Oseman a les Biblioteques Alice Oseman a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Bib. Can Baratau. Tiana.
-
La Bibliotecària del front
La bibliotecària del front és la història d’una jove bibliotecària que decideix deixar la seva feina d’auxiliar en una biblioteca popular, concretament la de Canet de Mar i anar al front com a responsable d’un bibliobús, una biblioteca ambulant per fer arribar llibres als soldats que es trobaven al front i als ferits que es recuperaven als hospitals de la rereguarda. És la història de la jove Aurora Díaz- Plaja. L’autora fa parlar la jove bibliotecària a partir d’un seguit d’entrevistes fetes anys enrere. Va explicant la seva feina a la biblioteca de Canet de Mar on arriba el 1935 i els records previs a la guerra i com un fet que creia que podia durar poc temps es va convertir en una guerra molt cruel. Ens explica el funcionament del bibliobús i la importància que tenien els llibres per aquells joves soldats lluny de casa. I sobretot les seves explicacions traspuen l’energia i la vitalitat d’una generació que els va tocar canviar el seu futur. Al llarg del relat copsem un compromís, una enorme valentia i sobretot una gran professionalitat. Més informació: Berta Jardí a les Biblioteques Servei de Biblioteques del Front La bibliotecària que duia llibres al Front Recomanat per Bib. P. Gual i Pujadas. Canet de Mar.
-
Crónica sentimental de la transición
Des que l'editor Ernest Folch va tenir la pensada fer noves edicions de les obres de Manuel Vázquez Montalbán, han tornat a veure la llum obres ja oblidades i exhaurides, com Autobiografía del general Franco. Ara li toca el torn a Crónica sentimental de la transición. Val a dir que la Crónica sentimental de la Transición, és molt més sentimental que crónica, i que està farcida de de picades d'ullet a qui hagi viscut, i sobretot, viscut activa i políticament, aquells temps. Per les pàgines del llibre desfilen tot tipus de personatges de l'època, des de gent que pertanyia a l'àmbit més estríctament polític (tant de dins de l'Estat espanyol com de l'escenari de la política internacional), fins a gent del món de la cultura, l'espectacle o fins i tot el futbol. I també desfilen, com ja hem comentat, tots aquells llocs comuns que amb el temps han farcit la memòria de tot aquell que hagi viscut aquells temps o els hagi tingut com a referent cultural: des de "los principios fundamentales de todo movimiento", expressió amb la qual Montalban es referia als principis ideològics del franquisme, fins al "hecho biològico", passant pels intel·lectuals orgànics, El último tango en París, el "franco contraste de pareceres" o l'acudit del "desenueve". Finalment, destacar el contrast entre la coberta de la nova edició, on podem veure un Montalban en blanc i negre parlant per telèfon, i l'edició original, on podem veure l'antic alcalde de Madrid, Tierno Galván, i Susana Estrada, en una foto que va fer època i que ara generaria no poca polèmica. Més informació: Manuel Vázquez Montalbán a les Biblioteques Manuel Vázquez Montalbán a la Viquipèdia 'Crónica sentimental de la transición': la papallona, derrotada, esdevé una eruga Recomanat per Bib. Font i Daniel. Sant Andreu de Llavaneres.
-
Regreso al edén
Paco Roca, l’autor de còmic valencià, torna de nou amb un còmic costumista, aquest cop amb un retrat molt precís de l’Espanya de la postguerra. Concretament, un retrat de gent normal, com ell explica en una entrevista al diari Vilaweb, però que tenen una història i el dret a que sigui explicada. En aquest còmic ens explica la història de la seva mare, en particular la infantesa, a partir de les entrevistes enregistrades que li va fer i dels records de familiars propers que van viure en aquella societat de postguerra. Al voltant del títol i la connotació religiosa d’aquest, va retratant alguns dels membres de la família i determinats moments viscuts, sota epígrafs molt suggeridors pel que fa a la història que vol explicar i ho combina amb diagrames com el del Jardí de l’Edèn o el funcionament del mercat negre. En destaca també l’ús d’una paleta molt acotada de colors, concretament tons terrosos (marró i ocre) i grisos (verd i gris clar), que utilitza segons el moment que vol narrar. Regreso al Edén és una història d’un país que passava gana, de la pobresa en la que vivien immerses moltíssimes persones, de la posició en que van quedar els del bàndol perdedor de la guerra, de la normalització del maltractament envers les dones i les filles , el d’una masculinitat hegemònica que planeja amb les ales ben obertes, però també el d’una mare que malgrat no tenir la oportunitat d’aprendre a llegir i escriure aquella fotografia que portava arreu, per a ella, era un instant de cel en la grisor del moment. Més informació: Paco Roca a les Biblioteques Paco Roca a la Viquipèdia Entrevista a Paco Roca a Vilaweb Documental RTVE Imprescindibles: Paco Roca, dibujando la vida Recomanat per Laia Jiménez. Bib. Vall d'Alfatà. Santa Susanna.
-
L'Escriptora viu aquí
Sis de les escriptores més influents del segle XX agrupades en aquesta obra que és un híbrid entre guia de viatge, biografia i assaig literari. Qualsevol moment és bo per viatjar, explorar nous llocs i gaudir del turisme cultural. En aquesta ocasió et proposem que t'endinsis dins de les cases de les escriptores Grazia Deledda, Marguerite Youcenar, Colette, Alexandra David-Néel, Karen Blixen i Virginia Woolf. A cada parada d'aquest viatge (o capítol) descobriràs el paisatge personal de cadascuna d'elles; els seus racons més íntims a través dels quals van viure i escriure, al mateix temps que coneixeràs curiositats i fragments de les seves vides viscuts en aquestes cases. Algunes d'aquests indrets han estat museïtzats i estan ben conservats, tornant a bategar tal i com ho feien quan estaven habitades i destacant el valor que tenen en el món literari. Més informació: Nuoro (Itàlia) Petit Plaisance (Maine) Saint-Sauveur-en-Puisaye (França) Samten Dzong (França) Rungstedlund (Dinamarca) Charleston (Anglaterra) Recomanat per Cristina Freixas Casanovas. Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar
-
Com plantar cara a un dictador
Aquesta obra ens mostra com el periodisme pot ajudar a fer visible trames de poder i abusos sobre la població civil i com des del govern d’un país com Filipines, encapçalat pel seu president Rodrigo Duterte, s’han aniquilat unes 27.000 persones, segons la Comissió Filipina pels Drets Humans, durant els tres anys de la guerra bruta contra la droga, del 2016 al 2018. El llibre, segons l’autora, també és el seu intent de mostrar al món que l’absència de l’imperi de la llei al món virtual és devastadora. L’internet del segle XXI no té una base democràtica i la impunitat a la xarxa, naturalment, ha comportat la impunitat fora de la xarxa i ha destruït el sistema de controls i equilibris que posa la democràcia a la corda fluixa. L’obra ens alerta de com la democràcia pot morir davant la violència contínua i immoral dels governants, desemmascara la bomba invisible que ha esclatat a les xarxes socials en forma de campanyes de desinformació, que difonen mentides i odi, i denuncia com tot això afecta les nostres llibertats. L’autora, premiada amb el Premi Nobel de la Pau i el World Press Freedom Prize de la UNESCO i nomenada Persona de l’Any i Dona del Segle per la revista TIME 2018, juntament amb milers d’altres periodistes, activistes, líders de l’oposició i ciutadans del món es troba en el punt de mira i en menys de dos anys, el govern filipí ha presentat deu ordres de detenció contra ella, s’enfronta a poder anar a la presó durant la resta de la seva vida. "Pel seu esforç per salvaguardar la llibertat d'expressió com a condició imprescindible per a la democràcia i la pau duradora" Acadèmia sueca, Premi Nobel de la Pau. Més informació: Maria Ressa a les Biblioteques Maria Ressa a la Viquipèdia Entrevista sobre el documental "A Thousand Cuts" seleccionat en el prestigiós Festival de Cinema de Sundance, ens explica la història i lluita de Maria Ressa Recomanat per Bib. Tordera.
-
Stremblidas e s-chima
“Tremolors i escuma” és un llibre de poesia en edició bilingüe romanx-català escrit per la poeta suïssa Jessica Zuan, amb traducció i epíleg a càrrec de Dolors Udina i Antoni Clapés i pròleg de Denise Mützenberg. Aquest volum compila les dues primeres publicacions de poemes de l’autora: “L’orizi/La Tempête” (edició bilingüe romanx-francès, Editions Samizdat, Ginebra, 2017) i “Stremblidas e s-chima/Beben und Schaum/Tremblements et écume” (edició trilingüe romanx-francès-alemany, Chasa Editura Rumantscha, Coira, 2019). Jessica Zuan va marxar de la seva vall quan era adolescent. Va començar a escriure principalment en alemany i francès. Amb el temps va ser conscient de la necessitat de recuperar la seva herència cultural i va reprendre l’escriptura en romanx. L’autora fa servir l’alt engiadinès o puter als seus poemes, un dels cincs dialectes del romanx, quarta llengua cooficial de Suïssa. La poesia de Zuan és captivadora i vibrant, amb molta força. Els seus poemes emfatitzen la importància dels records i, al mateix temps, estan impregnats d’un accentuat desig de viure el present. Aquesta obra està estructurada en tres parts: “La tempesta”, “Noms que es perden” i “Tensar l’arc”. A l’epíleg, els traductors defineixen aquest poemari com “la mirada d’una dona sobre el món del segle XXI, escrita en una llengua antiga, de sonoritats insospitades. I per això mateix, suggerent”. Jessica Zuan ha rebut el premi de promoció del Cantó dels Grisons pel conjunt de la seva obra i un altre premi de la regió Malögia. Més recentment, “Tremolors i escuma” ha estat guardonada amb el Premi Nollegiu 2023 de poesia traduïda. La poesia de Jessica Zuan ha estat musicada per Astrid Alexandre, Martina Linn, Bruno Pedretti i Artem Pervushin. Més informació: Jessica Zuan a les Biblioteques Xavier Graset conversa amb Jessica Zuan Lectura dels poemes en romanx per part de l’autora, acompanyada dels traductors al català, Dolors Udina i Antoni Clapés Recomanat per Bib. de Can Llaurador. Teià.
