Els bibliotecaris recomanen

 • El Desig de la Ruby

  El Desig de la Ruby

  Bridges, Shirin Yim

  Barcelona : Serres, 2005

  Àlbum il·lustrat adreçat, principalment, a infants de 7 a 10 anys, però que pot ser d’interès també per als adults, ja que és una d’aquelles obres que, per la seva història i tendresa superen les barreres de l’edat.

  El llibre que presentem conté text i il·lustració. El text és a càrrec de Shirin Yim Bridges i els dibuixos són de Sophie Blackall.  

  Shirin Yim Bridges narra la història de la Ruby, una nena xinesa que li agrada estudiar, però que, malauradament, viu en un època i un entorn on aquesta opció no és ben vista per a les noies, per a elles, estava reservat el casar-se i tenir fills. La Ruby vol estudiar i llaurar-se un camí en solitari on l’aprenentatge i el coneixement en siguin l’eix principal, però aquests no són els plans que la seva família té destinats per a ella. L’obra ens fa partícips de la seva lluita per aconseguir allò que la fa feliç.

  L’autora fa ús d’una prosa acurada per plasmar la història de la Ruby i la il·lustradora complementa i embelleix cadascuna de les seves descripcions.

  L’obra, basada en fets reals, va ser mereixedora del premi Ezra Jack Keats Book Award l’any 2003 i del Publishers Best Children’s Books el 2002.  

  Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/10/2017
 • Flora i fauna dels Parcs Montnegre Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina

  Flora i fauna dels Parcs Montnegre, Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina

  Llobet, Toni

  Figueres : Brau, 2010

  Una bona proposta d’excursió a la natura és conèixer els Parcs Montnegre Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina.

  Una guia recomanable, per posar-se a la butxaca o a la motxilla, és el número 7 de la col·lecció Guies il·lustrades de natura, dedicada a aquest paratge natural. Toni Llobet, naturalista ànima del projecte d’aquesta obra i autor de les il·lustracions i dels textos.

  El senderista, l’excursionista..., i un públic ampli, amb una sola ullada d’aquesta guia pot trobar, identificar i conèixer la gran biodiversitat d’aquests parcs.

  Al voltant d’unes 640 espècies, les més comunes i singulars de flora i fauna, hi són representades. Els animals i les plantes es mostren en il·lustracions de gran qualitat acompanyades d’uns textos descriptius breus i unes icones que recopila dades de l’hàbitat, l’època de floració, l’abundància, etc...

  La guia de butxaca àgil, pràctica i amena que ajudarà a observar i a conèixer la flora de la vora dels camins, la que més escasseja, la que crida l’atenció; com també els animals amagadissos, singulars...

   

  Recomanat per Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia

  19/10/2017
 • El Retorn

  El Retorn

  Morrison, Toni

  Badalona : Ara Llibres, 2012

  Toni Morrison (Lorain, Ohio, 1931) va néixer en el si d’una família de classe treballadora. Batejada amb el nom de Chloe Anthony Wofford, va adoptar el nom literari de Toni Morrison, prenent el seu sobrenom familiar i el cognom del seu marit, amb qui va estar casada des del 1958 fins el 1964 i amb qui va tenir dos fills. Va estudiar Filologia anglesa l’any 1955. Va treballar com a professora a la Texas Southern University  de Houston i a la Howard University. L’any 1964 va començar a treballar com a editora literària de Random House, a Nova York,  des d’on va desenvolupar un rol vital en la difusió de la literatura afroamericana. L’any 1988 va guanyar el Premi Pulitzer i el 1993 el Premi Nobel de Literatura. Actualment combina la seva tasca literària amb el treball de professora d’Humanitats a la Universitat de Princenton. Les seves novel·les plantegen la problemàtica de la població negra als Estats Units, i sobretot sobre la situació  de les dones. 

  Amb la novel·la El retorn vivim la tornada a casa del veterà de la guerra de Corea Frank Money. Frank torna ferit i traumatitzat per l’experiència de la guerra. Pobre i víctima de la segregació racial de la nord Amèrica dels anys cinquanta, s’aboca a l’alcoholisme i a una relació buida que el condueix cap a l’extrema soledat. Només li queda, doncs, intentar recuperar el lligam amb la seva germana, la única persona a qui s’ha sentit profundament unit. Tot i que sempre ha tingut la necessitat de protegir-la, mai ho ha aconseguit del tot i ha estat incapaç d’evitar-li una vida complicada. Abandonada als pocs dies de casar-se, la fràgil Cee intenta ara guanyar-se la vida com pot. Frank es proposa salvar-la per salvar-se a ell mateix. 

