Dia Internacional de les persones sordes 2016

símbol internacional per a la sordesa

La setmana del 26 de setembre al 2 d'octubre és la Setmana Internacional de les Persones Sordes. A tot el món es celebra, sota el lema "Amb la llengua de signes, sóc igual".

Imaginem que ens volem comunicar amb altres persones, però no ens entenen, i a nosaltres també ens costa d'entendre-les. Com ens sentiríem? Arrel d'això poden burlar-se de nosaltres o ignorar-nos. Aquests són els sentiments que pot tenir una persona sorda, adult o infant, que té un sistema de comunicació diferent.

Una persona sorda necessita que la societat en general deixi de subestimar la seva capacitat i intel·ligència per un problema de comunicació que pot solucionar-se amb un canvi d'actitud de les persones. L'objectiu, doncs, és facilitar que aquestes persones estiguin totalment integrades a la societat, des de la infantesa fins a la vida adulta, accedint al mercat laboral i la igualtat d'oportunitats, de la mateixa manera que ho faria qualsevol altra persona.

La sordesa o hipoacusia és el dèficit sensorial més freqüent de l'ésser humà i es presenta en 1-3/1.000 nascuts vius. La detecció precoç permet identificar els nadons que presenten una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 decibels, fer-ne el diagnòstic definitiu i aplicar-los el tractament adequat. D'aquesta manera es permet millorar el pronòstic dels infants afectats i se n'eviten repercussions en el desenvolupament integral.

Sordesa i aprenentatge:

Fins als anys 80 els alumnes sords s'escolaritzaven a centres d'educació especial. A partir de llavors, es va realitzar una transformació. Actualment els alumnes sords amb necessitats educatives especials, estan escolaritzats a centres ordinaris, amb suport específic. En aquest context van aparèixer els CREDA: serveis educatius específics formats per logopedes, psicopedagogs i audioprotetistes que donen suport a l'alumnat sord o amb dificultats de llenguatge. Els CREDA treballen conjuntament amb els professionals de l'escola i els serveis educatius de la zona, especialment els EAP (equips d'assessorament psicopedagògic).

 
 

font: Generalitat de Catalunya | xtec.cat
imatge: símbol internacional per a la sordesa
Contingut elaborat per la Biblioteca Josep Roca i Bros d'Abrera

 

Serveis de biblioteca pública per a persones amb dificultats auditives

La Xarxa de Biblioteques Municipals facilita serveis adaptats a les necessitats de les persones que tenen dificultats auditives:

  • Anell magnètic - bucle inductiu que elimina les barreres de comunicació per a persones amb deficiències auditives i usuàries de pròtesis o audífons. Biblioteques que ofereixen aquest servei.
  • Servei de traducció a llenguatge de signes que poden sol·licitar les persones interessades.
  • Fons documental: contes en llenguatge de signes (en català i castellà) i pel·lícules subtitulades per a sords. Els usuaris tenen accés a la disponibilitat d'aquest fons a partir del Catàleg Aladí.

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

"La Sordera" / Isabel Varela Nieto y Luis Lassaletta Atienza

de los sordos" / Oliver Sacks; traducción de
José Manuel Álvarez Flórez
 

"Música a la panxa" / text de Gemma Lienas; il·lustracions d'Àfrica Fanlo

INFANTIL

"El Amor imperfecto"/ Sara Rattaro

NOVEL·LA

"Aprenem LSC!: manual per a l'ensenyament-aprenentatge de la Llengua de Signes Catalana : con traducción al castellano" / M.P. Fernández-Viader ... [et al.] 

 Selecció de webs:

 

   També et pot interessar:

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 28/09/2016

 

   
Los más prestados
eBiblio. Préstamo de libros electrónicos

 

Campaña otoño en los bibliobuses
Entrevistas virtuales
Red de Bibliotecas Municipales
   Facebook   Youtube  Twitter  Instagram  
Hazte el carné Tràmits en línia Catálogo Guia de bibliotequesPregunta a la bibliotecaSubscríbete a los boletinesGenius Biblioteca Infantil