-
Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres
Irene Solà, nascuda a Malla, Osona, és una jove escriptora amb l'obra traduïda a diverses llengües i guanyadora de premis com el Documenta, l'European Union Prize for Literature i el Maria Àngels Anglada, entre d'altres. És autora d'un poemari: Bèstia i de dues novel·les més: Els Dics i Canto jo i la muntanya balla. Aquesta darrera adaptada a escena per Clàudia Cedó i musicada per Judith Neddermann. Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres recull la història d'una nissaga de dones que habiten el mas Clavell, un mas encauat en el més recòndit lloc de les Guilleries, unes muntanyes que, com diu la mateixa autora, semblen fetes per amagar-s'hi. La història es desenvolupa al llarg d'un dia, el darrer de la vida de la Bernadeta, des de la matinada fins a la nit que és quan es produeix el desenllaç. En aquesta espera, coneixem les dones de la família, les mortes i les vives, que conviuen dins la mateixa casa en una espera que les mortes aprofiten per preparar una festa de benvinguda per la finada i les vives desenvolupen com un dia normal. Totes elles, en siguin coneixedores o no, són portadores d'una maledicció que les castiga a parir fills incomplets, amb una mancança o altra que, pot ser física o pot ser invisible. Aquesta maledicció la deuen a la Joana, la primera, la que va fer un pacte amb el diable per trobar un marit i el va trencar perquè el diable no li va concedir un marit sencer tal com ella li havia demanat. La novel·la bastida sobre llegendes, folklore i tradicions, ens atrapa des del primer moment i ens transporta dins de la paradoxa del temps: en un sol dia hi ha presents quatre segles d'història. Una història que malgrat recull des del temps dels Bandolers, a la construcció del pantà de Sau, de la darrera Carlinada a la Guerra Civil els homes no en són més que personatges secundaris, ja que el protagonisme rau totalment en les dones. Una molt bona novel·la que et sedueix i t'atrapa des del primer moment, escrita amb un llenguatge directe, poètic, ric, precís, ple de matisos i en determinats moments, sorprenent i murri, capaç de descriure tots els tons de la foscor i de fer-nos veure i sentir la llum que es desprèn de les tenebres. Més informació: Irene Solà a les Biblioteques Irene Solà a la Viquipèdia Irene Solà a la Institució de les Lletres Catalanes Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt.
-
Hiroshima
Crònica dels supervivents, els anomenats Hibakusha, de dos dels esdeveniments més cruels del segle XX, les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki en el tram final de la Segona Guerra Mundial, narra en primera persona les vivències d’uns testimonis que van quedar marcats pel dolor i es convertiren en víctimes de conseqüències traumàtiques per a tota la vida. Després d’un extraordinari estudi de camp realitzat per l’autor, el llibre ens mostra què van significar pels protagonistes i les seves famílies aquests fets històrics apocalíptics, aterridors i humiliants i de danys irreparables per a la població japonesa. A més, ens desgrana de forma brillant com és d’injusta la història per a alguns ciutadans pel simple fet de viure a indrets on succeeixen fets tan deplorables. Aquesta intervenció militar dels Estats Units en territori nipó, que mai s’hauria d’haver produït, ha deixat una empremta que encara continua viva, tot i que malauradament estigmatitzada per la pròpia societat japonesa amb cicatrius de difícil curació. El coneixement de fets reals com els d’aquesta obra i la capacitat de superació dels testimonis que ens ho expliquen. hauria de servir per a què barbàries com aquesta mai més tornin a ocórrer. Més informació: Agustín Rivera a les Biblioteques Premi Internacional de Periodisme Manuel Chaves Nogales Presentació del llibre a Rtve Recomanat per Bib. Poblenou. Pineda de Mar.
-
Els Secrets de Heap House
En mig d'un Londres d'inspiració victoriana, dalt d'un immens abocador de deixalles, s'erigeix el casalot laberíntic dels Iremongers, una família jeràrquica i excèntrica que arrossega una estranya maledicció relacionada amb els objectes. De tots els personatges que hi apareixen, destaca Lucy Pennant, la nova serventa de la mansió, que amb la seva arribada ho capgirarà tot, i l'innocent Clod Iremonger, que amb les seves bones intencions no sap com utilitzar el seu gran do. Així comença aquesta monumental trilogia d'Edward Carey, que ja va enlluernar als lectors amb "Little", la biografia novel·lada de Madame Tussaud. Partint de la il·lustració dels personatges, també incloses en aquest volum, l'autor va dedicar deu anys a crear aquesta obra èpica i peculiar. Molt ben traduïda per Elena Martí i Segarra i exquisidament editada per Blackie Books, amb un estil narratiu directe i poètic alhora, l'obra ofereix també al lector una aguda crítica del sistema de classes i del poder, fortes dosis d'intriga i un indubtable aroma de clàssic! Més informació: Edward Carey a les Biblioteques Pàgina web oficial Edward Carey, el inesperado ‘best seller’ de corte gótico Recomanat per Martí Noè Colomer. Bib. Tirant lo Blanc. Montgat.
-
Chengyu : guía básica de expresiones idiomáticas chinas
Manual d’aprenentatge de la llengua xinesa adreçat a persones castellanoparlants de nivell intermedi. L’obra es centra, en el Chengyu, és a dir, en aquelles expressions que solen tenir el seu origen en la literatura clàssica i que el seu significat acostuma a anar més enllà del sentit literal. El llibre inclou més de 600 entrades, de les quals se n’explica la procedència i es concreta també la seva estructura i el seu ús idiomàtic. Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Els Camins antics de Barcelona : 21 itineraris de senderisme urbà seguint les traces dels camins antics al Pla de Barcelona
Una guia pensada per anar descobrint el passat urbanístic de la ciutat a través de 21 rutes documentades. El Pla que actualment ocupa la ciutat de Barcelona, fa dos mil anys estava solcat de molts camins pels quals transitaven les diferents generacions dels nostres avantpassats. La majoria d'aquestes rutes han quedat oblidades i disperses en l'entramada xarxa de carrers de la Barcelona actual. Xavier Martínez i Edo, autor i editor, llicenciat en Geografia i Història, ha decidit recuperar alguns d’aquests senders en aquesta guia, per això parlem de senderisme urbà. Després de superposar aquests antics camins en l'estructura urbana actual, l'autor ens proposa 21 itineraris per acostar-nos a la història i el passat urbanístic de la ciutat. Una mica, tal com diu el llibre, seria "com si poguéssim aixecar l'actual retícula de l'Eixample com si fos un estora i mirar què hi havia a sota" . En alguns casos dels camins només en queden pistes o referències modestes i en molts casos curioses. La guia ens permet imaginar i projectar com eren, rescatar espais i recorreguts que en el seu moment van recórrer els nostres avantpassats. Les rutes proposades són rutes no circulars. Tenen entre cinc i vuit quilòmetres, i es divideixen en trams per facilitar passejades més curtes. Les explicacions estan il·lustrades amb mapes i fotografies amb les quals l'autor ens facilita la comprensió d'allò que estem veient -i caminant-. A la guia es proposen rutes al llarg de tot l'entramat urbà, que van des del Llobregat al Besòs, del Port a Sarrià, de Gràcia a Sant Andreu, algunes recorren els camins vells dels barris alts de Barcelona, d'altres fan passejades entre ermites que encara hi són... Una guia pensada per anar descobrint el passat de la ciutat a través de les diferents propostes i de la mà de les explicacions ben documentades de l’autor. Una guia per a caminants sense pressa, amants de la ciutat de Barcelona. Recomanat per Marta Mans. Bib. Can Pedrals. Granollers.
