Kurt Cobain
Kurt Cobain

"Estic bé. Molt bé. I dono gràcies. Però des dels set anys vaig anar augmentant el meu odi cap a l'espècie humana en general. A la gent li sembla fàcil entendre i mostrar empatia. Empatia! Només perquè estimo massa. Suposo. Gràcies a tots des del més profund del meu nauseabund i ardent estómac per les vostres cartes i el vostre interès durant els últims anys. Sóc massa erràtic i llunàtic, i ja no em queda passió. Recordeu: és millor cremar-se que apagar-se lentament. Pau, amor, empatia. Kurt Cobain. Frances i Courtney, estaré al vostre altar. Segueix endavant, Courtney. Per Frances. Perquè la seva vida serà molt més feliç sense mi. T'ESTIMO. T'ESTIMO " Així acabava la nota de suïcidi, escrita amb tinta vermella el 5 d'abril de 1994, del cantant Kurt Cobain.

El cos sense vida del vocalista de Nirvana va aparèixer el 8 d'abril de 1994 en una cambra ubicada sobre un garatge a la seva casa. L'autòpsia va revelar que la mort s'havia produït tres dies abans. Segons la versió oficial, Cobain es va suïcidar disparant-se amb un rifle al cap. Només tenia 27 anys, però amb la seva mort naixia un mite que s'unia al tristament cèlebre club dels 27, estrelles de la música mortes a aquesta edat, entre els quals es troben Jimmy Hendrix, Jim Morrison o Janis Joplin.

La trajectòria musical de Kurt Cobain amb Nirvana va ser breu. En vida va editar tres àlbums d'estudi,  'Bleach' (1989), 'Nevermind' (1991) - del quan se n'han venut 30 milions d'exemplars en tot el món- i 'In Utero' (1993), i la compilació de rareses 'Incesticide' (1992). Pocs mesos després de la seva mort es va publicar el disc en directe 'MTV Unplugged in New York' (1994). 

Cobain no solament fou el principal compositor de la banda sinó que era  el seu líder i centre espiritual. L'èxit de la banda va convertir a Cobain en una celebritat internacional, una posició que l'incomodava.  

Cobain i Nirvana van contribuir a transformar la música popular els anys 90. L'arribada de la cançó Smells Like Teen Spirit, l'any 1991, va marcar el començament d'un canvi de l'escena musical, allunyant-se dels gèneres dominants dels anys 80, com el  glam metal o el dance-pop, i va representar l'aparició de nous gèneres com el grunge i el rock alternatiu. Els mitjans de comunicació musicals van alçar Teen Spirit al rang "d'himne d'una generació" i, amb aquest reconeixement, Cobain es va convertir en la veu de l'anomenada "Generació X".

Per recordar aquest trist episodi, la revista Time Out ha fet una selecció dels millors temes de la banda: 

 

04/04/2022 07:00h