Marxa nòrdica, molt més que caminar

iStock © f9photos

La Marxa Nòrdica (Nordic Walking) és una manera de caminar on s'inclou no només l'acció de les cames, sinó també la part superior del cos. Es tracta de caminar impulsant-nos amb dos bastons, uns bastons dissenyats especialment per aquesta modalitat esportiva, simulant l'acció de l'esquí de fons.

Amb una bona tècnica, el resultat és un moviment natural que actua de forma suau però molt efectiva en tot el nostre organisme, aportant-nos múltiples beneficis tan a nivell de salut com de millora de la nostra condició física.

Més de 50 estudis desenvolupats per investigadors científics, a nivell internacional, demostren els efectes positius de la marxa nòrdica, convertint-la en una activitat esportiva apta per a tothom, independentment de l'edat i de la condició física.

 

BENEFICIS:

Sistema musculoesquelètic

  • Enforteix i tonifica el 90% de la musculatura del nostre cos
  • En relació a la caminada tradicional o "running" hi ha un treball més actiu de la musculatura abdominal, braços, esquena, pectoral i coll
  • Millora la flexibilitat i mobilitat de les articulacions
  • Millora la postura, corregeix mals hàbits i alteracions de la columna vertebral
  • Millora el metabolisme dels discos intervertebrals de la columna rehidratant-los
  • Disminueix la pressió sobre les articulacions, reduïnt substancialment la pressió sobre els turmells, genolls i malucs, afavorint el tractament i la prevenció de l'artrosis
  • Contribueix a la prevenció de l'osteoporosis i a millorar-la en cas d'haver aparegut
     

Sistema cardiorespiratori

  • Comparat amb la caminada tradicional, el consum d'oxigen s'incrementa entre un 20% i un 60%, el consum d'energia un 45% i la freqüència cardíaca augmenta entre 10-15 batecs per minut, millorant la resistència aeròbica i l'eficiència respiratòria.
  • Activa la circulació, millorant el reg sanguini
  • Ajuda a la prevenció de malalties del cor

Sistema endocrí i metabòlic

  • El consum de calories s'incrementa substancialment amb una mitjana del 20% podent arribar al 40% en relació a la marxa tradicional, situant-se per sobre de les 410 calories/hora
  • Ajuda a controlar la pressió arterial, el colesterol i els triglicèrids
  • En persones afectades de tumors de mama, ginecològics, melanomes, etc... amb extirpació dels ganglis afavoreix el drenatge limfàtic.

Sistema immunitari

  • Estimula el sistema immunitari, ajudant a la prevenció de malalties

Sistema neurològic i psicològic

  • Millora la coordinació
  • Genera sensació de benestar
  • Practicada en grup, ajuda a trencar l'aïllament de les persones (depressió, ansietat...)
  • Si es practica a la natura, es multipliquen els beneficis

 

ON PODEM PRACTICAR-LA?

A diferència d'altres activitats, la marxa nòrdica es practica a l'aire lliure sense necessitat de disposar d'un recinte condicionat per fer-la. Es pot desenvolupar en qualsevol espai on es pugui caminar: via pública, parcs, jardins de la ciutat, pistes forestals, camins rurals, senders... així com també a la platja o a en mig de la neu.

 

MATERIAL NECESSARI:

La marxa nòrdica és una activitat física que no requereix grans inversions econòmiques. El material bàsic que necessitem per una bona pràctica és:

Vestir amb roba còmoda, a poder ser roba esportiva, transpirable i adequada a la climatologia. Els mitjons aconsellem que no siguin de cotó (absorbeixen molt la suor i faciliten la sortida d'ampolles). Recomanem que siguin de materials sintètics tipus coolmax, polièster, polipropilè, etc. i que tinguin el peu diferenciat (dreta i esquerra).

Bambes tipus running o trail running si anem per muntanya. No recomanem botes de muntanya ja que són massa rígides i impedeixen fer un treball correcte del peu en el moment de la trepitjada (moviment de taló-punta).

Bastons de marxa nòrdica. En aquest cas, abans de llençar-vos a comprar uns bastons de marxa nòrdica us recomanem tenir clares les diferències entre els bastons de senderisme i els bastons de marxa nòrdica, conèixer les seves característiques i els seus materials, i així poder triar els més adequats a les vostres necessitats.

A grosso modo dir-vos que els bastons de marxa nòrdica estan fabricats amb materials molt lleugers, tenen una punta d'acer o tugstè en un extrem i un sistema de "dragoneres" a l'altra, que deriva dels bastons d'esquí de fons. La funció principal de les dragoneres és ajudar-nos a mantenir el bastó controlat durant la fase d'impuls, moment en què s'obre la mà, incrementant l'amplitud del nostre moviment.

 

tècnica ALFA

 

Veure i ser vistos. En cas de realitzar sortides nocturnes cal veure-hi i ser vistos, per això és important l'ús de roba reflectant i frontals per millorar la visió nocturna.

Pulsòmetre si volem controlar el nostre ritme cardíac. Aquest és molt aconsellable en persones amb problemes de cor o esportistes que realitzen entrenaments físics d'alta intensitat.

I el més important, portar una motxilla ergonòmica amb aigua i quelcom per menjar, sobretot en sortides de més d'una hora i dies calorosos.

font: Nordic Walking Girona

 

Vídeo emès a Els matins de TV3 (28-06-2013) durada: 6'24"

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

 
 

"No corras, camina:  descubre el placer del walkim" / Alex Walk

"Barcelona en 1.000.000 de passes: 53 rutes per descobrir la ciutat de la millor manera = 53 routes to explore the city in the best way = 53 rutas para descubrir la ciudad de la mejor manera" / Alex Walk

"Andar: una filosofía" / Frédéric Gros ; traducción de Isabel González-Gallarza

 Selecció de webs:

 

No t'ho perdis!

       Xarxa de Parcs Naturals

       Del 13 de març al 20 de novembre

       El Parc del Castell de Montesquiu ofereix 15 rutes guiades de marxa nòrdica        per la vall del Ges, Orís i Bisauraís i Bisaura (llegir notícia)

        Consulta el programa amb totes les rutes guiades (pdf)

 

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge d'Esports ►

  Vés al prestatge d'Espais Naturals ► 

Data d'actualització: 07/03/2016