-
Jo, que no he conegut els homes
La història d'aquest llibre es pateix com qualsevol de les al·legories de Kafka, però com passa amb aquest escriptor, l'important és el que en retens, de tota l'obra, que no sembla res més que una al·legoria per parlar del sentit de la vida, tant com del de l'escriptura. Tot el que passa sembla no tenir-ne cap, de sentit, però les reflexions que es generen sí que en tenen molt, sorprenen i convencen. El que més pertorbaria de tot, i en relació amb el títol, és la desconeixença de la protagonista i narradora alhora, del que vol dir haver estat amb un home, el que només coneixen les seves companyes més grans en el seu absurd captiveri. I és que sembla que l'autora ens vulgui dir que podria ser una sort no saber encara que és un home. Un possible home que pot arribar a la brutalitat de deixar prenyada una dona i anar-se'n dient "I com ho puc saber, que és meu?". O sigui, fer-ho i en acabat no voler saber res de l'altra, com els animals. Tot i això, la protagonista es fa conscient de ser humana, que havia estimat i que podia patir, que no era un ésser celestial sense desitjos i de tornada de tot. En aquest sentit, sobta com li repugna el contacte físic, un contacte que relaciona de manera més o menys inconscient amb el fuet dels vigilants de la seva presó, un fuet que no seria res més que un símbol fàl·lic. Enmig de passatges subversius, sentimentals o també molt dolorosos, avança la història. De la presó del principi a una falsa llibertat, tot i l'alegria d’alliberar-se en un primer moment. Hi ha fragments molt lírics, com quan equipara la música amb el vent, el vent que seria la poesia i l'art per sobre de tot. Aquesta obra, en definitiva, sembla que parli d'ella mateixa, com ho fa la metapoesia, amb la narració de la protagonista sense nom, que ningú llegirà mai. Perquè això sembla haver-li passat a l'escriptora, el que passa fins als escriptors més reconeguts de la història, al capdavall. HARPMAN, Jacqueline. Jo, que no he conegut els homes. La Torre de Claramunt: Edicions del Periscopi, 2021 Recomanat per l'Helena Bonals. Bib Tecla Sala. Hospitalet de Llobregat
-
Todos pájaros
A Todos pájaros l’amor passa per sobre dels conflictes històrics i el dolor dels que són incapaços de superar el passat. L’Eitan és un jove científic jueu novaiorquès que coneix la Wahida, una noia d’origen àrab de qui s’enamorarà i amb qui emprendrà un viatge a Israel a la recerca de l'autèntica història del seu pare. Tous des oiseaux va ser portat a escena per Wajdi Mouawad l’any 2017,com a director de La Colline, el teatre parisenc del qual n’és director des de 2016. Un espectacle àmpliament representat a França i arreu del món, que ha estat guardonat amb nombrosos reconeixements. L’estiu de 2024 l’obra s’estrena per primera vegada en català a Barcelona al teatre La Perla 29 en el marc del Festival Grec, dirigit per Oriol Broggi. El director ja havia expressat la seva estima per Mouawad portant a l’escenari altres espectacles de l’autor com Incendis, Cels, Boscos, Un obús al cor, i Assedegats. Wajdi Mouawad va néixer al Líban, però aviat la seva família va haver de fugir, per motius polítics, primer a París per després instal·lar-se al Quebec. Mouawad és actor i director de teatre, dramaturg i novel·lista. Autor del quartet èpic La sang de les promeses (Litoral, Incendis, Boscos i Cels 2009) i de la novel·la Ànima (2012), obres per les quals ha esdevingut un dels autors més representats i traduïts de la literatura francesa actual. Recomanat per Eva Montiel. Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet
-
Global running : crónicas de un ecólogo corredor
Per què les muntanyes per les quals correm estan com estan? Aquest llibre proposa córrer amb una altra mirada, més enllà del pur plaer esportiu, córrer comprenent els territoris pels quals es dibuixen els camins. Córrer com a oportunitat per a saber una mica més del que veiem, de la relació de la gent amb els seus paisatges, amb la diversitat biològica que conserven i amb el drama que sofreixen els ecosistemes i les espècies que ens acompanyen. Aquestes cròniques volen ser un retrat del que queda en els nostres paisatges, des de l'experiència d'un ecòleg que corre en llocs icònics de les nostres muntanyes. Una guia a cop de sabatilla per a interpretar el Canvi Global i l'assot dels seus motors més despietats: l'escalfament del planeta i l'abandó demogràfic. Des de la necessitat de reflexionar sobre una paisatge canviant sotmès a una urgència climàtica i de pèrdua de biodiversitat. I de somiar amb paisatges i ecosistemes sans. *Recomanat per la Xarxa de Biblioeques Municipals
-
L’Era dels àlbums : 40 discos imprescindibles
Àlex Torío, músic i divulgador musical, ha seleccionat 40 discos representatius de la història del pop rock, musica d’arrel negra i anglosaxona. No pretén ser una tria exhaustiva; el mateix autor n’hagués posat més. En aquest llibre coneixereu la història humana de cada àlbum, dels seus intèrprets, de l'entorn històric en que va aparèixer. I si us ha agradat, us proposa grups i discos que també us poden interessar. Un llibre per llegir i escoltar amb tranquil·litat. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Fiscalidad empresarial: introducción y fiscalidad personal
L’autora, doctora en Dret i titular d’Economia Politica i Hisenda Pública, amb una llarga experiència docent en fiscalitat a les empreses, presenta aquest manual actualitzat . A la primera part presenta els elements essencials dels impostos des del punt de vista de l’anàlisi jurídic i d’hisenda. Seguidament, analitza els dos principals impostos directes del sistema fiscal espanyol: impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i l’impost sobre societats (IS). En els dos casos desenvolupa la normativa de manera didàctica que serveix com manual pels estudiants i també com a font fiable per autònoms, empresaris. Economistes i gestors que volen posar-se al dia de sobre gestió fiscal de les empreses. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Descubre la ruta 66
La Ruta 66 dels Estats Units, també coneguda com The Mother Road, recorre el país de Chicago fins a Santa Mónica. Amb els seus 4000 km travessa els estats d’Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nuevo México, Arizona y California. Des de 1985 és una carretera històrica per a viatgers que volen descobrir la rica cultura dels Estats Units mentre es submergeixen en la història dels pobles al llarg del camí. Podeu meravellar-vos de la majestuositat dels parcs nacionals, creuar deserts infinits i submergir-vos en vibrants ciutats. Aquesta guia us donarà tots els detalls per descobrir tots el detalls per poder organitzar bé el viatge. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Colombia
Colòmbia sorprèn als viatgers amb una natura exuberant als parcs naturals, abundant flora i fauna autòctona i platges tranquil·les d’aigües cristal·lines. Disposa d’una cultura rica, gastronomia i bon cafè. També es famosa pels seus ritmes musicals que contagien -i animen a ballar. Aquesta guia té la informació detallada per descobrir Colòmbia i viure-hi enriquidores experiències. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Comunicación noViolenta en el trabajo : un enfoque colaborativo para empresas, instituciones, escuelas y grupos
El llibre proposa canviar la manera de pensar i actuar amb les persones, en les relacions i en la manera de comunicar-nos, que promogui entorns i relacions de confiança i col·laboració, i permeti afrontar els conflictes d'una forma saludable i eficaç, buscant solucions conjuntes amb les quals totes les parts surtin beneficiades. Aquesta aproximació ens permetrà abordar, des de la connexió, situacions quotidianes i dificultats amb les quals, de manera habitual, ens topem en el dia a dia en el món del treball i en les relacions en general. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Las Mujeres facturan : el dinero también es cosa nuestra
Un llibre que convida a reivindicar i empoderar les dones sobre els diners i la llibertat econòmica que és imprescindible per la llibertat personal. L’autora, consultora i formadora en comunicació igualitària, ens descobreix tots els bloquejos financers que provenen d’estereotipus culturals i com canviar-los. Ensenya a negociar a partir d’experiències de directores, empresàries, i polítiques. «Les dones hem estat socialitzades per a no tenir diners. Hem estat les administradores dels béns, però no les seves propietàries. Ens han inculcat que parlar de diners és una cosa bruta i han inventat milions de distraccions perquè deixem de guanyar-ho o perdre-ho». *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Cómo dar una buena clase : estrategias, experiencias didácticas y desafíos emocionales
Sabries donar una classe, atraure l'interés dels oients? Aquest llibre es fixa en com els nous comunicadors digitals capten l'atenció. El bon ensenyant necessita conrear la humilitat, no defugir ni abusar del seu poder, saber gestionar el rebuig, planificar bé temps i continguts, manejar l'storytelling i, a més, crear-se un personatge. Això sí, millor que sigui un allunyat dels clixés romàntics tipus El club dels poetes morts. Aquí els autors aporten claus realistes i pragmàtiques (i alguna cosa de mindfulness) per a sobreviure a la dispersió de l'atenció a la qual obliga el context digital. No hi ha receptes miraculoses i sí un únic camí: “Prova. Intenta. Arrisca. Falla. Sigues professor" *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Yoga para tiesos
Penses que el ioga és només per a gent molt flexible i experta? Amb aquest n’aprendràs. Recull les postures més senzilles perquè puguis incorporar aquesta pràctica a la teva rutina diària sense esforç i amb molts somriures. Cada pàgina sorprèn amb frases i consells inspiradors que animen a connectar-te amb tu mateix i amb el cos per a millorar el benestar físic i emocional, però sobretot per les seves il·lustracions. El simpàtic ocell pota-llarg i del seu pollet que t'ensenyaran com fer-ho d'una forma amena i divertida. "Si aquests ocellets poden, tu també ho aconseguiràs. Aquest llibre s'ha escrit per a ajudar als que donen els seus primers aletejos en el ioga i inspirar als qui ja han alçat el vol", assegura l'autor. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Boca no se equivoca : descubre la relación entre la salud bucal y tu bienestar
Eider Unamuno, la dentista inconformista, vol ajudar a entendre que hi ha una relació directa entre la boca i la resta del cos. Planteja un visió global de tot el cos. Explica com algunes patologies habituals provenen de la boca; mal de cap, d’esquena, de cervicals, problemes digestius, vertígens, soroll a les oïdes. També planteja l'ortodoncia no es la única solució a molts dentals. Un llibre adreçat a públic en general i a odontòlegs que aprofundir una mica més. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Tu cuerpo, tu hogar: la longevidad depende de ti: los hábitos determinan nuestra salud hoy y mañana
Rafa Guzman, osteòpata i psiconeuroimmunòleg, amb una àmplia experiència en salut, fa un repàs de l’estil de vida actual: sedentarisme, hàbits de dormir, poca exposició al sol, alimentació, vitamines, entre altres. Ben documentat, proposa una millora de la salut, per recuperar benestar i viure més anys amb qualitat. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Lo sabes aunque no te lo he dicho
Candela Sierra ens proposa una obra amb la qual inevitablement ens veurem reflectits nosaltres o algú conegut, sempre que tinguem un mínim de capacitat crítica. A les pàgines del còmic ens trobem amb un catàleg complet de molts dels mals que afligeixen a la nostra societat com el consumisme més desenfrenat, les relacions superficials tant d'amistat com sentimentals o sexuals, la incapacitat per a escoltar els nostres interlocutors, la necessitat imperiosa d'aconseguir l'aprovació de la resta, etc… Un mostreig d'éssers humans vacus i buits, únicament preocupats per si mateixos que busquen diferenciar-se de la resta, però que cada vegada s'assemblen més entre si, convertits en satèl·lits que orbiten sobre si mateix aliens a tot el que succeeix al seu voltant. Alguna cosa que pot fer que alguns lectors se sentin incomodes en veure des de fora alguna de les seves actituds diàries. L'autora malaguenya cerca donar-nos una visió satírica de la realitat i en cap moment es permet el luxe de jutjar als protagonistes o tractar d'explicar-nos com hem de comportar-nos deixant que siguem els lectors els qui traguem les conclusions pertinents si volem fer-ho. Extret de www.zonanegativa.com *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
El Curioso mundo de los símbolos científicos : un directorio visual sobre su significado, aplicación e interpretación
La història, el significat i l'aplicació dels símbols que utilitzem diàriament i d’aquells que pertanyen més científics. El llibre està dividit en cinc capítols que presenten, entre altres, els diferents alfabets i sistemes numèrics utilitzats en ciència i matemàtiques. Ho acompanya un índex visual que permet identificar amb facilitat el nom de cadascun dels símbols destacats. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
100 recetas ramen y otros fideos : en un plis plas
El ramen, els fideus xinesos son tan gustosos i es cuinen tan fácilment que s'han posat de moda. En aquest llibre trobaràs 100 receptes per preparar-los i aprendre amb diverses salses i amb una gran varietat de propostes per a vegetarians. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Cierra los ojos, abre el corazón
Les llars del país respiren l'inici de curs, també les escoles. Alguns infants ben menuts sentiran la dificultat de separar-se de les seves famílies i d’altres viuran l’emoció de retrobament amb companys i companyes d’aula. És una època d’una elevada intensitat emocional en els nens i nenes d’arreu. En tot cas, la pràctica de mirar endins, gestionar les emocions, calmar la ment de pensaments compulsius, respirar i imaginar són recursos de gran valor educatiu que aquest llibre facilita de forma rica i clara. L’autora va escriure’l amb el convenciment de la importància de les emocions en els processos d’aprenentatge i desenvolupament integral dels nens i nenes en entorns educatius i familiars. També amb la certesa i la confiança en la pròpia saviesa interior dels infants, en l’existència de recursos naturals útils per a créixer i desenvolupar-se. És un document eminentment pràctic a fi que mares, pares i educadors imparteixin pràctiques de visualització de 15 minuts aproximadament on els menors puguin recrear, sentir, identificar i experimentar emocions i sentiments de forma amable, suau i respectuosa. S’inspira en les bases sobre educació emocional del reconegudíssim Daniel Goleman. Els beneficis de la meditació i la visualització creativa són múltiples: estimula la imaginació i la creativitat, potencia la memòria, facilita la relaxació i fa créixer l’autoimatge positiva personal. Els exercicis combinen la visualització guiada amb algunes tècniques verbals, escrites o artístiques amb el que es treballa la connexió dels dos hemisferis cerebrals. Cada visualització compta amb un fitxer d’àudio al que es pot accedir a través d’un QR. Maria Jesús Pavón Izquierdo és llicenciada en ciències econòmiques, tècnica superior en educació infantil amb postgrau en educació emocional i fundadora d’Amalive, Pensamiento Emocional, un projecte que neix amb l’objectiu de crear un model educatiu més conscient en el que es promogui la mirada interior en la primera infància. És practicant de ioga i mare de tres fills. Més informació: María Jesús Pavón Izquierdo a les Biblioteques Projecte Amalive: Pensamiento emocional Més informació a les biblioteques: Tema: "Meditació" Més informació a les biblioteques: Tema: "Intel·ligència emocional en els infants" Recomanat per Montse Colllazos. Bib. Gabriel Ferrater. Sant Cugat.
