Còmics

FICOMIC

Ficomic és l'empresa catalana encarregada d'organitzar dues de les convencions de còmics més importants de tot l'Estat: el Saló Internacional de Còmic de Barcelona i el Saló del Manga. El primer és la cita obligada de tots els fans del còmic gràcies a una important presència d'autors, editorials, botigues i altres empreses relacionades amb el món del còmic però també del cinema o la indústria dels videojocs. També s'ha de destacar el lliurament dels prestigiosos premis que es porta a terme cada edició. Per la seva banda el Saló del Manga, amb els seus concursos de cosplay (disfresses) o karaoke i les seves activitats de difusió de la cultura japonesa ha aconseguit desenvolupar un aspecte lúdic que entusiasma a bona part dels otakus (fans) catalans que el consideren el seu punt de trobada per excel·lència.

Torna al prestatge ►


Saló del Manga 2015

EL XXI SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA se celebrarà del dijous 29 d'octubre al diumenge 1 de novembre en el recinte de Fira Barcelona Montjuïc. El certamen ocuparà el Palau 1, les dues plantes del Palau 2, el Palau 4 i la plaça Univers, on estarà ubicat l'escenari. El Saló ocuparà aquesta edició un total de 60.000 metres quadrats. 

LA PLAÇA UNIVERS acollirà l'escenari, on tindran lloc els concursos de Cosplay, l'Anime Song Contest, exhibicions de balls asiàtics i actuacions musicals.

EL PALAU 1 estarà dedicat a la gastronomia japonesa,  i també acollirà el taller de cuina i l'espai Super Mario Bros.

LA PLANTA BAIXA DEL PALAU 2 albergarà els expositors, el taller de manga, la zona infantil, la sala d'actes 1 i exposicions. LA PLANTA SUPERIOR DEL PALAU 2 (anomenada 2.1), acollirà l'espai L'Esperit del Japó, en el que se celebraran activitats relacionades amb la cultura japonesa, les seves tradicions, les teràpies naturals i la sala d'actes 2.

El PALAU 4 acollirà la sala de projeccions, exposicions, tallers de jocs japonesos, espais per a cosplayers i altres activitats.

Al web de Ficomic trobareu totes les dades necessàries per gaudir la festa en que s'ha convertit. 
 

La heroica leyenda de Arslan; Hiromu Arakawa. Norma

Hiromu Arakawa, autora del conegut manga Fullmetal Alchemist, ens sorprèn novament amb una història de fantasia, una llegenda persa.  A partir de les novel·les creades per Yoshiki Tanaka, Hiromu ens explica la llegenda de Arslan del regne de Pars, un príncep que amb l'ajuda d'un grup de cinc aliats haurà de recuperar el tro de les mans del regne de Rucitania.  


Bleach 64; Tite Kubo. Panini Comics

El mangaka Tite Kubo inicià aquest manga el 2001, fou un èxit i des de llavors ja són més de 60 volums publicats i una sèrie i quatre pel·lícules d'animació. S'explica la història d'Ichigo Kurosaki, un noi d'institut que es convertí en shinigami (déu de la mort) substitut per combatre els esperits malignes. S'introduirà dins l'entramat de la Societat d'Ànimes, primer com a enemic i després com aliat per enfrontar-se als Arrancar. El cost de la batalla serà perdre els poders de shinigami, i en la saga actual veurem com intentarà recuperar els seus poders i s'enfrontarà a uns altres enemics. 


Marmalade Boy Little; Wataru Yoshizumi. Planeta Comic

Molts de vosaltres recordareu les històries amoroses i rocambolesques de la Miki Koishikawa i en Yuu Matsuura a Marmalade Boy, o més conegut a la televisió espanyola amb el nom de La Familia Crece. L'autora, Wataru Yoshizumi, vint-i-un anys després de la publicació del primer volum del manga ha creat una seqüela uns anys després i amb els germans petits dels dos personatges com a protagonistes: la Ritsuka Matsuura i Saku Koishikawa. Ens tornem a trobar dos adolescents convivint amb dos mares i dos pares. Ara la història és explicada per la Ritsuka acompanyada de nous personatges però també d'alguns de la sèrie original.


Oishinbo. A la carte 2. Sake; Kariya ; Hanasaki. Norma.

Ambientat en el món de la cuina i la restauració Oishimbo és un tot un fenomen cultural al Japó. Porta més de 100 volums a les esquenes i es publica des de fa més de 30 anys. La col·lecció selecciona els millors capítols en volums temàtics per apropar la cuina japonesa a tots els interessats en conèixer-la millor.

El protagonista del segon volum, d'una saga de set, profunditza sobre la complexitat i la infinitat de matisos del sake, la beguda japonesa per excel·lència. Si sou amants de la gastronomia japonesa i voleu conèixer els secrets de l'elaboració, les seves categories, com degustar i apreciar com déu mana aquesta beguda no us podeu perdre aquest manga.

Més informació: http://www.oishinbo.es/


Akame Ga Kill; Takahiro ; Tetsuya Tashiro. Norma

Tatsumi viatja a la capital per estalviar diners i posteriorment oferir-lo als més necessitats, malgrat això, es troba amb una ciutat totalment corrupta. Després de ser víctima d'aquesta mateixa corrupció, Tatsumi és reclutat per el "Night Raid", un grup d'assassins que lluita contra la injustícia.

