7 Preguntes i respostes sobre el càncer

font: infermeravirtual.com

 

El càncer, també anomenat tumor maligne o malaltia oncològica, engloba un conjunt de malalties que presenten formes i evolucions molt diferents. Si vostè o algú del seu entorn té càncer, és probable que resoldre aquestes preguntes els hi sigui d'utilitat.

 

1. Per què a mi?

És habitual que les persones busquin les seves pròpies respostes sobre què és el que ha originat aquesta malaltia, atès que la medicina no pot assegurar quina és la causa. Hi ha persones que creuen que estan sent castigades per alguna cosa que han fet o han deixat de fer. Però el càncer no és cap càstig i, a més, és més difícil afrontar-lo si la persona s'autoinculpa d'haver-lo desenvolupat.

En general el càncer és multicausal, és a dir, no s'origina per una sola causa, sinó que hi ha diferents factors que predisposen a tenir-ne un. Fins a un 80 % de càncers no tenen una causa clara: per algun motiu, certs gens comencen a canviar, es multipliquen ràpidament i es converteixen en malignes.

2. Em moriré?

El càncer no porta inevitablement a la mort. A la nostra societat, la paraula càncer evoca i s'associa a una malaltia difícil que requereix tractaments complexos que produeixen molts efectes secundaris. Sovint es creu que es tracta d'una malaltia que porta inevitablement a la mort. No obstant això, actualment més de la meitat de les persones a les quals s'ha diagnosticat un càncer es cura amb els tractaments adequats si la malaltia es detecta en les fases més inicials. Moltes altres persones viuen molts anys amb la malaltia ben controlada; per a aquestes persones el càncer es converteix en una malaltia crònica.

Cada cas és diferent. Alguns són senzills de tractar i altres necessiten un tractament més complex.

3. Tindré dolor?

El càncer no sempre causa dolor: No tots els càncers provoquen dolor al principi de desenvolupar-se. A més, en els últims anys s'ha avançat molt en el tractament del dolor i hi ha molts medicaments contra el dolor disponibles. Si bé el dolor no sempre es pot eliminar totalment, sí que es pot controlar fins al punt que no tingui impacte, o aquest impacte sigui mínim, sobre la vida diària de la persona.

4. Com parlo de la malaltia amb la meva família i els meus amics?

Quan a una persona li diagnostiquen un càncer, es pot preguntar a qui i com dir que té aquesta malaltia, però només ella mateixa sabrà en quin moment precís i amb quines paraules ha d'informar la família i els amics. Abans de parlar amb les persones de l'entorn sobre la malaltia, és important prendre consciència dels propis sentiments i cal estar preparat per a reaccions diverses, ja que cadascú reacciona de manera diferent davant la notícia que a un ésser estimat li hagin diagnosticat càncer. Pot ser que algunes persones estiguin preparades per parlar de la malaltia i que d'altres puguin sentir-se incòmodes i no sàpiguen què dir o com actuar

5. I amb els fills?

Els nens i els adolescents necessiten entendre què passa i estar-hi involucrats, d'acord amb la seva edat i les seves habilitats per afrontar la situació

La quantitat d'informació que els més petits necessiten saber i que poden afrontar depèn de l'edat i del nivell de maduresa. Els nens petits (fins a 8 anys) no necessiten gaire informació detallada, mentre que els nens més grans (entre 8 i 12 anys) i els adolescents necessiten saber més. És important donar la informació amb paraules que ells puguin entendre. Després cal donar temps perquè comprenguin la informació i puguin fer preguntes.

6. Com obtenir informació sobre la malaltia en Internet?

Quan es busqui informació sobre el càncer, el primer que cal és conèixer exactament de quin tipus específic de càncer es tracta. És molt important parlar amb l'equip de salut sobre el tipus de càncer i l'etapa en què es troba, perquè el tractament a seguir i l'objectiu d'aquest tractament està dissenyat per a una única persona.

Quan s'obté informació, és important discutir-la amb l'equip de salut per esbrinar, si és el cas, com s'aplica a un cas concret. La informació escrita no pot substituir mai el consell de l'equip de salut que atén la malaltia.

7. Com buscar suport?

Totes les persones que passen per una experiència de malaltia del càncer es poden beneficiar del suport que donen algunes ONG, fundacions o associacions. La majoria d'associacions i fundacions promouen la creació de grups d'ajuda mútua (GAM), formats per persones que tenen el mateix problema de salut o pels seus familiars o cuidadors que es reuneixen voluntàriament per donar-se suport i compartir experiències amb la finalitat de millorar la seva situació actual. Els GAM també poden ser de grups específics, com ara els formats per malalts de càncer de mama, laringectomitzats o malalts ostomitzats, entre d'altres.
  

font: infermeravirtual.com

 

A les biblioteques trobaràs: 

 

"230 consejos para superar el cáncer con una sonrisa" / Mª Carmen Pascual Tabasco

 

"Aposta per la salut! : pensant en el futur, raons per ser optimista" / Manel Esteller ; pròleg d'Andreu Mas-Colell

"Cáncer y Reiki" / José María Jiménez Solana

"El Poder anticáncer de las emociones" / Christian Boukaram ; traducción de Loles Oliván Hijós

"La Mare té molts desitjos : conviure amb el càncer quan tens fills petits" / Mónica Casabayó

 

"¡Ánimo, p'alante! : Cristina Hoyos, una mujer frente al cáncer de mama" / Ángel López del Castillo, Ana Lluch Hernández

 

"No està escrit a les estrelles" / John Green ; traducció de Laia Font i Mateu

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 02/10/2015