Nou Atles Internacional de Núvols
Nou Atles Internacional de Núvols

Sabeu que hi ha núvols que es diuen volutus, contrail i asperitas?

La majoria dels noms dels núvols contenen prefixes i sufixes llatins que, al combinar-se, donen una indicació del tipus de núvol. Aquests són alguns: Altus, elevat; Cirrus, rinxolat; Cumulus, amuntegat; Nimbus, pluja; Stratus, estès.

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) acaba de publicar, en format digital, el nou Atles Internacional de Núvols, un referent mundial per a la seva observació i identificació. L’OMM és el portaveu autoritzat de les Nacions Unides sobre el temps, el clima i l’aigua.

Aquest Atles inclou noves categories, com els núvols generats per les activitats humanes com les esteles de vapor dels avions i altres fenòmens com l’arc de Sant Martí o les calamarsades.

Conté un manual detallat de normes i fotografies tant dels núvols i com d’altres fenòmens meteorològics.

El primer Atles Internacional dels Núvols es va fer el 1896 i va tenir una segona edició, feta pel Servei Meteorològic Internacional, sufragada per Rafel Patxot i Jubert el 1930. Aquesta edició estava escrita en francès, anglès, alemany i...català! Aquest Atles es va actualitzar per última vegada al 1987, abans d’Internet.

Per primer cop, l’edició de 2017 serà un producte digital en línia.

Aemet

 

31/03/2017 17:32h