-
Solitari
Alice Oseman és una escriptora de llibres de ficció per a joves que va iniciar la seva carrera literària de ben jove. El seu primer llibre, Solitari, el va escriure amb tan sols disset anys i va publicar per primera vegada amb només vint anys. Els seus llibres han guanyat, han estat preseleccionats o nominats per a diversos premis, com ara els Inky Awards, la Carnegie Medal i els Goodreads Choice Awards. El llibre ens explica la història d’una noia jove, la Victoria, qui els amics anomenen Tori, una noia solitària i de vegades, fins i tot, força pessimista. La seva vida i la seva manera de ser canvia completament quan el seu germà Charlie mostra el seu tarannà real i mostra sense complexos el seu amor. Té la sensació que els seus amics han canviat respecte a ella, la seva amistat no és la mateixa i això, la converteix en una noia reservada, que cerca refugi en un blog que porta per nom Solitari. Escriure i col·laborar en aquest blog és la seva via d’escapament. Però, en la seva vida, apareixeran dues figures masculines: en Lucas Ryan, qui havia estat company d’escola a primària i en Michal Holden, un noi enigmàtic que coneix el mateix dia que descobreix el blog de Solitari. Un llibre en què els adolescents es poden sentir fàcilment identificats amb els diferents protagonistes de la història, les seves peripècies i vivències, així com els canvis que estan vivint. Una història sobre amistat i relacions. Si ets fan de Heartstopper no et perdis els inicis de la seva escriptora! Més informació: Alice Oseman a les Biblioteques Alice Oseman a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Bib. Can Baratau. Tiana.
-
Crónica sentimental de la transición
Des que l'editor Ernest Folch va tenir la pensada fer noves edicions de les obres de Manuel Vázquez Montalbán, han tornat a veure la llum obres ja oblidades i exhaurides, com Autobiografía del general Franco. Ara li toca el torn a Crónica sentimental de la transición. Val a dir que la Crónica sentimental de la Transición, és molt més sentimental que crónica, i que està farcida de de picades d'ullet a qui hagi viscut, i sobretot, viscut activa i políticament, aquells temps. Per les pàgines del llibre desfilen tot tipus de personatges de l'època, des de gent que pertanyia a l'àmbit més estríctament polític (tant de dins de l'Estat espanyol com de l'escenari de la política internacional), fins a gent del món de la cultura, l'espectacle o fins i tot el futbol. I també desfilen, com ja hem comentat, tots aquells llocs comuns que amb el temps han farcit la memòria de tot aquell que hagi viscut aquells temps o els hagi tingut com a referent cultural: des de "los principios fundamentales de todo movimiento", expressió amb la qual Montalban es referia als principis ideològics del franquisme, fins al "hecho biològico", passant pels intel·lectuals orgànics, El último tango en París, el "franco contraste de pareceres" o l'acudit del "desenueve". Finalment, destacar el contrast entre la coberta de la nova edició, on podem veure un Montalban en blanc i negre parlant per telèfon, i l'edició original, on podem veure l'antic alcalde de Madrid, Tierno Galván, i Susana Estrada, en una foto que va fer època i que ara generaria no poca polèmica. Més informació: Manuel Vázquez Montalbán a les Biblioteques Manuel Vázquez Montalbán a la Viquipèdia 'Crónica sentimental de la transición': la papallona, derrotada, esdevé una eruga Recomanat per Bib. Font i Daniel. Sant Andreu de Llavaneres.
-
L'Escriptora viu aquí
Sis de les escriptores més influents del segle XX agrupades en aquesta obra que és un híbrid entre guia de viatge, biografia i assaig literari. Qualsevol moment és bo per viatjar, explorar nous llocs i gaudir del turisme cultural. En aquesta ocasió et proposem que t'endinsis dins de les cases de les escriptores Grazia Deledda, Marguerite Youcenar, Colette, Alexandra David-Néel, Karen Blixen i Virginia Woolf. A cada parada d'aquest viatge (o capítol) descobriràs el paisatge personal de cadascuna d'elles; els seus racons més íntims a través dels quals van viure i escriure, al mateix temps que coneixeràs curiositats i fragments de les seves vides viscuts en aquestes cases. Algunes d'aquests indrets han estat museïtzats i estan ben conservats, tornant a bategar tal i com ho feien quan estaven habitades i destacant el valor que tenen en el món literari. Més informació: Nuoro (Itàlia) Petit Plaisance (Maine) Saint-Sauveur-en-Puisaye (França) Samten Dzong (França) Rungstedlund (Dinamarca) Charleston (Anglaterra) Recomanat per Cristina Freixas Casanovas. Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar
-
Stremblidas e s-chima
“Tremolors i escuma” és un llibre de poesia en edició bilingüe romanx-català escrit per la poeta suïssa Jessica Zuan, amb traducció i epíleg a càrrec de Dolors Udina i Antoni Clapés i pròleg de Denise Mützenberg. Aquest volum compila les dues primeres publicacions de poemes de l’autora: “L’orizi/La Tempête” (edició bilingüe romanx-francès, Editions Samizdat, Ginebra, 2017) i “Stremblidas e s-chima/Beben und Schaum/Tremblements et écume” (edició trilingüe romanx-francès-alemany, Chasa Editura Rumantscha, Coira, 2019). Jessica Zuan va marxar de la seva vall quan era adolescent. Va començar a escriure principalment en alemany i francès. Amb el temps va ser conscient de la necessitat de recuperar la seva herència cultural i va reprendre l’escriptura en romanx. L’autora fa servir l’alt engiadinès o puter als seus poemes, un dels cincs dialectes del romanx, quarta llengua cooficial de Suïssa. La poesia de Zuan és captivadora i vibrant, amb molta força. Els seus poemes emfatitzen la importància dels records i, al mateix temps, estan impregnats d’un accentuat desig de viure el present. Aquesta obra està estructurada en tres parts: “La tempesta”, “Noms que es perden” i “Tensar l’arc”. A l’epíleg, els traductors defineixen aquest poemari com “la mirada d’una dona sobre el món del segle XXI, escrita en una llengua antiga, de sonoritats insospitades. I per això mateix, suggerent”. Jessica Zuan ha rebut el premi de promoció del Cantó dels Grisons pel conjunt de la seva obra i un altre premi de la regió Malögia. Més recentment, “Tremolors i escuma” ha estat guardonada amb el Premi Nollegiu 2023 de poesia traduïda. La poesia de Jessica Zuan ha estat musicada per Astrid Alexandre, Martina Linn, Bruno Pedretti i Artem Pervushin. Més informació: Jessica Zuan a les Biblioteques Xavier Graset conversa amb Jessica Zuan Lectura dels poemes en romanx per part de l’autora, acompanyada dels traductors al català, Dolors Udina i Antoni Clapés Recomanat per Bib. de Can Llaurador. Teià.
