Barroques casualitats

Dos dels músics més grans van morir un mateix dia, però amb 7 anys de diferència. Antonio Vivaldi i Johann Sebastian Bach. No us explicarem allò que sabeu, o allò que penseu que no sabeu i sabeu.

El primer, no és el preferit de tots, segur que abans Mozart o Vivaldi, tindrien mes vots per aclamació popular, però és el preferit d'entre molts músics. 

  • Va néixer a Eisenach, Alemanya, el 1685.
  • Als 10 anys es quedà orfe.
  • Fou cantant, i tocava la viola de gamba, el violí, el clavecí,  el clavicordi, però tots el coneixem  -a part de les seves composicions- per l'instrument on destacà més: l'orgue.
  • De jove va arribar a copiar la música de les partitures, fet que estava prohibit ja que el paper era massa car.
  • Va haver de caminar uns 800 km. per poder aprendre del seu mestre Dietrich Buxtehude.
  •  Va tenir un total de 20 fills.
  • Admirador de la música italiana estudià a Vivaldi, entre d'altres.
  • Fou el primer que va donar un paper de protagonista principal al teclat.
  • Va desbancar musicalment a Pitàgores -sí Pitàgores, el del Teorema (569 aC)-. Imagineu si fou important aquest filòsof i matemàtic  dins la música, que la seva escala tonal es va usar durant vora 2000 anys, fins que el nostre personatge va acabar de "llimar" aquesta escala.  Al S. XVIII els fabricants de clavecins -que no pas clavicordi- van aplicar una manera d'afinar els teclats que permetien tocar obres en qualsevol tonalitat sense haver de reajustar l'afinació.
    Ho va demostrar amb una compilació, tocant en totes les tonalitats  de l'escala cromàtica: Do major, Do menor, Do sostingut maj., Do sostingut men., Re maj., ..... és aquesta una de les obres més importants de la història de la música. Das wohltemperierte Klavier.(Els millors 1:58 segons invertits de la vostra vida!)
     
     

 

Signe que feia Bach per denotar que podia ser executat en totes les tonalitats, o sigui temperat.

A part, té una de les composicions més recognoscibles: 3 notes, dues de les quals són les mateixes, la resta ja us la sabeu de memòria.

Johann Sebastian Bach:   21 de març de 1685 – 28 de juliol  de 1750. 268 anys de la seva mort.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

El segon personatge:

Us podríem donar pistes fàcils com: va pintar Els Gira-sols, l'anomenaven El Manco de Lepanto, patia sordesa severa, la seva frase més cèlebre fou Eureka, etcètera.

  • Va néixer en una de les ciutats més singulars del món, Venècia, el 4 de març de 1678. Aquell mateix dia hi hagué un terratrèmol a la ciutat. Neix prematur i el bategen ràpidament.
  • L'anomenaven "Il prete rosso" –El monjo/pare Roig- ja que fou capellà i el seu cabell era pèl-roig. A partir dels 15 anys i durant 10 més estudià al seminari per convertir-se en sacerdot als 25 anys.
  • El van dispensar de fer missa, ja que sofria del pit "strettezza di petto" (no se sap del cert si era asma o angina de pit).
  • Fou professor i també "impresario": En italià persona que organitza concerts, teatre o òperes; també  podria ser representant artístic.
  • El seu pare era reconegut músic que tocà i ensenyà al nostre personatge el mateix instrument.
  • Assidu al carnaval de Venècia.
  • Composà unes 770 obres, de les quals en foren 400 concerts i 46 òperes
  • El fet d'estar tant a prop de la religió i viure amb la seva prima donna i la germana d'aquesta, li va suposar rebre més d'una dura crítica per part del Cardenal, juntament amb la "immoralitat" a l'inici de la temporada d'òpera que havia de realitzar. Marxa cap a Viena per ser el compositor de la Cort de Carles VI, però aquest mor i els hongaresos estaven de camí per prendre-li el tron a la filla del difunt rei.
  • El nostre personatge (com tants d'altres) mor pobre: s'anà venent manuscrits per poder subsistir. Enterrat en una fossa comuna, la seva música no es redescobreix fins el S. XX
  • Com a broma fàcil: la seva gran obra la podem trobar a totes les pizzeries del món
  1.  El primer tall
  2.  El segon
  3.  El tercer

Antonio Lucio Vivaldi: 4 de març de 1678 – 28 de juliol de 1741. 277 aniversari de la seva mort


Aquests dos sublims artistes van tenir certes coses en comú: Bach va caure en un cert oblit, però a mesura que la seva producció musical era redescoberta i tornava a ser interpretada, també es feia visible tot el que tenia relació amb la seva obra. Com a conseqüència, es va començar a investigar sobre Vivaldi. I gràcies, sobretot, a la tasca d'Alfredo Casella, l'obra de Vivaldi ocupa el lloc que li correspon en la història de la música

Si Bach trencà motlles i posà el teclat en primera línia, Vivaldi també trencà motlles fent-ho al revés ja que fou el primer que incorporà diversos instruments com a solistes.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 17-07-2018 Última actualització 10-10-2019