28 d'abril Dia Mundial de la Seguretat i la Salut a la feina

El Dia Mundial de la Seguretat i la Salut a la Feina se celebra cada 28 d'abril des del 2003 a càrrec de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Aquesta celebració neix amb la primera finalitat de promoure la prevenció dels accidents de treball i les malalties professionals però també amb la de sensibilitzar a la població que la feina sigui un lloc de treball segur, saludable i digne i de la necessitat de proporcionar-li un major pes polític.

Actualment, és una campanya de sensibilització sobre les noves tendències en l'àmbit de la seguretat i la salut per evitar lesions, malalties i morts relacionades amb el treball. Existeixen tota una sèrie de riscos emergents provocats per les innovacions tecnològiques i pels canvis socials i organitzatius. Aquestes riscos poden derivar de les noves tecnologies com la nanotecnologia o la biotecnologia; de les noves condicions de treball: noves càrregues, més feines derivades de les retallades de plantilla i males condicions laborals degut a la immigració per motius de feina; o de les noves formes de feina: la subcontractació o els contractes temporals de curt i molt curt termini.

Uneix-te a la construcció d'una cultura de la prevenció en matèria de Seguretat i Salut a la feina

Aquest és el tema escollit pel 2015. S'estima que cada any els accidents laborals i les malalties relacionades amb la feina causen 2,3 milions de morts. Els accidents laborals sense causar la mort són majors  en nombre ja que afecten a més de 313 milions de treballadors l'any i les malalties no mortals a 160 milions de persones. Aquests accidents i malalties de treball no només afecten als treballadors sinó també a les seves famílies, a les comunitats on viuen, als empresaris i a les economies.

Un sistema de gestió exitós en matèria de Seguretat i Salut a la feina requereix d'un compromís per part dels empresaris en matèria de prevenció assignant els recursos necessaris per aquesta finalitat, en la participació dels treballadors per identificar i reconèixer els perills en el seu lloc de treball, contribuir a avaluar els riscos i en la planificació per a la seva prevenció i als governs per implementar una millor legislació nacional en matèria de Seguretat i salut. Per aquest motiu s'insta a tots els agents implicats que treballin junts per elaborar aquestes estratègies de prevenció dels riscos laborals.

Per celebrar aquesta efemèride la OIT ha creat una web interactiva amb informacions útils i el paper de cada interlocutor en matèria de seguretat i salut a la feina.

A les biblioteques trobaràs:

Aspectos medioambientales de las relaciones laborales : participación, salud laboral y empleo
 

Legislación sobre seguridad y salud en el Trabajo

 

Salud y trabajo : los nuevos y emergentes riesgos psicosociales
Joan Boada Grau, Pilar Ficapal Cusí
 

El Recurso preventivo : obligaciones del empresario : derechos y obligaciones del designado como recurso preventivo

 

Més sobre Seguretat i salut a la feina al Catàleg Aladí 


 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►
 

Data d'actualització: 27/04/2015

 
Los más prestados
eBiblio. Préstamo de libros electrónicos

 

Campaña otoño en los bibliobuses
Entrevistas virtuales
Red de Bibliotecas Municipales
   Facebook   Youtube  Twitter  Instagram  
Hazte el carné Tràmits en línia Catálogo Guia de bibliotequesPregunta a la bibliotecaSubscríbete a los boletinesGenius Biblioteca Infantil