-
Hiroshima
Crònica dels supervivents, els anomenats Hibakusha, de dos dels esdeveniments més cruels del segle XX, les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki en el tram final de la Segona Guerra Mundial, narra en primera persona les vivències d’uns testimonis que van quedar marcats pel dolor i es convertiren en víctimes de conseqüències traumàtiques per a tota la vida. Després d’un extraordinari estudi de camp realitzat per l’autor, el llibre ens mostra què van significar pels protagonistes i les seves famílies aquests fets històrics apocalíptics, aterridors i humiliants i de danys irreparables per a la població japonesa. A més, ens desgrana de forma brillant com és d’injusta la història per a alguns ciutadans pel simple fet de viure a indrets on succeeixen fets tan deplorables. Aquesta intervenció militar dels Estats Units en territori nipó, que mai s’hauria d’haver produït, ha deixat una empremta que encara continua viva, tot i que malauradament estigmatitzada per la pròpia societat japonesa amb cicatrius de difícil curació. El coneixement de fets reals com els d’aquesta obra i la capacitat de superació dels testimonis que ens ho expliquen. hauria de servir per a què barbàries com aquesta mai més tornin a ocórrer. Més informació: Agustín Rivera a les Biblioteques Premi Internacional de Periodisme Manuel Chaves Nogales Presentació del llibre a Rtve Recomanat per Bib. Poblenou. Pineda de Mar.
-
Chengyu : guía básica de expresiones idiomáticas chinas
Manual d’aprenentatge de la llengua xinesa adreçat a persones castellanoparlants de nivell intermedi. L’obra es centra, en el Chengyu, és a dir, en aquelles expressions que solen tenir el seu origen en la literatura clàssica i que el seu significat acostuma a anar més enllà del sentit literal. El llibre inclou més de 600 entrades, de les quals se n’explica la procedència i es concreta també la seva estructura i el seu ús idiomàtic. Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Jo, que no he conegut els homes
La història d'aquest llibre es pateix com qualsevol de les al·legories de Kafka, però com passa amb aquest escriptor, l'important és el que en retens, de tota l'obra, que no sembla res més que una al·legoria per parlar del sentit de la vida, tant com del de l'escriptura. Tot el que passa sembla no tenir-ne cap, de sentit, però les reflexions que es generen sí que en tenen molt, sorprenen i convencen. El que més pertorbaria de tot, i en relació amb el títol, és la desconeixença de la protagonista i narradora alhora, del que vol dir haver estat amb un home, el que només coneixen les seves companyes més grans en el seu absurd captiveri. I és que sembla que l'autora ens vulgui dir que podria ser una sort no saber encara que és un home. Un possible home que pot arribar a la brutalitat de deixar prenyada una dona i anar-se'n dient "I com ho puc saber, que és meu?". O sigui, fer-ho i en acabat no voler saber res de l'altra, com els animals. Tot i això, la protagonista es fa conscient de ser humana, que havia estimat i que podia patir, que no era un ésser celestial sense desitjos i de tornada de tot. En aquest sentit, sobta com li repugna el contacte físic, un contacte que relaciona de manera més o menys inconscient amb el fuet dels vigilants de la seva presó, un fuet que no seria res més que un símbol fàl·lic. Enmig de passatges subversius, sentimentals o també molt dolorosos, avança la història. De la presó del principi a una falsa llibertat, tot i l'alegria d’alliberar-se en un primer moment. Hi ha fragments molt lírics, com quan equipara la música amb el vent, el vent que seria la poesia i l'art per sobre de tot. Aquesta obra, en definitiva, sembla que parli d'ella mateixa, com ho fa la metapoesia, amb la narració de la protagonista sense nom, que ningú llegirà mai. Perquè això sembla haver-li passat a l'escriptora, el que passa fins als escriptors més reconeguts de la història, al capdavall. HARPMAN, Jacqueline. Jo, que no he conegut els homes. La Torre de Claramunt: Edicions del Periscopi, 2021 Recomanat per l'Helena Bonals. Bib Tecla Sala. Hospitalet de Llobregat
-
Global running : crónicas de un ecólogo corredor
Per què les muntanyes per les quals correm estan com estan? Aquest llibre proposa córrer amb una altra mirada, més enllà del pur plaer esportiu, córrer comprenent els territoris pels quals es dibuixen els camins. Córrer com a oportunitat per a saber una mica més del que veiem, de la relació de la gent amb els seus paisatges, amb la diversitat biològica que conserven i amb el drama que sofreixen els ecosistemes i les espècies que ens acompanyen. Aquestes cròniques volen ser un retrat del que queda en els nostres paisatges, des de l'experiència d'un ecòleg que corre en llocs icònics de les nostres muntanyes. Una guia a cop de sabatilla per a interpretar el Canvi Global i l'assot dels seus motors més despietats: l'escalfament del planeta i l'abandó demogràfic. Des de la necessitat de reflexionar sobre una paisatge canviant sotmès a una urgència climàtica i de pèrdua de biodiversitat. I de somiar amb paisatges i ecosistemes sans. *Recomanat per la Xarxa de Biblioeques Municipals
-
Fiscalidad empresarial: introducción y fiscalidad personal
L’autora, doctora en Dret i titular d’Economia Politica i Hisenda Pública, amb una llarga experiència docent en fiscalitat a les empreses, presenta aquest manual actualitzat . A la primera part presenta els elements essencials dels impostos des del punt de vista de l’anàlisi jurídic i d’hisenda. Seguidament, analitza els dos principals impostos directes del sistema fiscal espanyol: impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i l’impost sobre societats (IS). En els dos casos desenvolupa la normativa de manera didàctica que serveix com manual pels estudiants i també com a font fiable per autònoms, empresaris. Economistes i gestors que volen posar-se al dia de sobre gestió fiscal de les empreses. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Colombia
Colòmbia sorprèn als viatgers amb una natura exuberant als parcs naturals, abundant flora i fauna autòctona i platges tranquil·les d’aigües cristal·lines. Disposa d’una cultura rica, gastronomia i bon cafè. També es famosa pels seus ritmes musicals que contagien -i animen a ballar. Aquesta guia té la informació detallada per descobrir Colòmbia i viure-hi enriquidores experiències. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Las Mujeres facturan : el dinero también es cosa nuestra
Un llibre que convida a reivindicar i empoderar les dones sobre els diners i la llibertat econòmica que és imprescindible per la llibertat personal. L’autora, consultora i formadora en comunicació igualitària, ens descobreix tots els bloquejos financers que provenen d’estereotipus culturals i com canviar-los. Ensenya a negociar a partir d’experiències de directores, empresàries, i polítiques. «Les dones hem estat socialitzades per a no tenir diners. Hem estat les administradores dels béns, però no les seves propietàries. Ens han inculcat que parlar de diners és una cosa bruta i han inventat milions de distraccions perquè deixem de guanyar-ho o perdre-ho». *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Yoga para tiesos
Penses que el ioga és només per a gent molt flexible i experta? Amb aquest n’aprendràs. Recull les postures més senzilles perquè puguis incorporar aquesta pràctica a la teva rutina diària sense esforç i amb molts somriures. Cada pàgina sorprèn amb frases i consells inspiradors que animen a connectar-te amb tu mateix i amb el cos per a millorar el benestar físic i emocional, però sobretot per les seves il·lustracions. El simpàtic ocell pota-llarg i del seu pollet que t'ensenyaran com fer-ho d'una forma amena i divertida. "Si aquests ocellets poden, tu també ho aconseguiràs. Aquest llibre s'ha escrit per a ajudar als que donen els seus primers aletejos en el ioga i inspirar als qui ja han alçat el vol", assegura l'autor. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Tu cuerpo, tu hogar: la longevidad depende de ti: los hábitos determinan nuestra salud hoy y mañana
Rafa Guzman, osteòpata i psiconeuroimmunòleg, amb una àmplia experiència en salut, fa un repàs de l’estil de vida actual: sedentarisme, hàbits de dormir, poca exposició al sol, alimentació, vitamines, entre altres. Ben documentat, proposa una millora de la salut, per recuperar benestar i viure més anys amb qualitat. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
El Curioso mundo de los símbolos científicos : un directorio visual sobre su significado, aplicación e interpretación
La història, el significat i l'aplicació dels símbols que utilitzem diàriament i d’aquells que pertanyen més científics. El llibre està dividit en cinc capítols que presenten, entre altres, els diferents alfabets i sistemes numèrics utilitzats en ciència i matemàtiques. Ho acompanya un índex visual que permet identificar amb facilitat el nom de cadascun dels símbols destacats. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Els Meus dies a la llibreria Morisaki
Novel·la breu i àgil que ens recorda la importància d’apreciar les coses senzilles. La seva protagonista, Takako, és una jove de vint-i-cinc anys amb una vida sense massa sorpreses fins que, un dia com qualsevol altre, Hideaki, un company de feina amb qui surt des de fa uns mesos, li diu que es casa amb una altra noia. Immersa en una profunda tristesa, Takako sent la necessitat d’allunyar-se de tot, deixant la feina i veient passar els dies tancada a casa. El seu oncle Satoru, en un intent de fer-la sortir d’aquella situació, convida la Takako a viure a l’altell de la llibreria Morisaki, fundada pel seu avi, especialitzada en llibres de vell d’autors japonesos de l’època moderna, i situada a Jinbōchō, el barri de les llibreries i editorials de Tòquio. En aquest altell, amb muntanyes de llibres per tot arreu i olor a resclosit, la vida de la Takako començarà a agafar un nou rumb. El plaer de la lectura, l’acostament amb seu oncle i les noves amistats que l’envolten faran que la Takako es redescobreixi i recuperi les ganes de viure amb plenitud. Més informació: Satoshi Yagisawa a les Biblioteques Satoshi Yagisawa a la Viquipèdia Recomanat per Bib. Popular. Mataró.
-
La Bibliotecària del front
La bibliotecària del front és la història d’una jove bibliotecària que decideix deixar la seva feina d’auxiliar en una biblioteca popular, concretament la de Canet de Mar i anar al front com a responsable d’un bibliobús, una biblioteca ambulant per fer arribar llibres als soldats que es trobaven al front i als ferits que es recuperaven als hospitals de la rereguarda. És la història de la jove Aurora Díaz- Plaja. L’autora fa parlar la jove bibliotecària a partir d’un seguit d’entrevistes fetes anys enrere. Va explicant la seva feina a la biblioteca de Canet de Mar on arriba el 1935 i els records previs a la guerra i com un fet que creia que podia durar poc temps es va convertir en una guerra molt cruel. Ens explica el funcionament del bibliobús i la importància que tenien els llibres per aquells joves soldats lluny de casa. I sobretot les seves explicacions traspuen l’energia i la vitalitat d’una generació que els va tocar canviar el seu futur. Al llarg del relat copsem un compromís, una enorme valentia i sobretot una gran professionalitat. Més informació: Berta Jardí a les Biblioteques Servei de Biblioteques del Front La bibliotecària que duia llibres al Front Recomanat per Bib. P. Gual i Pujadas. Canet de Mar.
