La sardana

Un tres i fora, curts, llargs, aire, segon amunt, contrapunt, dosos.... són paraules que tots coneixem i hem sentit alguna vegada.
 
L'origen de la sardana és molt antic, una rotllana humana en moviment, preses les mans i marcant uns passos numerats ara cap a un costat ara cap a l'altre. S'han trobat imatges en unes terres cuites de Palàiocastre a la Creta del segle XV A.C.  i d'altres que procedien de Xipre. El testimoni escrit és trobat al temps medieval en El Llibre vermell s XIV que descriu els romeus ballant el ball rodó. És en el segle XIX quan la sardana llarga es balla a les comarques de l'Empordà i el mestre Pep Ventura s'estrena com a músic coblaire  l'any 1837. Acabada la guerra del 1936-1939 la sardana s'expandeix i es converteix en una dansa que identifica el poble català.  
 
Actualment les sardanes es ballen a tot Catalunya i a la Catalunya Nord. Quan es celebra la Festa Major mai no hi falta una ballada o un concert de sardanes. Les corals catalanes moltes vagades dins del seu repertori han cantat alguna sardana.
 
Petita selecció de sardanes conegudes i molt representatives del nostre país: Girona m'enamora, del mestre Ricard Viladesau; Carícies, del mestre  Josep Vicens "Xaxu" ;  Els Degotalls, del mestre  Ricard Castell; La Sardana de les monges, del mestre Enric Morera; Somni, del mestre J.M. Saderra i Puigferrer.  
 
La sardana és una dansa viva i oberta a tothom, petits i grans la poden ballar.
 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"La Sardana i la religió de les bruixes: una recerca sobre l'espiritualitat arcaica i la geografia sagrada"
Jordi Bilbeny

L'autor d'aquest llibre ens revela els fonaments pagans de la sardana i la persecució a què va ser sotmesa pels estaments de l'Església i les classes dominants a partir d'un fet del 1552.

 


"Córrer la sardana: balls, joves i conflictes"
Jaume Ayats (dir.); Montserrat Cañellas ... [et.al.]

Llibre on es revisa a fons i es reinterpreta la història de les sardanes i els balls de moda de mitjan segle XIX. Trobem informació sobre el model precedent: el contrapàs i les sardanes curtes, el ball de moda de l'Empordà, els canvis estètics en la interpretació de la sardana en el segle XX.

 

"La Sardana:  dansa nacional, dansa viva"
Josep Mainar

Mainar ens parla de la història de la sardana, però també dels mestres, de la cobla... Les èpoques importants del segle XX del 1940-1945, i del 1945-1955, i el Manifest sardanista de l'any 1963.

 

 

"La Sardana dansa nacional de Catalunya"
Josep M. Mas i Solench

En aquest llibre trobem informació sobre l'origen de la dansa, la seva coreografia,  els instruments que formen la cobla, dades sobre compositors i músics.

 

 

"Compàs: compendi bàsic de la pràctica sardanista"
Jaume Nonell

Informació sobre la música, els compositors, la dansa: formes i mètrica, les formes musicals bàsiques: sardanes per ballar, de concert, sardanes revesses, sardanes obligades...

Més sobre la sardana a les biblioteques

A les biblioteques trobaràs:

 

"La Sardana i altres danses"
Estel Baldó

 

"Ballem sardanes"
Teresa Sabaté

Explicació senzilla del passos, instruments i el vestuari. També hi trobem diversos poemes escrits  sobre la sardana.

Més sobre la sardana a les biblioteques

A les biblioteques trobaràs:

 

"De la A a la Z : diccionari d'autors de sardanes i de música per a cobla"
Carles Riera i Vinyes, Josep M. Serracant i Clermont, Josep Ventura i Salarich

Més sobre la sardana a les biblioteques

A les biblioteques trobaràs:

 

"Els Poetes i la sardana"
Lluís Subirana

 

Més sobre la sardana a les biblioteques

   
Los más prestados
eBiblio. Préstamo de libros electrónicos

 

Campaña otoño en los bibliobuses
Entrevistas virtuales
Red de Bibliotecas Municipales
   Facebook   Youtube  Twitter  Instagram  
Hazte el carné Tràmits en línia Catálogo Guia de bibliotequesPregunta a la bibliotecaSubscríbete a los boletinesGenius Biblioteca Infantil