Roald Dahl 

El gal·lès Roald Dahl (Llandaff 1916 – Great Missenden 1990), d'origen noruec, és un escriptor conegut especialment com autor de narracions infantils i juvenils, tot ique la seva producció per adults va ser tambe molt destacable. Molts dels seus relats s'han convertit en pel·lícules de gran èxit internacional.

Roald Dahl va convertir-se en escriptor de forma casual: durant la II Guerra Mundial se li adreçà l'escriptor C. S. Forester interessant-se per la seva participació en el front africà. Dahl va complaure'l tot escrivint una història anomenada Un tros de pastís, que va publicar la revista Saturday Evening Post.   

Curiosament, en una de les escenes d'aquest primer conte, els soldats britànics escriuen, sobre el buc dels avions, acudits en alemany amb la intenció de distreure els combatents nazis. Anys després, la sèrie de televisió The Monthy Python's Flying Circus en faria una paròdia anomenada The killer joke.

 

D'aleshores ençà, Dahl va publicar habitualment en nombroses revistes, com ara New Yorker, Esquire, Cosmopolitan i Playboy, sent el conte el seu gènere per excel·lència. Al final de la seva vida havia escrit un total de cent seixanta-un contes per a adults, alguns dels quals van ser adaptats en les sèries de televisió Way out, Alfred Hitchcock presents i Tales from the unexpected.

 

Els llibres de Roald Dahl són una font d'inspiració per als directors de cinema que han adaptat algun dels seus millors relats a la gran pantalla. De contes infantils en va escriure disset, el primer dels quals es diu Gremlins, un mot inventat que fa referència als nombrosos problemes que va tenir la Força Aèria Reial. La història va fascinar a tots aquells que la van llegir, fent que els gremlins es convertissin en part de l'imaginari de l'exèrcit; amb tot, a Dahl se li van obrir les portes de la residència dels Roosvelt així com les dels estudis Disney. 

Malauradament l'adaptació al cinema dels gremlins no va reeixir, però, amb el temps, se n'han adaptat força contes seus.
 


"Charlie y la fàbrica de chocolate


"Mr. Fox"



"Matilda"



 


"James y el melocotón gigante"


Llegint a Dahl se n'extreuen força de referències literàries, com ara els escriptors que el van influenciar: en el conte de Matilda, la petita protagonista conversa amb la seva bibliotecària i la seva mestra sobre els llibres que més li agraden. Aquests són alguns d'ells:


"Els papers del club Pickwick de Charles Dickens
 

"El vent entre els salzes de Kenneth Grahame"
 

"Kim de Rudyard Kipling"
 

"El jardí secret de Frances Burnett"

"El poni roig de John Steinbeck
 

"El lleó, la bruixa i l'armari, de C. S. Lewis"
 

"Jane Eyre de Charlotte Brönte"
 

"Orgull i prejudici Jean Austen"


Dahl, com Matilda, va patir una educació estricta en què la violència física i el sadisme estaven a l'ordre del dia: va passar-se deu anys de la seva vida en internats en què les normes de conducta de professors i alumnes posen els pèls de punta. No és extrany, doncs, que alguns dels seus personatges siguin esclafats com a ratolins.


"Matilda
 

"Boy"
 

"Brujas"
 

A les biblioteques trobaràs:


"Volando solo
 

"La meravellosa història de Henry Sugar"
 

"L'Autoestopista"
 

"La Cata"

 

Més obres de Roadl Dahl a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►

Data d'actualització: 23/11/2015