El manga va començar a publicar-se al 2013 a la revista mensual Big Gangan i va ser adaptat a l'anime posteriorment per l'estudi White Fox.

El dibuixant Tetsuya Tashiro visitarà el proper XXI Saló del Manga de Barcelona


Sunny vol.1; Taiyo Matsumoto.ECC

Alguns coneixem Matsumoto pel seu sorprenent treball a Takemitsu Zamurai, d'un grafisme formalment trencador amb tota la iconoclàstia del manga: un autèntic raig d'aire fresc.

A Sunny ens trobem amb un cotxe de color grog que podrà portar als nois de l'orfenat Star Kids Home on vulguin córrer les seves aventures.

Manga en 5 vols. guanyador d'un munt de premis al Japó que probablement ens robarà el cor.


El último vuelo de las mariposas; Kan Takahama. Ponent mon

Casi 10 anys desprès de la darrera obra publicada al nostre país de Kan Takahama, ens tornem a trobar amb un nou títol, el quart. Des d'aquell Monokuro Kinderbook ha plogut molt. Takahama ens va sorprendre pel seu estil fresc casi més deutor de la tradició europea que de la japonesa, i amb aquell Nouvelle Manga ens va seduir completament. Veurem que ens depara aquesta història d'una prostituta enamorada.


Buenas noches Pun Pun, vol. 1; Inio Asano. Norma

Tinc debilitat per l'Inio Asano, un dels joves més prometedors del panorama manga actual i molt reconegut al Japó. Aquesta es la seva quarta obra publicada al nostre país desprès d'entre altres de la genial i tenda Solanin, o la críptica Nijgahara Holograph

Pum Pum es un noi al que el mon li ve gran, desconnectat del seu entorn, i incapaç d'afrontar la vida. La seva petitesa pren la forma metafòrica d'un pollastre desdibuixat.

N'hi haurà prou amb aquesta premissa perquè l'Asano ens torni a seduir? a mi em sembla que si.


 

Què és un cosplay?

És una subcultura d'origen japonès que es basa en disfressar-se d'un personatge de manga, anime o videojoc. La persona que fa cosplay se l'anomena cosplayer.

Què significa la paraula "cosplay"?

El terme cosplay és una contracció dels termes anglesos "costume" (disfressa) i "play" (jugar), i utilitzat amb una sola paraula per substituir els termes originals "costume play". En japonès el terme es forma amb en els sons: kosu i pure (コスプレ kosupure).

Aquest terme apareix per primera vegada a principis dels anys vuitanta, però l'origen té diverses versions.

Orígens del fenomen cosplay

El fenomen del cosplay s'originà als Comic Market d'Odaiba (Tòquio, Japó) cap als anys setanta, sent un lloc de compra i venda de còmics autopublicats, on els japonesos es vestien dels seus personatges preferits de manga, animes, còmics i videojocs.   

Aquesta pràctica s'ha estès a qualsevol convenció, creant fins i tot concursos de cosplay. Els cosplayers amb els cosplays més elaborats són molt fotografiats, arribant a ser professionals, a tenir fans i a convertir-se en "idols".  Algunes de les convencions més importants de cosplay són: Cosplay Mania (Filipines), EOY Cosplay Festival (Singapur), Comiket (Japó), Comic Con i Anime Expo (EUA), Anime North (Toronto), Japan Expo (França), London MCM Expo (Regne Unit) o Supanova Pop Culture Expo (Australia).

El cosplay portat a la competició

En qualsevol país, quan hi ha un esdeveniment relacionat amb el còmic és molt habitual trobar un concurs de cosplay, on es puntua a les disfresses més fidedignes al personatge que es representa. És habitual que els cosplayers viatgin a altres països per a competir en concursos estrangers. A més, existeixen diversos concursos internacionals com: World Cosplay Summit (Japó), Yamato Cosplay Cup (Brazil), Eurocosplay (Regne Unit), European Cosplay Gathering (França), Nordic Cosplay Championship (Suècia) o Torneo Internacional de Cosplay (Llatinoamèrica i Carib). 

Kairi, guanyadora Eurocosplay 2014

Shappi, guanyadora Cosplay World Masters 2014

Gran final World Cosplay Summit 2014 

Cosplay al Saló del Manga

FICOMIC organitza el Concurs de Cosplay del XX Saló del Manga de Barcelona. Vegeu les bases.

Nintendo i FICOMIC organitzen el Concurs de Cosplay Pokémon del XX Saló del Manga de Barcelona. Vegeu les bases.

WCS Inc. (World Cosplay Summit Executive Committee) i FICOMIC organitzen la final espanyola del World Cosplay Summit. La parella guanyadora d'aquest concurs participarà en la gran final que tindrà lloc el 2015 a Nagoya (Japó). Vegeu les bases.

European Cosplay Gathering 2014 ha organitzat el Concurs de Cosplay Tales Of on s'elegirà el representant espanyol que assistirà a la Japan Expo 2015 a Paris, on es realitza la final europea on s'elegirà l'ambaixador de Tales Of. Vegeu les bases.

Saló del manga 2013.
Representants d'Espanya al European Cosplay Gathering 2014 de París i al EuroCosplay 2014 de Londres.