  Amb aquesta novel·la publicada el 2012, Toni Morrison, amb 81 anys, segueix sent la veu que representa la lluita per la defensa dels drets humans, especialment de les dones de raça negra, però també la confirmació de l'existència d'una consciència crítica que batega als Estats Units malgrat que els esdeveniment intentin amagar la seva realitat. A El retorn, manté la línia ideològica que s'ha forjat al llarg del temps i que es manifesta en obres com: Sula, Ojos Azules, Beloved o La Canción de Salomón.

  Les veus de la novel·la són interessants: és el mateix Frank qui s'adreça a l'autora, en lletra cursiva, com si tots dos estiguessin connectats. Això li dóna més entitat a Frank i fa que el lector s'adoni d'un aspecte del qual no n'és sempre conscient: el mateix acte de narrar, a través d'un autor, la vida d'uns personatges que se'ns volen fer reals. Però, a més a més de Frank, hi ha altres narradors de la història. Morrison torna a jugar amb el punt de vista múltiple per presentar la realitat a través de diferents personatges, i fa aquests canvis de veu d'una manera tan subtil que el lector gairebé no se n'adona i això fa que l'estructura i la construcció de l'obra en surti reforçada.

  La imatge dels cavalls en la lluita, bells i brutals, s'associa finalment a la dels homes que s'aixequen. En aquest primer capítol, explicat pel protagonista, trobem el sentit de la novel·la: un relat del valor dels ciutadans afro-americans impulsats davant les circumstàncies socials i racials.
  La novel·la està emmarcada pel parèntesi que construeixen dos poemes que parlen de somnis però també del món real al que els personatges acaben retornant després d'haver sobrepassat els límits però també d'haver viscut un procés de maduració. 


  Més informació:

  Recomanat per Cristina Valls. Bib. Antoni Comas. Mataró

  18/10/2017
 • New York, New York...

  New York, New York...

  Reverte, Javier

  Barcelona : Plaza & Janés, 2016

  Després de guanyar un premi literari que li ofereix cert coixí econòmic, el periodista i viatger Javier Reverte lloga un pis a Manhattan durant 3 mesos, complint així un dels seus somnis. I comparteix amb els lectors les seves caminades diàries per la ciutat.

  Corresponsal a Londres, París i Lisboa, Reverte (nascut el 1944 a Madrid) és un periodista que ha estat quasi a tot arreu. I allà on va... escriu i descriu. Àfrica, Nicaragua, Guatemala, Hondures, Grècia, el riu Amazones, l’Àrtic, Irlanda i ara... Nova York.

  El dietari de viatge de Javier Reverte a la ciutat dels gratacels no té un recorregut programat, visitant aquells llocs emblemàtics on van a raure tots els turistes, sinó que fa l’efecte que segons el temps que fa (i el clima a Nova York és molt canviant –i Reverte en fa una descripció diària-) surt a passejar fins la cantonada, a comprar el diari, a prendre una cervesa Manhattan Lager o puja al bus o al metro o al ferry i s’acosta al MET, al MoMa, al pont de Brooklyn, al Madison Square Garden o algun club de jazz.
   
  Fa una mica d’enveja l’home, tot s’ha de dir. Amunt i avall, sense presses, sense horari i deixant-se visitar per la ciutat. Consells pràctics que ens dóna: cal anar a dinar al “Japonica”,  el seu restaurant japonès favorit, però a Chinatown no és pas bona idea anar-hi a menjar. 
  Apart de viatjat Javier Reverte és un escriptor molt llegit. El llibre està trufat de cites o reflexions d’escriptors que, com ara ell mateix, han viscut a la ciutat o hi han viatjat: Brendan Behan, Julio Camba, Gilbert K. Chesterton, Charles Dickens, John Dos Passos, Federico Garcia Lorca, Henry James, Juan Ramón Jiménez, Walt Whitman. De Lorca ens va sorprendre la visita mitòmana a la tomba del seu pare, enterrat discretament a la ciutat després de d’exiliar-se d’Espanya. 

  Amb molt més humor, Reverte ens explica la saga dels Rockefeller i també les trobades casuals amb anònims ciutadans que l’aborden al metro, o mentre passeja per Central Park tot esperant que arribi la tardor. 
  L’única queixa que li podem fer al llibre és que l’escriptor, i lector, Javier Reverte no menciona CAP visita a la famosa NYPL (la biblioteca pública de NY) ni a cap altre biblioteca de Manhattan. O potser sols es cosa nostra, gent de biblioteca, això de visitar altres biblioteques quan estem de vacances.
   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Can Salvador de la Plaça. Calella

  17/10/2017
 • Feminisme de butxaca

  Feminisme de butxaca :

  Olid, Bel

  Barcelona : Angle, 2017

  Una de les grans activistes feministes de les nostres xarxes socials, l’escriptora i traductora Bel Olid, ha escrit aquest lúcid i intens assaig feminista de 125 pàgines, on reflexiona sobre la desigualtat de gènere, especialment en aquelles actituds i situacions discriminatòries envers les dones, que culturalment estan tan integrades que no detectem tan fàcilment.

