Esports, salut i qualitat de vida

Fem esport! Segur que ja coneixes la relació entre la pràctica de l'esport i una bona salut, el que implica una millor qualitat de vida.

L'activitat física i l'esport són molt importants per la salut i la qualitat de vida de les persones. A més, en molts casos la pràctica de l'esport és un mitjà excel·lent per prevenir i tractar malalties, és una via per ampliar les relacions socials i una alternativa als estils de vida que són perjudicials per a la salut.

Posem al teu abast informació sobre el tema del dopatge en la competició d'alt nivell, la incidència de l'alimentació en la pràctica esportiva i tot un seguit de recursos web que recullen la relació entre la salut i l'esport en general. També hi ha alguns adreçats específicament als joves.

La pràctica esportiva feta de manera responsable comporta beneficis. Gràcies als companys del prestatge de salut podem veure els del zumba i el ciclisme. També hi ha alguns riscos al fer exercici en excès : parlarem dels  riscos de dues activitats de gran actualitat com són la natació i el "running" (allò que no fa tant de temps era sortir a córrer) 

Segons el Comitè Olímpic Internacional el dopatge és "l'administració o ús de substàncies estranyes al cos o substàncies fisiològiques preses o administrades en quantitats i vies d'entrada al cos anormals, amb l'única intenció d'augmentar artificialment el rendiment en competició".

Si analitzem quines poden ser les causes principals que poden dur un esportista a dopar-se segurament no hi trobarem res més que els diners. Els diners que generaran els seus èxits esportius i que sens dubte els suposen grans dosis de pressió.

Els diners... que res tenen a veure amb els valors que des d'aquest prestatge, i des de tots els prestatges del món, intentem transmetre enaltint totes les pràctiques esportives: l'esforç, la voluntat i la generositat. Això pot dur un esportista a conquerir l'èxit, a gestes èpiques! Però quan hi barregem substàncies químiques tot això desapareix.

De substàncies utilitzades pels esportistes per millorar artificialment la seva resistència sempre n'hi ha hagut, però va ser al s.XIX quan va començar a despuntar el concepte de dopatge tal i com l'entenem ara. Les primeres drogues que es van utilitzar van ser l'heroïna i la morfina, utilitzades principalment en les curses de cavalls i en la boxa. Però al començament dels s.XX la cosa es va començar a descontrolar, amb l'aparició de substàncies com l'estricnina, l'edefrina i els esteroides. Mira la notícia sencera.

L'antidòping és allò que s'oposa a la pràctica del dopatge en els esports. Si vols conèixer amb més profunditat aquest concepte on s'han vist involucrats diversos esportistes d'elit, et facilitem aquests recursos:

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  Go to the shelf:

Els beneficis del zumba

El Zumba és una disciplina de ball molt divertida, que poden practicar tant homes com dones. Incrementa la teva energia, millora la coordinació i la condició física, dóna benestar al cos, redueix el greix de més, l'estrès i augmenta l'autoestima.

Ballar té un efecte positiu sobre els sistemes nerviós i cardiovascular; també, actua com un poderós antidepressiu. Et diem 10 beneficis d'aquesta increïble rutina.

  • Es perden calories. Pots eliminar fins a 800 calories per cada sessió.
  • El ritme de la música i els exercicis aeròbics ajudaran a enfortir els teus braços, cames, glutis i abdominals. És un tonificant corporal.
  • A aquesta disciplina es vol evitar l'avorriment. Es canvia per complet la idea de l'esport, gràcies a la música que s'utilitza; barreja de sons llatins i actuals com reggaeton, salsa, cúmbia, flamenc, merengue, calypso, rumba i samba, entre d'altres.  
  • Els exercicis estimulen el bon humor al combinar ritmes divertits amb moviments fàcils, que exigeixen la coordinació de braços i peus.
  • Allibera tensions: En realitzar els diferents passos de ball, augmenten els nivells de diverses hormones i substàncies com les endorfines, que estimulen també la relaxació.

  • Les persones de qualsevol edat són benvingudes; existeixen programes per a tothom, que inclouen un entrenament eficaç i estimulant, independentment de la condició física de cadascú.
  • Aconsegueixes resultats sorprenents en poc temps: si ets constant en utilitzar aquesta tècnica, aconseguiràs evitar el sobrepés i la obesitat; a més tindràs un cos ben modelat i saludable.
  • Practicar aquesta disciplina t'ajuda a conèixer gent o potser ja la practicas acompanyada dels teus amics.
  • Augmenta la tolerància a l'acumulació d'àcid làctic: Alguna vegada, en fer exercici, has tingut la sensació de cremor quan els músculs es cansen? Amb aquesta tècnica t'oblidaràs d'ella, a causa que aquesta disminueix la producció d'àcid làctic.
  • Aquesta disciplina la pots trobar a moltes ciutats, pel que si et vas de vacances i trobes a faltar fer exercici, et garantim que podràs trobar una classe sense problemes.

Els passos de zumba són molt senzills, de manera que pots realitzar-los en un gimnàs o a través de vídeos.  A més, no és una disciplina extremadament estricta pel que fa a passos, el que compta és passar una bona estona, alliberar tensions, estrès i cremar calories. 

font: www.salud180.com

Els beneficis de la bicicleta

Passejar en bicicleta és un esport apte per a totes les edats i comporta una despesa energètica considerable.

Si es pedaleja a un ritme mitjà, es cremen entre 300 i 600 calories per hora.

Si es pedaleja a un ritme més elevat (uns 20 km/h) es passa de les 500/600 kcal/h.

Serveix per a muscular el cor lleugerament, ventilar els pulmons i oxigenar els músculs, per tant preveu les malalties cardiovasculars.