-
Regreso al edén
Paco Roca, l’autor de còmic valencià, torna de nou amb un còmic costumista, aquest cop amb un retrat molt precís de l’Espanya de la postguerra. Concretament, un retrat de gent normal, com ell explica en una entrevista al diari Vilaweb, però que tenen una història i el dret a que sigui explicada. En aquest còmic ens explica la història de la seva mare, en particular la infantesa, a partir de les entrevistes enregistrades que li va fer i dels records de familiars propers que van viure en aquella societat de postguerra. Al voltant del títol i la connotació religiosa d’aquest, va retratant alguns dels membres de la família i determinats moments viscuts, sota epígrafs molt suggeridors pel que fa a la història que vol explicar i ho combina amb diagrames com el del Jardí de l’Edèn o el funcionament del mercat negre. En destaca també l’ús d’una paleta molt acotada de colors, concretament tons terrosos (marró i ocre) i grisos (verd i gris clar), que utilitza segons el moment que vol narrar. Regreso al Edén és una història d’un país que passava gana, de la pobresa en la que vivien immerses moltíssimes persones, de la posició en que van quedar els del bàndol perdedor de la guerra, de la normalització del maltractament envers les dones i les filles , el d’una masculinitat hegemònica que planeja amb les ales ben obertes, però també el d’una mare que malgrat no tenir la oportunitat d’aprendre a llegir i escriure aquella fotografia que portava arreu, per a ella, era un instant de cel en la grisor del moment. Més informació: Paco Roca a les Biblioteques Paco Roca a la Viquipèdia Entrevista a Paco Roca a Vilaweb Documental RTVE Imprescindibles: Paco Roca, dibujando la vida Recomanat per Laia Jiménez. Bib. Vall d'Alfatà. Santa Susanna.
-
Com plantar cara a un dictador
Aquesta obra ens mostra com el periodisme pot ajudar a fer visible trames de poder i abusos sobre la població civil i com des del govern d’un país com Filipines, encapçalat pel seu president Rodrigo Duterte, s’han aniquilat unes 27.000 persones, segons la Comissió Filipina pels Drets Humans, durant els tres anys de la guerra bruta contra la droga, del 2016 al 2018. El llibre, segons l’autora, també és el seu intent de mostrar al món que l’absència de l’imperi de la llei al món virtual és devastadora. L’internet del segle XXI no té una base democràtica i la impunitat a la xarxa, naturalment, ha comportat la impunitat fora de la xarxa i ha destruït el sistema de controls i equilibris que posa la democràcia a la corda fluixa. L’obra ens alerta de com la democràcia pot morir davant la violència contínua i immoral dels governants, desemmascara la bomba invisible que ha esclatat a les xarxes socials en forma de campanyes de desinformació, que difonen mentides i odi, i denuncia com tot això afecta les nostres llibertats. L’autora, premiada amb el Premi Nobel de la Pau i el World Press Freedom Prize de la UNESCO i nomenada Persona de l’Any i Dona del Segle per la revista TIME 2018, juntament amb milers d’altres periodistes, activistes, líders de l’oposició i ciutadans del món es troba en el punt de mira i en menys de dos anys, el govern filipí ha presentat deu ordres de detenció contra ella, s’enfronta a poder anar a la presó durant la resta de la seva vida. "Pel seu esforç per salvaguardar la llibertat d'expressió com a condició imprescindible per a la democràcia i la pau duradora" Acadèmia sueca, Premi Nobel de la Pau. Més informació: Maria Ressa a les Biblioteques Maria Ressa a la Viquipèdia Entrevista sobre el documental "A Thousand Cuts" seleccionat en el prestigiós Festival de Cinema de Sundance, ens explica la història i lluita de Maria Ressa Recomanat per Bib. Tordera.
-
Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres
Irene Solà, nascuda a Malla, Osona, és una jove escriptora amb l'obra traduïda a diverses llengües i guanyadora de premis com el Documenta, l'European Union Prize for Literature i el Maria Àngels Anglada, entre d'altres. És autora d'un poemari: Bèstia i de dues novel·les més: Els Dics i Canto jo i la muntanya balla. Aquesta darrera adaptada a escena per Clàudia Cedó i musicada per Judith Neddermann. Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres recull la història d'una nissaga de dones que habiten el mas Clavell, un mas encauat en el més recòndit lloc de les Guilleries, unes muntanyes que, com diu la mateixa autora, semblen fetes per amagar-s'hi. La història es desenvolupa al llarg d'un dia, el darrer de la vida de la Bernadeta, des de la matinada fins a la nit que és quan es produeix el desenllaç. En aquesta espera, coneixem les dones de la família, les mortes i les vives, que conviuen dins la mateixa casa en una espera que les mortes aprofiten per preparar una festa de benvinguda per la finada i les vives desenvolupen com un dia normal. Totes elles, en siguin coneixedores o no, són portadores d'una maledicció que les castiga a parir fills incomplets, amb una mancança o altra que, pot ser física o pot ser invisible. Aquesta maledicció la deuen a la Joana, la primera, la que va fer un pacte amb el diable per trobar un marit i el va trencar perquè el diable no li va concedir un marit sencer tal com ella li havia demanat. La novel·la bastida sobre llegendes, folklore i tradicions, ens atrapa des del primer moment i ens transporta dins de la paradoxa del temps: en un sol dia hi ha presents quatre segles d'història. Una història que malgrat recull des del temps dels Bandolers, a la construcció del pantà de Sau, de la darrera Carlinada a la Guerra Civil els homes no en són més que personatges secundaris, ja que el protagonisme rau totalment en les dones. Una molt bona novel·la que et sedueix i t'atrapa des del primer moment, escrita amb un llenguatge directe, poètic, ric, precís, ple de matisos i en determinats moments, sorprenent i murri, capaç de descriure tots els tons de la foscor i de fer-nos veure i sentir la llum que es desprèn de les tenebres. Més informació: Irene Solà a les Biblioteques Irene Solà a la Viquipèdia Irene Solà a la Institució de les Lletres Catalanes Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt.
-
Els Secrets de Heap House
En mig d'un Londres d'inspiració victoriana, dalt d'un immens abocador de deixalles, s'erigeix el casalot laberíntic dels Iremongers, una família jeràrquica i excèntrica que arrossega una estranya maledicció relacionada amb els objectes. De tots els personatges que hi apareixen, destaca Lucy Pennant, la nova serventa de la mansió, que amb la seva arribada ho capgirarà tot, i l'innocent Clod Iremonger, que amb les seves bones intencions no sap com utilitzar el seu gran do. Així comença aquesta monumental trilogia d'Edward Carey, que ja va enlluernar als lectors amb "Little", la biografia novel·lada de Madame Tussaud. Partint de la il·lustració dels personatges, també incloses en aquest volum, l'autor va dedicar deu anys a crear aquesta obra èpica i peculiar. Molt ben traduïda per Elena Martí i Segarra i exquisidament editada per Blackie Books, amb un estil narratiu directe i poètic alhora, l'obra ofereix també al lector una aguda crítica del sistema de classes i del poder, fortes dosis d'intriga i un indubtable aroma de clàssic! Més informació: Edward Carey a les Biblioteques Pàgina web oficial Edward Carey, el inesperado ‘best seller’ de corte gótico Recomanat per Martí Noè Colomer. Bib. Tirant lo Blanc. Montgat.
-
Els Camins antics de Barcelona : 21 itineraris de senderisme urbà seguint les traces dels camins antics al Pla de Barcelona
Una guia pensada per anar descobrint el passat urbanístic de la ciutat a través de 21 rutes documentades. El Pla que actualment ocupa la ciutat de Barcelona, fa dos mil anys estava solcat de molts camins pels quals transitaven les diferents generacions dels nostres avantpassats. La majoria d'aquestes rutes han quedat oblidades i disperses en l'entramada xarxa de carrers de la Barcelona actual. Xavier Martínez i Edo, autor i editor, llicenciat en Geografia i Història, ha decidit recuperar alguns d’aquests senders en aquesta guia, per això parlem de senderisme urbà. Després de superposar aquests antics camins en l'estructura urbana actual, l'autor ens proposa 21 itineraris per acostar-nos a la història i el passat urbanístic de la ciutat. Una mica, tal com diu el llibre, seria "com si poguéssim aixecar l'actual retícula de l'Eixample com si fos un estora i mirar què hi havia a sota" . En alguns casos dels camins només en queden pistes o referències modestes i en molts casos curioses. La guia ens permet imaginar i projectar com eren, rescatar espais i recorreguts que en el seu moment van recórrer els nostres avantpassats. Les rutes proposades són rutes no circulars. Tenen entre cinc i vuit quilòmetres, i es divideixen en trams per facilitar passejades més curtes. Les explicacions estan il·lustrades amb mapes i fotografies amb les quals l'autor ens facilita la comprensió d'allò que estem veient -i caminant-. A la guia es proposen rutes al llarg de tot l'entramat urbà, que van des del Llobregat al Besòs, del Port a Sarrià, de Gràcia a Sant Andreu, algunes recorren els camins vells dels barris alts de Barcelona, d'altres fan passejades entre ermites que encara hi són... Una guia pensada per anar descobrint el passat de la ciutat a través de les diferents propostes i de la mà de les explicacions ben documentades de l’autor. Una guia per a caminants sense pressa, amants de la ciutat de Barcelona. Recomanat per Marta Mans. Bib. Can Pedrals. Granollers.
