Els esports i el Carnaval

Disfresses de Star Wars, disfresses de Minions, disfresses de tot allò que ens agrada i no podem assolir a la vida reial... I també d'esportistes per què no? Disfresses d'atletes, disfresses de motoristes, disfresses del nostre jugador de futbol preferit...

I al revés? Hi ha esportistes que en determinades situacions es disfressen?

Intentarem demostrar-vos que també hi ha moments de l'esport on la disfressa hi és present.

Professionals disfressats!!

En primer lloc, volem fer un recull de petites anècdotes en què per raons molt diferents els professionals de l'esport han decidit disfressar-se. Són situacions un pèl singulars on esport i disfresses han estat agafats de la mà.

Un dels casos més recordats va ser l'any 2015 quan els jugadors del FC Barcelona es van presentar a una roda de premsa disfressats, donat que es trobaven en vigílies de la festivitat de Tots Sants. Els agents de seguretat van intentar actuar, en creure que potser eren aficionats d'un dels equips. Per altra banda, des d'alguns sectors es va considerar una falta de respecte, ja que la compareixença la van fer just després de guanyar 2 a 0 el Getafe.

Més divertit va ser quan, l'any 2013, dos jugadors de l'NBA, Kyrie Irving i Nate Robinson, es van fer passar per avis per enfrontar-se a un grup de jugadors de carrer. No cal dir que quan aquests els van veure jugar, no s'ho podien creure. Aquesta acció formava part d'un anunci de begudes i va tenir un gran efecte propagandístic. Ho pots veure al vídeo.

També es troben presents les disfresses a Nadal. Durant el Nadal de 2013, jugadors de futbol de l'Arsenal van disfressar-se de superherois per celebrar les festivitats. El canvi de vestuari es va fer en el transcurs d'un sopar de l'equip. Aquest fet va ajudar a fer pinya de cara a assolir les fites esportives. 

Fem esports disfressats!!

Coneixes la tradicional Copa Nadal de Barcelona? Se celebra al Port Vell cada 25 de desembre des de fa més de 100 anys i de la mateixa manera que qualsevol Sant Silvestre o Cursa dels Nassos s'omple de centenars de participants anònims disfressats o de Pares Noel o dels personatges més absurds!!

La febre per les curses populars ha fet que a les curses que es fan al llarg de l'any i, es reparteixen per tots els indrets, sempre apareguin participants amb vestits estranys. A Girona s'ha fet la primera edició de la Cursa de Carnestoltes.

Una cultura de l'esport ben diferent:

Al llarg del temps i segons els llocs els costums varien molt, però trobem alguns molt curiosos. Es poden recollir exemples històrics com el Futbol de Carnaval que es practicava al Regne Unit a l'edat mitjana: consistia en un perillós enfrontament entre diferents pobles durant l'època de Carnaval.

En l'actualitat també al més alt nivell hi ha diferents esports, normalment d'equip i potser per influència nord-americana on un personatge molt important de l'equip està disfressat, es tracta de la mascota, que normalment s'utilitza com un element d'animació.

Les mascotes, però tenen una altra funció molt important dintre del món de l'esport. Absolutament totes les competicions internacionals de qualsevol esport a més del logotip,  tenen una mascota que les identifica.

  En las bibliotecas encontrarás:

Celtic vs Lakers / Daniel Senabre
Generación NBA / Juan Francisco Escudero
Invasión o victoria / Gonzalo Vázquez
El sueño de mi desvelo / Antoni Daimiel
Fiebre en las gradas / Nick Hornby
¿Por qué corremos? / Martín de Ambrosio
Recomanacions 

A prop de les estrelles / Jordi Robirosa
 

En aquest llibre, el conegut periodista esportiu Jordi Robirosa, presentador de l'NBA.cat de TV3, i creador d'expressions com "apostoflant" o "aquest és el triple de Chuck Norris", ens explica les anècdotes que s'ha anat trobant durant els darrers vint anys en què ell ha conegut a jugadors, entrenadors, periodistes i fans de l'NBA.

