Aliments que et fan més feliç

iStock © opium_rabbit

La tardor ha entrat de ple i ja hem començat a notar la falta d'hores i d'intensitat de la llum solar, el descens de les temperatures, l'augment de dies de pluja, i una lleu sensació de decaïment i desgana. Però a aquesta última la podem combatre! I, per això, parlem dels aliments que poden ajudar-nos a ser una mica més feliços.

La tardor és un periode una mica trist per a moltes persones. La baixada del nivell de llum i de les temperatures pot baixar-nos també l'ànim. Per això t'expliquem com t'has d'alimentar per no sentir cap baixada.


Serotonina i endorfines

S'ha demostrat que la serotonina i les endorfines són substàncies clau que generen felicitat, benestar, un somni reparador i que actuen com analgèsics naturals. El cos les produeix per sí mateix, però la producció natural es pot estimular amb certs nutrients. Texpliquem com podem recórrer a alguns aliments per evitar aquesta lleu astènia.

I és que, siguem sincers, el ritme de vida actual fa que molta gent descuidi la seva alimentació. Sembla impossible riure davant d'un plat de bròquil, però s'ha demostrat que quan el nivell de serotonina en sang és alt disminueix el desig de menjar farines i dolços. En canvi si el teu nivell de serotonina és baix, comences a tenir més desitjos de menjar aliments dolços.


Salmó, fruita seca, bròquil, plàtan

Quan ens sentim frustrats el nostre cos ens impulsa a menjar com "estimulant" una pizza rica en carbohidrats o una pasta de xocolata, per eliminar de forma química aquesta sensació. Però també el consum d'aliments més saludables estimula el nostre estat d'ànim i ens fa tenir millor humor. Cal incorporar dins la nostra rutina diària una alimentació rica en vitamines, antioxidants, àcids grassos i magnesi perquè afrontem el dia a dia amb un somriure.

També els colors específics dels aliments tenen un efecte beneficiós sobre la nostra ment. Així, els aliments taronges i vermells estimulen, els blaus calmen, els grocs animen, i els verds ajuden a la concentració.

L'aigua és fonamental: uns vuit gots diaris poden aportar moltíssims beneficis, entre ells, per descomptat, reduir aquesta sensació d'ansietat i tensió.

Consells per ser feliç a taula

  • Tria aliments que augmenten la serotonina, pel seu alt contingut en triptòfan: formatge, carn magra, peix, llegums, làctics, ou i fruits secs. Altres aliments que afavoreixen la producció són: pollastre, xai, talls magres de carn de porc, vedella, formatge cottage, formatges baixos en greix, llet baixa en greix i productes lactis, peix blanc amb escates, salmó i peixos d'aigües fredes (verat, sardines).
     
  • Pren xocolata. En petites porcions, és un còctel de felicitat. Potencia el rendiment i estimula la circulació. El sucre i la mantega de cacau fan que el cos sigui receptiu a absorbir triptòfan, augmentant així el nivell de serotonina en el cervell. Un altre ingredient important de la xocolata és la feniletilamina, un derivat de la fermentació dels grans de cacau, que eleva el nivell de sucre en sang i té un efecte excitant. Un altre avantatge és que la proteïna de la llet a la xocolata proporciona exorfina, un analgèsic natural, i teobromina, una substància semblant a la cafeïna que potencia encara més el rendiment i estimula la circulació.
     
  • Reemplaça les farines blanques, entrepans, pastisseria i dolços en general per vegetals, fruites fresques, cereals integrals i llegums com la soja i els seus derivats, que tenen molta fibra ideal per ajudar al tractament d'estats depressius i poder contrarestar l'ansietat.
     
  • Fruits secs: un consum diari de nous, ametlles, avellanes... aporta les vitamines i el magnesi necessari que faran que el nostre cos se senti bé.
     
  • Un altre aliment que ens fa somriure és el bròquil gràcies al seu alt contingut en vitamines i minerals. També les maduixes, els espinacs (per la seva font d'àcid fòlic present també a les llavors de gira-sol, fulles verdes, bròquil, farina de civada, pèsols, llenties, mostassa...), i les patates dolces.
     
  • El plàtan té un efecte calmant sobre el nostre sistema nerviós i fomenta el pensament positiu i l'optimisme. També ajuda a produir serotonina causa del seu alt contingut en triptòfan.
     
  • La pinya és un aliat perfecte contra la frustació i estimula el benestar físic. També genera vitalitat i optimisme, calma l'ansietat i alleuja els nervis. Un altre dels seus beneficis és que estimula la circulació i el metabolisme, i ajuda en problemes de concentració i motivació. Si prens pinya a la nit, t'estaràs administrant una pastilla natural per dormir: a la nit, el cervell converteix el triptòfan en melatonina, l'hormona de la son.
     
  • El pebrot o xili conté una substància anomenada capsaïcina que combat la ira, la depressió i la frustració. Quan ingerim xili sentim una lleugera sensació de cremor a la llengua, de manera que el cervell ho percep com dolor i el contraresta alliberant endorfines, que potencien el benestar.
     
  • La taronja, així com tots els cítrics, és antioxidant i molt saludable, perfecta per a reduir l'estrès.
     
  • El te negre ajuda a recuperar-se de successos estressants amb més rapidesa.

 

ADVERTISEMENT
 
 
 

font: Bellesa activa / AMIC

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

"Menja'ns a la tardor" / Anna M. Matas, Joan Antoja, Òscar Sardà

"Aliments que fan bategar el cor: les propietats per a la salut de la cuina catalana" / Pilar Senpau

"Cuina feliç:  receptes refrescants per encarar la vida amb energia" / Anna García

 

 

 Selecció de webs:

  • Triptòfan a al Viquipèdia (català)
  • Serotonina en la Wikipedia (castellà)
  • Xevi Verdaguer. Retrats: la salut emocional  [enllaç a video]. En els intestins hi tenim la clau per tenir una bona salut emocional. Fem suficientment bé les coses perquè els intestins tinguin prou triptòfan perquè ens ajudi a fabricar més serotonina, i així, a ser més feliços? Torna a veure el programa "Retrats" de TV3 i descobreix quins hàbits alimenticis ens poden ajudar a ser més feliços.

   També et pot interessar:

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 24/10/2016