Salut

Infància i identitat de gènere

© iStock.com / Mariia17Alguns nens tenen una identitat de gènere diferent del seu sexe biològic. Per exemple, encara que físicament siguin nens poden realment sentir-se i actuar com a nenes, o a l'inrevés.

Aquesta tendència és coneguda com disfòria de gènere, tot i que també rep les denominacions de transsexualisme o transgenerisme. Cada vegada més especialistes consideren que la disfòria de gènere és una variant de la diversitat de la sexualitat humana i no un trastorn, encara que sí que pot provocar si no es gestiona adequadament.

Tots els nens necessiten tenir l'oportunitat d'explorar els diferents rols de gènere i estils de joc. Assegura't que l'ambient que envolta als teus fills reflecteix aquesta varietat i no els intentis constrènyer al que en cada moment es considerin els estereotips del que han de fer en funció del seu sexe.

Si el teu fill comença a identificar-se amb l'altre gènere o està en algun punt intermedi indefinit, és natural que et preguntis si és una cosa temporal o definitiva. No hi ha una resposta fàcil. Només el temps t'ho dirà. Alguns nens en aquesta situació es converteixen en adults amb disfòria de gènere i altres no. També poden evolucionar fins a identificar-se com gais, lesbianes o bisexuals.

En aquest sentit, oferim algunes pautes a seguir perquè el teu fill pugui viure la seva identitat de gènere amb els mínims traumes possibles.

 

Quins són els símptomes de la disfòria de gènere

  • Sentir desgrat pels seus propis genitals.
  • Ser rebutjat pels seus companys i sentir-se aïllat.
  • Creure que en créixer arribarà a ser de l'altre sexe o que et digui que desitja pertànyer a ell.
  • Canviar la forma de vestir i mostrar hàbits característics de l'altre sexe.
  • Patir depressió, ansietat o allunyar-se de la interacció social.

 

Què pots fer pel teu fill

Si el teu fill comença a tenir algun d'aquests comportaments, en un primer moment no podràs saber si seran definitius o canviaran. Davant d'aquesta incertesa, és molt important que com a mare/pare li ofereixis una llar en què se senti segur i estimat incondicionalment. Apropa't a les seves preferències sense jutjar-lo. D'aquesta manera, et guanyaràs la seva confiança i podràs ajudar-lo en els moments difícils.

Les investigacions realitzades demostren que la identitat de gènere és una cosa amb la qual naixem i no es pot canviar amb intervencions.

Els nens amb una identitat de gènere diferent del seu sexe (independentment que acabin finalment identificant-se com a heterosexuals, gais, lesbianes, bisexuals o transgènere) estan en risc de patir l'assetjament dels seus companys i com a conseqüència tenir problemes mentals.

Com a pare/mare, la teva funció més important és la d'oferir comprensió, respecte i suport al teu fill. Aquí tens algunes pautes que pots seguir:

  • Preocupa't si el teu fill pateix maltractament. No minimitzis la importància de la pressió social o l'assetjament al qual pot estar sent sotmès.
  • Deixa clar que els comentaris maliciosos o els acudits sobre l'orientació sexual o la identitat de gènere no han de ser tolerats. Fes patent la teva desaprovació quan algú els utilitzi a Internet o en el teu entorn social.
  • Estigues atent a l'aparició de símptomes d'ansietat, inseguretat, depressió o baixa autoestima.
  • Posa al teu fill en contacte amb organitzacions, recursos o trobades LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals). És important que senti que no està sol.
  • Cerca per al teu fill llibres, pel·lícules i altres materials que ofereixin una visió diversa en totes les seves formes, especialment els que representen d'una manera positiva les relacions entre persones del mateix sexe. Mostra-li celebritats de referència per a la comunitat LGBT i persones que s'hagin significat per la seva valentia en fer front a l'estigma.
  • Ofereix suport al teu fill en la seva elecció de roba, joieria, tall de cabell, amics o decoració de la seva habitació.

 

Quan recórrer a l'ajuda externa

Tenir un fill amb una identitat de gènere diferent pot ser molt estressant. Els nens en aquesta situació tenen més probabilitat de patir depressió i ansietat com a conseqüència de l'assetjament o de la discriminació.

Si el teu fill persisteix en identificar-se amb un altre gènere, més enllà de mostrar una combinació de comportaments diversos, pots buscar ajuda externa. Recorre a un professional de la psicologia si creus que pot patir algun problema. L'ajudarà a comprendre els seus sentiments i gestionar el fet de ser diferent.

El diagnòstic i el tractament oportuns poden reduir les possibilitats de depressió, angoixa emocional o fins i tot suïcidi. I recorda l'important que és que el teu fill se senti estimat i acceptat en tot moment.

font: Healthy Children / FAROS

La informació proporcionada al prestatge de Salut ha estat plantejada per donar suport, no reemplaçar, la relació directa que hi ha entre els pacients/visitants d'aquest portal web i el seu metge. Si té problemes de salut, consulti al seu metge.

  A les biblioteques trobaràs:

portada

Cua de sirena / text: Alba Barbé i Serra i Sara Carro Ibarra
portada

Julia, la niña que tenía sombra de chico / Christian Bruel, Anne Galland, Anne Bozellec
portada
Famílium XXI: conte-joc sobre la diversitat familiar / Glòria Canyet i Bel Bellvehí ; il·lustracions de Maria Girón
portada
La Motxilla rosa / escrit per María Gutiérrez; il·lustrat per Nazara Lázaro i Isaac Correa
portada
Piratas y quesitos / Carmen Herrera ; ilustrador: Lluis Filella
 
portada

El Meu fill princesa / per Cheryl Kilodavis; il·lustrat per Suzanne DeSimone
portada

L'Aitor té dues mares / escrit per Mª José Mendieta ; il·lustrat per Mabel Piérola
portada
Ens agradem! / text i il·lustracions: Juan Ortega
portada
Amb en Tango som tres / de Justin Richardson i Peter Parnell; il·lustracions de Henry Cole
portada
Piratrans Carabarco / A.T.A., Asociación de Transexuales de Andalucía-Sylvia Rivera ; ilustraciones: Manuel Gutiérrez
portada
Ara em dic Joana: una història tendra sobre el gènere i l'amistat / Jessica Walton ; il·lustracions de Dougal MacPherson

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 21-06-2017 Última actualització 23-06-2017