  “No només ens maltracten quan ens peguen”, diu l’autora, i capítol rere capítol va desgranant tota una sèrie de realitats que ens ho confirmen.
  Olid respon a afirmacions com “no tots els homes son iguals”, responent amb un “només faltaria!” o “jo no m’he sentit mai discriminada com a dona”, que segons ella “revela exactament com d’efectiu és l’alliçonament”, de manera que s’arriba a naturalitzar tant l’opressió que no es viu com a negativa.

  Analitza el paper dels homes en la lluita feminista (“fins que els homes no vegin clar fins a quin punt els privilegia el sistema no podran ser veritables companys de lluita”). Denuncia la sensació d’estafa total que senten les dones de la seva generació i, entre moltes altres qüestions, expressa la necessitat de desfer-se de la tirania de la simpatia --qualitat exigida especialment a les dones i que sovint en realitat és submissió--. 
  L’autora condemna frases com “darrere de tot gran home hi ha una dona”, que no és per ella sinó un insult si no ha de servir per canviar la situació. Analitza l’amor romàntic, que genera expectatives poc realistes i frustració, i denuncia la sobrerepresentació dels homes en la societat, la realitat dura de la criança, l’heterosexualitat obligatòria...
  Un llibre rebel i clar que obrirà els ulls a molts lectors i lectores sobre la discriminació que pateix encara avui el 51% de la població. 

  Més informació:

  Recomanat per Núria Navarro. Bib. Martí Rosselló i Lloveras. Premià de Mar

  17/10/2017
 • La Remor de les onades

  La Remor de les onades

  Mishima, Yukio,

  Badalona : Ara Llibres, 2008

  Yukio Mishima, és el pseudònim de Kimitake Hiraoka, autor nascut a Tòquio l’any 1925. 

  Fou autor d’una extensa obra literària englobada en diversos gèneres: va escriure novel·les, obres de teatre, contes, poemes i assaigs. Com es pot observar, va ser un escriptor molt complet i també prolífic amb un tret distintiu ben clar: ser capaç de plasmar el comportament humà amb delicadesa i rigor. La seva prematura mort als 45 anys a partir del ritual del harakiri va posar fi a la vida d’un personatge marcat pels contrastos i les turbulències. 

  L’obra es va publicar per primer cop l’any 1954 i és considerada com la gran història d’amor de la literatura japonesa. L’argument és senzill: en Shinji, un noi de 18 anys de família humil s’enamora de la Hatsue, una noia de procedència benestant. El tema és recurrent en moltes obres de la literatura universal, però el carisma d’aquesta obra ve donada per l’extrema sensibilitat narrativa i la poètica descripció de l’entorn i l’època. 


  Més informació:

  Recomanat per Bib. Ernest Lluch. Vilassar de Mar

  17/10/2017
 • El Secret dels rovellons

  El Secret dels rovellons

  Estévez, Marc

  Badalona : Ara Llibres, 2010

  És hora de descobrir els boscos de Catalunya tot caçant rovellons de tot tipus. L’autor dels llibres d’èxit El secret més ben guardat i Bolets en temps de crisi fa un pas endavant i ens revela un dels secrets més preuats: 32 rutes inèdites, explícites i concretes centrades en els diversos tipus de rovelló.

  El llibre està dividit en quatre apartats:

  -Rutes del pinetell

  -Rutes del rovelló

  -Rutes del vinader

  -Rutes dels rovellons d’avet i pi negre.  

  En cada ruta hi trobareu un mapa de la zona, com s’hi arriba, consells i recomanacions de l’autor, i diverses fotografies dels boscos, els rovellons, les flors, etc. que podeu trobar fent el camí. També hi ha un apartat de curiositats ben interessants, així com recomanacions per anar a fer un mos a la vora.

  A més a més, si aneu amb nens, esteu de sort! Hi ha 20 rutes proposades que estan pensades per fer amb els més menuts de la casa, recorrent bonics espais naturals de fàcil caminar. Això sí, sobretot, no oblideu el llibre ni el cistell! 

  Recordeu que al prestatge virtual de Salut també hi podeu trobar les propietats nutricionals dels bolets i receptes.

