Escriptors perseguits, el poder de la paraula

Escriptors i periodistes acostumen a ser el blanc dels atacs en contra de la llibertat d'expressió; arreu del món, allà on s'alça una veu en favor de la justícia, hi ha l'ombra, més o menys velada, del crim organitzat, del poder establert i, en general, de la intolerància envers el pluralisme polític, ètnic i religiós. La legislació espanyola, sense anar més lluny, posa el dit a la nafra des de l'aprovació de l'anomenada llei mordassa. 

Els atacs contra els escriptors són de diferent mena, des d'intimidacions verbals, violència física, segrest, reclusió al domicili, aïllament, clausura de la pàgina web, crema de llibres, presó i fins i tot assassinat. L'associació PEN internacional d'escriptors recull anualment informació corresponent als escriptors perseguits i promou l'acollida d'aquests en l'anomenat programa de ciutats d'acollida, com és el cas de Barcelona, Girona i Palma.

La censura també forma part de les accions orientades a silenciar les veus discordants, crítiques, incòmodes que, a la vista dels defensors de la moral pública, han de ser callades a causa del perill que representen pel conjunt de la societat. Els motius que acostumen a emprar els censors a l'hora de vetar els llibres són diversos, com ara l'excitació que produeixen en els sentits, l'apologia de les drogues, l'obscenitat, el seu contingut polític i el perill de corrompre els infants.

L'exili, com bé sabem, és una fugida que els escriptors, o no, acaben materialitzant per poder resoldre el cul de sac en què es troben. Els motius que els empenyen a fer-ho són diversos, la repressió, els conflictes i l'esperança de viure millor, en pau. Serveixi aquesta guia per prendre'n consciència.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 04/01/2017 Data de modificació: 23/06/2017