-
Todos pájaros
A Todos pájaros l’amor passa per sobre dels conflictes històrics i el dolor dels que són incapaços de superar el passat. L’Eitan és un jove científic jueu novaiorquès que coneix la Wahida, una noia d’origen àrab de qui s’enamorarà i amb qui emprendrà un viatge a Israel a la recerca de l'autèntica història del seu pare. Tous des oiseaux va ser portat a escena per Wajdi Mouawad l’any 2017,com a director de La Colline, el teatre parisenc del qual n’és director des de 2016. Un espectacle àmpliament representat a França i arreu del món, que ha estat guardonat amb nombrosos reconeixements. L’estiu de 2024 l’obra s’estrena per primera vegada en català a Barcelona al teatre La Perla 29 en el marc del Festival Grec, dirigit per Oriol Broggi. El director ja havia expressat la seva estima per Mouawad portant a l’escenari altres espectacles de l’autor com Incendis, Cels, Boscos, Un obús al cor, i Assedegats. Wajdi Mouawad va néixer al Líban, però aviat la seva família va haver de fugir, per motius polítics, primer a París per després instal·lar-se al Quebec. Mouawad és actor i director de teatre, dramaturg i novel·lista. Autor del quartet èpic La sang de les promeses (Litoral, Incendis, Boscos i Cels 2009) i de la novel·la Ànima (2012), obres per les quals ha esdevingut un dels autors més representats i traduïts de la literatura francesa actual. Recomanat per Eva Montiel. Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet
-
L’Era dels àlbums : 40 discos imprescindibles
Àlex Torío, músic i divulgador musical, ha seleccionat 40 discos representatius de la història del pop rock, musica d’arrel negra i anglosaxona. No pretén ser una tria exhaustiva; el mateix autor n’hagués posat més. En aquest llibre coneixereu la història humana de cada àlbum, dels seus intèrprets, de l'entorn històric en que va aparèixer. I si us ha agradat, us proposa grups i discos que també us poden interessar. Un llibre per llegir i escoltar amb tranquil·litat. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Descubre la ruta 66
La Ruta 66 dels Estats Units, també coneguda com The Mother Road, recorre el país de Chicago fins a Santa Mónica. Amb els seus 4000 km travessa els estats d’Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nuevo México, Arizona y California. Des de 1985 és una carretera històrica per a viatgers que volen descobrir la rica cultura dels Estats Units mentre es submergeixen en la història dels pobles al llarg del camí. Podeu meravellar-vos de la majestuositat dels parcs nacionals, creuar deserts infinits i submergir-vos en vibrants ciutats. Aquesta guia us donarà tots els detalls per descobrir tots el detalls per poder organitzar bé el viatge. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Comunicación noViolenta en el trabajo : un enfoque colaborativo para empresas, instituciones, escuelas y grupos
El llibre proposa canviar la manera de pensar i actuar amb les persones, en les relacions i en la manera de comunicar-nos, que promogui entorns i relacions de confiança i col·laboració, i permeti afrontar els conflictes d'una forma saludable i eficaç, buscant solucions conjuntes amb les quals totes les parts surtin beneficiades. Aquesta aproximació ens permetrà abordar, des de la connexió, situacions quotidianes i dificultats amb les quals, de manera habitual, ens topem en el dia a dia en el món del treball i en les relacions en general. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Cómo dar una buena clase : estrategias, experiencias didácticas y desafíos emocionales
Sabries donar una classe, atraure l'interés dels oients? Aquest llibre es fixa en com els nous comunicadors digitals capten l'atenció. El bon ensenyant necessita conrear la humilitat, no defugir ni abusar del seu poder, saber gestionar el rebuig, planificar bé temps i continguts, manejar l'storytelling i, a més, crear-se un personatge. Això sí, millor que sigui un allunyat dels clixés romàntics tipus El club dels poetes morts. Aquí els autors aporten claus realistes i pragmàtiques (i alguna cosa de mindfulness) per a sobreviure a la dispersió de l'atenció a la qual obliga el context digital. No hi ha receptes miraculoses i sí un únic camí: “Prova. Intenta. Arrisca. Falla. Sigues professor" *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Boca no se equivoca : descubre la relación entre la salud bucal y tu bienestar
Eider Unamuno, la dentista inconformista, vol ajudar a entendre que hi ha una relació directa entre la boca i la resta del cos. Planteja un visió global de tot el cos. Explica com algunes patologies habituals provenen de la boca; mal de cap, d’esquena, de cervicals, problemes digestius, vertígens, soroll a les oïdes. També planteja l'ortodoncia no es la única solució a molts dentals. Un llibre adreçat a públic en general i a odontòlegs que aprofundir una mica més. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Lo sabes aunque no te lo he dicho
Candela Sierra ens proposa una obra amb la qual inevitablement ens veurem reflectits nosaltres o algú conegut, sempre que tinguem un mínim de capacitat crítica. A les pàgines del còmic ens trobem amb un catàleg complet de molts dels mals que afligeixen a la nostra societat com el consumisme més desenfrenat, les relacions superficials tant d'amistat com sentimentals o sexuals, la incapacitat per a escoltar els nostres interlocutors, la necessitat imperiosa d'aconseguir l'aprovació de la resta, etc… Un mostreig d'éssers humans vacus i buits, únicament preocupats per si mateixos que busquen diferenciar-se de la resta, però que cada vegada s'assemblen més entre si, convertits en satèl·lits que orbiten sobre si mateix aliens a tot el que succeeix al seu voltant. Alguna cosa que pot fer que alguns lectors se sentin incomodes en veure des de fora alguna de les seves actituds diàries. L'autora malaguenya cerca donar-nos una visió satírica de la realitat i en cap moment es permet el luxe de jutjar als protagonistes o tractar d'explicar-nos com hem de comportar-nos deixant que siguem els lectors els qui traguem les conclusions pertinents si volem fer-ho. Extret de www.zonanegativa.com *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
100 recetas ramen y otros fideos : en un plis plas
El ramen, els fideus xinesos son tan gustosos i es cuinen tan fácilment que s'han posat de moda. En aquest llibre trobaràs 100 receptes per preparar-los i aprendre amb diverses salses i amb una gran varietat de propostes per a vegetarians. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
- TOTS ELS DIES2 - 30SET
Sant Boi de Llobregat. Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
Exposició: Brigades internacionals i multilingüisme
Aquesta exposició és el resultat de la recerca dels historiadors Ramon Naya Ortega i Lourdes Prades Artigas, de la Universitat de Barcelona, sobre l’aprenentatge de llengües i la lluita contra l’analfabetisme entre els voluntaris internacionals que van participar a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d’un estudi innovador, des del punt de vista històric i memorialístic, tant pels seus continguts, com per la interpretació historiogràfica que fan els dos investigadors. Exposició que es podrà veure a la sala d'exposicions de la biblioteca, en horari d'obertura. - DIJOUS12 SET18:30 H
Molins de Rei. Biblioteca el Molí
Club de Lectura Dramatitzada
Homenatge a Àngel Guimerà A càrrec d’Elisa Poch, presidenta del Teatre 15 Arcades. Iniciem un nou cicle d’aquesta activitat destinada a la preparació i interpretació oral de textos literaris. Places limitades. Si hi vols participar, posa’t en contacte amb la Biblioteca. Amb la col·laboració de Teatre 15 Arcades. - DIVENDRES13 SET19:30 H
Palafolls. Biblioteca Enric Miralles
Introducció a l'observació de la Lluna
OBSERVEM LA LLUNA El divendres 13, celebrem el Dia Internacional d'Observació de la Lluna amb el Cercle Astronòmic de la Tordera - CASTOR. Dins del Projecte Parcs i Biblioteques, naturalment! Ens oferiran una petita xerrada per introduir-nos en el tema i, posteriorment, sortirem a l'exterior de la biblioteca per observar l'astre a través dels seus telescopis. Una activitat molt emocionant i oberta a tots els públics. Cal inscripció prèvia a b.palafolls.em@diba.cat. #palafolls #bibliosmaresme #parcsibibliotequesnaturalment #parcsibiblios #parcsnaturals #quèfemalesbiblios #bibliotequessommésqueunclub - DIVENDRES13 SET18:30 H
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Cloenda Repte Superlectors Naturalistes 2024
Les flors del parc Ara que ja ets una mica expert, t’agradarà conèixer els secrets de les flors que has descobert durant l’estiu. Ep, i repartirem les acreditacions a tots els que heu participat en el repte! A càrrec del responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral “Salvador Grau i Tort”. Activitat familiar inclosa dins del projecte “Parcs i Biblioteques... Naturalment!”. - DIJOUS19 SET17:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Celebració del Dia de la Pau
Una sessió de contes sobre la pau narrats per Sol Galatro i il·lustrats, en viu, per Santi González. A partir de 4 anys. - DIJOUS19 26SET
Sant Joan Despí. Biblioteca Miquel Martí i Pol
Tallers Digitals
Com obtenir l’IdCAT Mòbil o Clave PIN i què puc fer amb ell. A càrrec de Busitools (Espai Multimèdia). Aprendre a fer tràmits online de l’administració pública. A càrrec de AdTende (Espai Multimèdia). - DIVENDRES27 SET18:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Cicle Altres Veus. "L'horta ecològica, l'horta transformadora"
Què vol dir agroecologia? Menjar productes de l’horta més propera pot transformar la societat? De tot això i molt més, en parlarem amb Maria Giner Gómez, enginyera tècnica agrícola i fundadora del projecte Kosturica. Entrada lliure i gratuïta. - DIMARTS1 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pau Riba. Dioptria, acta fundacional"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la xerrada col·loqui: PAU RIBA. DIOPTRIA, ACTA FUNDACIONAL a càrrec de Donat Putx, periodista de la Vanguardia i amic personal de Pau Riba. «La qualitat musical i poètica del disc de Pau Riba ‘Dioptria’ (1969 i un segon volum el 1970) ens permeten assenyalar aquest àlbum com l’obra seminal del rock en llengua catalana, l’encant de la qual es manté inalterable més de 50 anys després de veure la llum. Aquesta sessió abordarà el naixement i execució del projecte, la seva repercussió en el seu moment (no exempta de polèmica), les diferències estilístiques i conceptuals entre el primer volum i el segon, i el llegat de Pau Riba, desaparegut el 2022.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS17 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Audició-comentada: Ressona amb les cordes del Violoncel, amb Ariadna Chmelik