El llibre està estructurat en 28 capítols força breus, d'unes 6 pàgines cadascun. Aquest format en facilita la lectura, i fa que sigui una obra amena i divertida.

En l'àmbit de contingut, tracta molts temes, tots aquells que el periodista troba interessants. El llibre ja comença parlant d'en Drazen Petrovic, primer europeu en jugar a l'NBA la temporada 1989-1990. En diverses ocasions parla de Michael Jordan, és mític el cop en què li va preguntar qui era Ronaldo a Michael Jordan i el revolt que va suposar. I com no, del salt a la lliga dels Gasol i Juan Carlos Navarro i de com han situat el bàsquet en el mapa esportiu català, tan focalitzat en el futbol.

En definitiva, és un llibre per passar-ho bé tot llegint les anècdotes del bàsquet en els darrers anys.

Vídeo del programa APM de TV3 on apareix el Jordi Robirosa

Més informació

Recomanat per la Biblioteca de Ponent. Sabadell

Non stop! / Emma Roca
 

Emma Roca és llicenciada en bioquímica i bombera, a més és una apassionada dels Raids d'aventura i de les curses d'ultrafons, amb les quals ha aconseguit molts èxits i renom en el món d'aquest esport.

A part, és mare de tres fills i combina a la perfecció totes aquestes coses, per això ha volgut fer aquest llibre i explicar com ho fa, segons ella la vida és un repte i ella cada dia fa tot el possible per aconseguir-lo.

El llibre també explica les seves vivències com a dona al cos de bombers, com a mare a les curses i moltes altres anècdotes que fan del llibre un perfecte "Non Stop" per viure la vida al màxim fent tot allò que es vulgui.

Més informació:

Recomanat per Berta Cama Sánchez. Bib. Esteve Paluzie de Barberà del Vallès

 

Les petjades dels herois / Arcadi Alibés

Quina ha estat la marató més calorosa? Per què Abebe Bikila, guanyador de la marató de Roma el 1960, la va córrer descalç? Qui va ser el primer català a participar en una marató? En quin moment les dones van poder participar en les maratons olímpiques?

Arcadi Alibés és periodista esportiu des de 1978. Ha treballat al diari Sport, a El Noticiero Universal i a Catalunya Ràdio. Des del 1984 treballa a Televisió de Catalunya. La seva gran passió és l'atletisme, i des del 1983 es dedica a fer curses de fons i, en especial, maratons. El seu repte personal era córrer les maratons de totes les ciutats olímpiques, repte que va finalitzar el 2012, corrent la Marató de Rio de Janeiro, on se celebraran els Jocs Olímpic del 2016. L'any 2010, coincidint amb la seva marató número 100, va veure la llum el primer llibre, Córrer per ser feliç.

L'any passat, amb la consecució del seu projecte olímpic, apareixien "les petjades dels herois", un llibre que vol mostrar les dues cares de la marató: la dels atletes professionals i la dels milers d'aficionats que, d'uns anys ençà, inunden els carrers de ciutats com Barcelona, Nova York, París, Berlín...

Arcadi Alibés ens presenta una petita història de les maratons olímpiques juntament amb el relat de la seva experiència personal en cadascuna d'elles. A través de les pàgines d'aquest llibre coneixerem les particularitats de cadascuna de les maratons esdevingudes des d'Atenes 1896 fins a Pequín 2008. També hi trobarem un seguit d'anècdotes i curiositats que ens ajudaran a entendre que darrere cada atleta hi ha una història, i que a cada marató hi ha milers de petjades que després de 42 km i 197 metres esdevenen les petjades de milers d'herois.

Més informació:

L'autor presentat el seu llibre a Periodista Digital TV


Recomanat per Marta Puig. Bib. Santa Oliva d'Olesa de Montserrat

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 17-02-2017 Última actualización 05-02-2024