  Recomanat per Cristina Poch. Biblioteca Joan Coromines. El Masnou

  17/10/2017
 • Naturalment atractius: cosmètica ecològica, veggie i sostenible feta a casa

  Naturalment atractius

  Llargués, Josefina

  Valls : Cossetània, 2017

  A tots ens agrada cuidar-nos i sentir-nos bé. Què us semblaria crear els vostres propis cosmètics mitjançant ingredients que us podríeu posar al plat? Si és així, aquest és el vostre llibre.
  Estructurat en 4 capítols molt detallats, el primer, més teòric, ens relata el perill dels cosmètics convencionals tant pel què fa a la nostra salut com pel medi ambient. El segon, un extens capítol sobre la pell ens descriu la seva estructura i ens suggereix pautes i rutines a seguir per prevenir l’envelliment prematur. Sota el títol, Naturalment atractius, el tercer capítol detalla els principals ingredients utilitzats en la composició de les fórmules com són l’aloe vera, les mantegues ecològiques, els olis essencials, entre molts altres, així com també ens parla de les certificacions de la cosmètica ecològica. Finalment, el gran gruix del llibre són les receptes a partir d’ingredients ecològics, veggies i sostenibles per fabricar cremes, dentifricis, colitoris, masqueretes, locions, desodorants o exfoliants per a tot el cos i tant per homes com per dones.
  Un llibre de més de 150 receptes fàcils, ràpides i econòmiques per aprendre a cuidar-nos de la manera més sana, natural i, sobretot, lliure de tòxics.
  L’autora, Josefina Llargués, és Llicenciada en Psicopedagogia, màster en Nutrició i Salut  i Postgraduada en Nutrició i Tecnologia Alimentària per la Universitat Oberta de Catalunya, així com Postgraduada en Psicopatologia Clínica per la Universitat de Barcelona. També s’ha format en teràpies naturals, homeopatia o reflexoteràpia podal, entre d’altres teràpies. Ha publicat diversos  llibres sobre hàbits saludables, quatre dels quals han estat guardonats amb el premi International Gourmand Cookbook Awards.

  A les biblioteques:


  Més informació:

  Recomanat per Bib. Joan Triadú. Vic

  19/10/2017
 • El Català de la Manxa

  El Català de la Manxa

  Rusiñol, Santiago,

  Barcelona : L'Avenç, 2014

  Santiago Rusiñol va ambientar El català de la Manxa al municipi de Campo de Criptana, al bell mig de la Mancha, on hi ha els molins del Quixot. La novel·la està protagonitzada per un antic viatjant català que regenta el bar del poble, que anomena Cantalafuente. Totalment integrat a la vida local, està casat i amb un fill. La història comença quan rep la visita d’un company anarquista que fuig de Barcelona i un cop junts voldran posar en pràctica les seves idees revolucionàries. Això vol dir alliberar el poble d’antigues lligadures que el fan dur una vida indolent, però serà debades, i fins i tot el seu fill li deixa anar un bon dia – Pare, jo de gran vull ser torero.

  Val la pena recordar el context històric del llibre, publicat l’any 1914 per Antonio López, quan Espanya vivia temps convulsos. La pèrdua de les últimes colònies d’ultramar va suposar la fi de la prosperitat econòmica. Les colònies africanes eren conflictives i hi havia importants revoltes populars, com la Setmana tràgica. Sota l’empara de la llei de jurisdiccions, l’exèrcit i la guàrdia civil censurava les opinions crítiques amb l’Estat. Bona part de la societat espanyola demanava la regeneració del país, canvis en la seva organització política: la monarquia, el sufragisme i l’abolició dels privilegis. A Catalunya, mentrestant, s’havien establert els fonaments del fet diferencial català amb la constitució de la Mancomunitat de Catalunya.

  Més informació:

  Recomanat per Jordi Parcerisa. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt.

  16/10/2017
 • Folila

  Folila

  Amadou et Mariam

  [S.l.] : Because, p. 2012

  Què sabem de la música de Mali? Potser el mateix que sabem dels àtoms, coses molt bàsiques però que ens conformen. Amadou & Mariam es un duo malinés que es va conèixer fa 30 anys a una trobada de músics cecs. Des de llavors no s'han separat. La seva carrera es pot emmarcar dintre del que anomenem afro-blues, però molt enriquit amb unes instrumentacions originals, entre la tradició i la modernitat. No tenen manies ni amb les guitarres elèctriques i ni amb bateries electròniques, utilitzen tot el que està a les seves mans juntament amb instruments típics malinesos. El disc "Folila" és casi una carta de presentació. El van enregistrar al 2012. "Folila" vol dir, senzillament, música. I és el que trobareu. Cançons directes, carregades de matisos, enregistrades entre Nova York i Bamako. Cançons pels peus, pel cor, per l'estòmac i pel cervell. 

   

  Més informació:

  Recomanat per Julián Figueres. Bib. Vapor Vell. Barcelona

  09/10/2017
S'estan mostrant 1-10 de 500 resultats
Pàgina de 50