En aquest taller presentarem i descobrirem el violoncel de ben a prop. Ens endinsarem en la seva història i evolució, aprendrem com es construeix i quins elements el diferencien dels altres instruments de la família de corda. El violoncel sovint passa una mica desapercebut, malgrat tenir una gran capacitat per captivar l'oïda i enamorar-nos. Gaudirem en directe d'obres d'estils i compositors molt diversos, acompanyades de comentaris i indicacions pertinents per comprendre el seu paper en la música. Aquesta és, doncs, una bona oportunitat per conèixer i gaudir d'aquest meravellós instrument. - DIVENDRES18 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pink Floyd. Mig segle de The Dark Side of the Moon"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la conferència: PINK FLOYD. MIG SEGLE DE THE DARK SIDE OF THE MOON a càrrec del periodista Oriol Serra. «L'any passat es va commemorar el 50è aniversari de "The Dark Side of the Moon", l'obra mestra de Pink Floyd i un dels discos capitals de la història del rock i la música pop. A mig segle de la seva publicació, les seves cançons segueixen sonant tan fresques i actuals com el primer dia, algunes de les seves lletres són més vigents que mai, i la seva influència es manté ben viva entre les noves generacions de músics.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS24 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Xerrada-taller: L’orquestra simfònica, amb Ramon Civit
Us convidem a un concert i també a explorar i experimentar a l’entorn d’una de les plantilles instrumentals més grans de la música clàssica… Qui era aquell director que dirigia amb els ulls tancats? I com es deia aquell altre que dirigia només amb la mirada i sense batuta? Aclarirem aquests dubtes. Nosaltres, però, ho farem amb els ulls ben oberts i les orelles ben atentes, desxifrant una obra simfònica per descobrir-ne el contingut. Gràcies a les noves tecnologies, podrem sentir l’orquestra secció per secció: vent, corda, percussió.. La vostra participació serà crucial ja que dirigirem una orquestra simfònica; i entre els assistents composarem una obra. Potser no serà una obra mestra, però farem emergir el compositor que tots portem a dins. - DIMARTS29 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Taller concert "A toc de guitarra"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida al taller concert: A TOC DE GUITARRA a càrrec de Xavier Fort, músic i divulgador musical . «Aquest taller és una proposta d’exploració pràctica, on amb la guitarra a les mans, analitzarem el paper d'aquest instrument en l'evolució de la música popular del segle XX. A través de l’audició en directe, viatjarem cronològicament pels estils més influenciats per la guitarra… Blues, rhythm blues, rock and roll, rock, blues elèctric, country rock, hard-rock i punk rock. Aquelles persones que ho desitgin poden assistir al taller amb la seva guitarra acústica… Cal deixar clar que aquesta és una qüestió personal i que es pot realitzar l’activitat perfectament sense cap instrument. La participació està garantida a diferents nivells, amb instrument o sense, t’esperem ben motivat a aprendre.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat
- TOTS ELS DIES2 - 30SET
Sant Boi de Llobregat. Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
Exposició: Brigades internacionals i multilingüisme
Aquesta exposició és el resultat de la recerca dels historiadors Ramon Naya Ortega i Lourdes Prades Artigas, de la Universitat de Barcelona, sobre l’aprenentatge de llengües i la lluita contra l’analfabetisme entre els voluntaris internacionals que van participar a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d’un estudi innovador, des del punt de vista històric i memorialístic, tant pels seus continguts, com per la interpretació historiogràfica que fan els dos investigadors. Exposició que es podrà veure a la sala d'exposicions de la biblioteca, en horari d'obertura. - DIJOUS12 SET18:30 H
Molins de Rei. Biblioteca el Molí
Club de Lectura Dramatitzada
Homenatge a Àngel Guimerà A càrrec d’Elisa Poch, presidenta del Teatre 15 Arcades. Iniciem un nou cicle d’aquesta activitat destinada a la preparació i interpretació oral de textos literaris. Places limitades. Si hi vols participar, posa’t en contacte amb la Biblioteca. Amb la col·laboració de Teatre 15 Arcades. - DIVENDRES13 SET19:30 H
Palafolls. Biblioteca Enric Miralles
Introducció a l'observació de la Lluna
OBSERVEM LA LLUNA El divendres 13, celebrem el Dia Internacional d'Observació de la Lluna amb el Cercle Astronòmic de la Tordera - CASTOR. Dins del Projecte Parcs i Biblioteques, naturalment! Ens oferiran una petita xerrada per introduir-nos en el tema i, posteriorment, sortirem a l'exterior de la biblioteca per observar l'astre a través dels seus telescopis. Una activitat molt emocionant i oberta a tots els públics. Cal inscripció prèvia a b.palafolls.em@diba.cat. #palafolls #bibliosmaresme #parcsibibliotequesnaturalment #parcsibiblios #parcsnaturals #quèfemalesbiblios #bibliotequessommésqueunclub - DIVENDRES13 SET18:30 H
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Cloenda Repte Superlectors Naturalistes 2024
Les flors del parc Ara que ja ets una mica expert, t’agradarà conèixer els secrets de les flors que has descobert durant l’estiu. Ep, i repartirem les acreditacions a tots els que heu participat en el repte! A càrrec del responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral “Salvador Grau i Tort”. Activitat familiar inclosa dins del projecte “Parcs i Biblioteques... Naturalment!”. - DIJOUS19 SET17:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Celebració del Dia de la Pau
Una sessió de contes sobre la pau narrats per Sol Galatro i il·lustrats, en viu, per Santi González. A partir de 4 anys. - DIJOUS19 26SET
Sant Joan Despí. Biblioteca Miquel Martí i Pol
Tallers Digitals
Com obtenir l’IdCAT Mòbil o Clave PIN i què puc fer amb ell. A càrrec de Busitools (Espai Multimèdia). Aprendre a fer tràmits online de l’administració pública. A càrrec de AdTende (Espai Multimèdia). - DIVENDRES27 SET18:30 H
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Cicle Altres Veus. "L'horta ecològica, l'horta transformadora"
Què vol dir agroecologia? Menjar productes de l’horta més propera pot transformar la societat? De tot això i molt més, en parlarem amb Maria Giner Gómez, enginyera tècnica agrícola i fundadora del projecte Kosturica. Entrada lliure i gratuïta. - DIMARTS1 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pau Riba. Dioptria, acta fundacional"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la xerrada col·loqui: PAU RIBA. DIOPTRIA, ACTA FUNDACIONAL a càrrec de Donat Putx, periodista de la Vanguardia i amic personal de Pau Riba. «La qualitat musical i poètica del disc de Pau Riba ‘Dioptria’ (1969 i un segon volum el 1970) ens permeten assenyalar aquest àlbum com l’obra seminal del rock en llengua catalana, l’encant de la qual es manté inalterable més de 50 anys després de veure la llum. Aquesta sessió abordarà el naixement i execució del projecte, la seva repercussió en el seu moment (no exempta de polèmica), les diferències estilístiques i conceptuals entre el primer volum i el segon, i el llegat de Pau Riba, desaparegut el 2022.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS17 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Audició-comentada: Ressona amb les cordes del Violoncel, amb Ariadna Chmelik
En aquest taller presentarem i descobrirem el violoncel de ben a prop. Ens endinsarem en la seva història i evolució, aprendrem com es construeix i quins elements el diferencien dels altres instruments de la família de corda. El violoncel sovint passa una mica desapercebut, malgrat tenir una gran capacitat per captivar l'oïda i enamorar-nos. Gaudirem en directe d'obres d'estils i compositors molt diversos, acompanyades de comentaris i indicacions pertinents per comprendre el seu paper en la música. Aquesta és, doncs, una bona oportunitat per conèixer i gaudir d'aquest meravellós instrument. - DIVENDRES18 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Xerrada col·loqui "Pink Floyd. Mig segle de The Dark Side of the Moon"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida a la conferència: PINK FLOYD. MIG SEGLE DE THE DARK SIDE OF THE MOON a càrrec del periodista Oriol Serra. «L'any passat es va commemorar el 50è aniversari de "The Dark Side of the Moon", l'obra mestra de Pink Floyd i un dels discos capitals de la història del rock i la música pop. A mig segle de la seva publicació, les seves cançons segueixen sonant tan fresques i actuals com el primer dia, algunes de les seves lletres són més vigents que mai, i la seva influència es manté ben viva entre les noves generacions de músics.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat - DIJOUS24 OCT18:00 H
Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Can Sumarro
Xerrada-taller: L’orquestra simfònica, amb Ramon Civit
Us convidem a un concert i també a explorar i experimentar a l’entorn d’una de les plantilles instrumentals més grans de la música clàssica… Qui era aquell director que dirigia amb els ulls tancats? I com es deia aquell altre que dirigia només amb la mirada i sense batuta? Aclarirem aquests dubtes. Nosaltres, però, ho farem amb els ulls ben oberts i les orelles ben atentes, desxifrant una obra simfònica per descobrir-ne el contingut. Gràcies a les noves tecnologies, podrem sentir l’orquestra secció per secció: vent, corda, percussió.. La vostra participació serà crucial ja que dirigirem una orquestra simfònica; i entre els assistents composarem una obra. Potser no serà una obra mestra, però farem emergir el compositor que tots portem a dins. - DIMARTS29 OCT18:30 H
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Taller concert "A toc de guitarra"
En el marc del programa Música a fons, la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic us convida al taller concert: A TOC DE GUITARRA a càrrec de Xavier Fort, músic i divulgador musical . «Aquest taller és una proposta d’exploració pràctica, on amb la guitarra a les mans, analitzarem el paper d'aquest instrument en l'evolució de la música popular del segle XX. A través de l’audició en directe, viatjarem cronològicament pels estils més influenciats per la guitarra… Blues, rhythm blues, rock and roll, rock, blues elèctric, country rock, hard-rock i punk rock. Aquelles persones que ho desitgin poden assistir al taller amb la seva guitarra acústica… Cal deixar clar que aquesta és una qüestió personal i que es pot realitzar l’activitat perfectament sense cap instrument. La participació està garantida a diferents nivells, amb instrument o sense, t’esperem ben motivat a aprendre.» Places limitades! Reserva prèvia a la biblioteca: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat