Pokemon Go: saludable o perillós?

 ©

Com molts ja sabeu, Pokemon Go és un joc basat en geolocalització i realitat augmentada que gràcies a la fama que tenen aquests petits monstres s'ha convertit en un entreteniment d'abast internacional.

El joc és divertit i està ben plantejat. Tot i així no és el primer d'aquest caire. La mateixa empresa, Niantic Labs, el 2012 va posar en funcionament INGRESS amb una estructura de joc molt similar, que requereix també la interacció directa amb objectes virtuals, ubicats en el món real.

Certament sembla gran mètode per incrementar l'activitat física de les persones que hi juguen. Però, ho és? Intentarem respondre a aquesta i d'altres qüestions al voltant d'aquest fenomen social que aclapara seguidors i detractors gairebé a parts iguals.


Realment fa que ens movem?

Si bé és cert que al joc s'hi pot accedir sense moure's del sofà de casa, si el jugador vol avançar, és condició obligatòria que recorri els carrers i parcs de la seva localitat. Els jugadors, coneguts com a "entrenadors", han de caminar amunt i avall per trobar i capturar Pokémons. A més, els jugadors han d'accedir a llocs concrets anomenats Poképarades on poden recollir objectes que els ajudaran a avançar en el joc. Uns dels objectes que els "entrenadors" poden recollir són els ous pokémon, que només faran eclosió després d'haver recorregut una sèrie de quilòmetres. Poden ser 2, 5 o 10 km en funció de cada ou.

En aquestes circumstàncies sembla clar que si algú vol evolucionar en el joc no té més remei que sortir de casa per anar aconseguint les fites que el joc va marcant.

 

Serveix d'alguna cosa?

Un cop tenim clar que amb aquest joc cal caminar per poder jugar, és raonable pensar que  ens farà incrementar el nostre consum calòric. Hem fet unes petites estimacions dels quilòmetres que cal recórrer per passar a cada nivell del joc i quantes calories de mitjana cremaríem per assolir-los. Ho podeu veure en els següents gràfics:

 

Kms / Nivell

Gràfic Kms /nivell

 

Kcal / Nivell

 Gràfic Kcal / nivell

Fora de les estimacions us podem donar dades precises de la nostra experiència i us podem dir que per arribar al nivell 12 ens ha calgut recórrer 24,3 km en total: unes 35.000 passes.

Són unes xifres que no s'haurien de menysprear i que, a primer cop d'ull, mostren els avenços tecnològics contribuint a fomentar uns hàbits i estils de vida saludables.

 

És perillós?

Tot i les evidents bondats d'aquesta aplicació mòbil, es poden donar accidents quan la persona queda francament absorbida pel joc. A més, a mesura que creix el nombre de jugadors les possibilitats que un d'aquests "entrenadors" pateixi un accident es multipliquen.

Els accidents més comuns són les caigudes, les ensopegades, els xocs contra mobiliari urbà, etc. Per això és recomanable jugar en grups i prestar molta atenció a l'entorn. Per descomptat es desaconsella  jugar mentre es condueix. D'altra banda és important evitar les àrees fosques i aïllades sobretot en el supòsit que es jugui sol. Si es creu que durant el joc estarem exposats al sol i temperatures elevades, serà recomanable, utilitzar protector solar i beure molta aigua. Evitant les hores de més calor.

El joc no és especialment violent i els enfrontaments que existeixen en els anomenats gimnasos, no són ni molt menys el seu fil conductor, de moment. La companyia ha anunciat que en els pròxims mesos actualitzarà l'aplicació permetent combats entre usuaris. En aquest cas, caldria tornar a avaluar aquest component, per veure si pot comportar algun risc.

Finalment, un aspecte que creiem força important i que sovint es passa per alt és, la postura que adoptem en mirar el mòbil. Passar dues hores amb el cap cot mirant la pantalla mentre caminem no és gaire recomanable. Si es fa un ús intensiu d'aquesta aplicació, és important mantenir una postura adequada mantenint el coll recte i aixecant els braços.

Postura mòbil correcta   Postura mòbil incorrecta

 

Aporta alguna cosa més?

A més, dels beneficis que el fet de caminar pot aportar a la salut de cada jugador, també podem observar altres factors beneficiosos d'aquesta aplicació mòbil.

  • Fomenta la curiositat i el coneixement sobre què ens envolta. Permet descobrir equipaments culturals, obres d'art, edificis emblemàtics, etc.
  • Amplia el coneixement sobre els parcs i jardins disponibles a les diferents localitats. (És en aquests espais on hi ha la concentració més grans de Pokémons).
  • Permet la interacció social en primera persona.
  • Incrementa la sensació de pertinença a un grup, ja que permet formar equips per aconseguir objectius comuns.
  • Pot disminuir la tensió tecnològica entre generacions. Aglutinant-les per a fer-ne ús tots junts. Pot tenir un efecte similar al que va produir WhatsApp.

És rellevant?

A falta de dades oficials l'empresa Survey Monkey estima, que té uns 25 milions d'usuaris diaris només als Estats Units. Aquesta base d'usuaris sembla que ja s'ha estabilitzat i inicia un petit decreixement. És el joc amb més usuaris diaris que mai ha existit. 

Si més no, caldria tenir-ho en compte. Un fenomen com aquest podria arribar a influir en els hàbits d'oci de moltes persones i en conseqüència repercutir en la salut d'aquestes. En un horitzó llunyà, com és habitual en la promoció de la salut, aquest joc podria afavorir fins i tot una reducció en la incidència de patologies metabòliques i per tant representar un estalvi a llarg termini. Però sempre que parlem a tan llarg termini cal fer-ho amb prudència i gran part de l'èxit no dependrà de cap organisme oficial ni de cap govern sinó de l'habilitat de l'empresa Niantic Labs per mantenir caminant a tots els seus entrenadors Pokémon. 

ADVERTISEMENT
 
 
 

font: Marc Fortes i Marina Garcia / Infermeravirtual.com

 

  Cerca al Catàleg Aladí:

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Pokémon: amarillo" / guión: Hidenori Kusaka; dibujo: Mato

CÒMIC

"Pokémon: rojo, verde y azul" / guión: Hidenori Kusaka ; dibujo: Mato
 
CÒMIC

"Pokémon Blanco: Victini y Zekrom"  / dirigida por Kunihiko Yuyama

DVD

"Realidad aumentada: crea tus propias aplicaciones" / Tony Mullen

"Tecnologia con realidad aumentada 4.º ESO" / José Antonio Gómez Aix, Javier Lucas Caballero

 Selecció de webs:


   També et pot interessar:

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 08/08/2016