A més, quan anem en bicicleta no aguantem el pes del nostre cos, així és una activitat ideal per a persones amb sobrepès, amb articulacions febles o per aquelles que es recuperen d'una lesió.

Gràcies a la bicicleta es musculen les cuixes, els panxells i les natges, i també es treballa el tors, els braços, la part baixa de l'esquena i els abdominals, sobretot els laterals. A banda dels beneficis físics, quan un s'acostuma a anar en bicicleta s'eviten els embussos de trànsit, es respira aire fresc, s'estalvia temps i diners en combustible, i a més es segreguen endorfines.

Abans de sortir a fer una passejada en bici, estudieu l'itinerari, sobretot si és per la muntanya, per conèixer els desnivells, l'estat del terreny, la distància, etc.

En el cas de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona trobaràs un munt d'itineraris aptes per anar en bicicleta i fer descoberta del territori. A la xarxa viària d'aquests parcs natural hi ha algunes obligacions que regulen l'us de la bicicleta:

Cal seguir sempre la informació i la senyalització, respectar la preferència dels vianants, adequar la velocitat a les característiques de la via i circular només per les vies principals i per totes les pistes forestals i camins de passeig amb una amplada de més de tres metres, en què no estigui expressament prohibit.

font: AMIC / vidactiva.cat; diba.cat

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Els riscos dels running

Els corredors han d'adoptar una sèrie de mesures abans de practicar aquest esport, com estirar per evitar lesions.

Els metges i entrenadors físics recomanen realitzar exercici físic moderat, tot amb l'objectiu de mantenir-nos en forma. La vida sedentària és un risc per a la nostra salut, i per deixar-la de costat ... què millor manera que posar-te les sabatilles i sortir a córrer?

Els beneficis del running són múltiples i coneguts; a més de ser un esport fàcil de realitzar i a l'abast de qualsevol, millora l'estat d'ànim, controla el nostre pes, ens manté en forma...

No obstant això, els corredors han d'adoptar una sèrie de precaucions per evitar lesionar-se durant la pràctica del seu esport favorit. Hi ha dues grans causes en les malalties típiques d'un corredor: les associades a una tècnica inadequada i les associades a l'acumulació d'esforços (provoca petits micro-trencaments i inflamacions que poden acabar provocant una lesió; si aquesta no es tracta bé pot convertir-se en crònica). Les lesions es disparen a partir dels 35 anys si no es realitzen estiraments i descansos estipulats.

El nostre cos, la nostra alarma

El nostre organisme sol advertir-nos que hi ha alguna cosa que no funciona correctament a través de senyals com rampes, contractures, distensions... Cal escoltar el nostre cos i deixar-li temps per recuperar-se (els joves necessiten temps de recuperació menors).

Lesions del running

Les lesions típiques del corredor estan directament relacionades amb les articulacions com peus, genolls, pelvis, cames...

Lesions comuns als peus: fascitis (inflamació de la fàscia, el teixit fibrós que recobreix els músculs i ossos) i tendinitis d'Aquil·les (inflamació del tendó d'Aquil·les, típicament transitòria).

Lesions comuns a les cames: periostitis (inflamació del periostil, el nexe d'unió entre la tíbia i els bessons, tibials i peroneals) i inflamació del tendó rotulià.

Lesions comuns a la pelvis: inflamació dels músculs isquiotibials, psoes (múscul profund del maluc) o del múscul piramidal (es troba a la part antero-inferior de l'abdomen).

Altres lesions comuns del runner: bursitis (és la inflamació i irritació d'una bursa, un sac ple de líquid que actua com a amortidor entre els músculs, els tendons i els ossos).

font: Diari de Girona

Millora la teva tècnica de natació, si no vols lesionar-te

iStock © Wavebreakmedia

Som molts els que pensem en la natació per millorar els nostres problemes d'esquena. Els metges ens animen a nedar per reforçar-la sense tenir moltes vegades en compte que es tracta d'un esport on la tècnica és fonamental: una mala praxi pot portar-nos a lesionar-nos encara més.

No es tracta de posar-nos el vestit de bany i llençar-nos a la piscina. Hem de saber què volem aconseguir i quins són els millors estils o exercicis. Nedar aporta beneficis, que van més enllà de l'entrenament físic, permetent-nos també relaxar-nos. És fonamental millorar la nostra tècnica per no lesionar-nos.

Pren classes

Es tracta d'un esport que podem practicar en solitari o bé triar classes en grup, on un monitor podrà orientar-nos per evitar lesions. Aquesta és sempre la millor opció: si no saps nedar bé has de prendre classes que t'ajudin a millorar la tècnica. A diferència d'altres esports, una mala pràctica ens impedirà avançar i les nostres braçades seran ineficaces, a més de poder-nos lesionar.

Quan comencem a aplicar la tècnica correctament són impressionants els progressos, amb cada braçada s'avança el doble del que ho fèiem abans i la fatiga no és tan gran. És la diferència entre nedar de qualsevol manera o saber com cal realitzar el desenvolupament de la braçada i la coordinació dels peus.

 

Diga'm què et passa i et diré quin és el teu estil

La natació és l'opció ideal per a aquells esportistes que s'hagin lesionat i vulguin seguir entrenant sense carregar les seves articulacions, etc. Es tracta d'un esport on es treballa el fons i si es desitja també la força, sense tenir l'impacte de l'asfalt o haver d'aixecar pesos.

Tot i tenir un nivell de natació acceptable, mai està de més agafar la taula o el pull-boy i recordar exercicis de tècnica perquè no apareguin vicis estranys que minven la qualitat del nostre nat. Una de las zones que més hem d'atendre en la pràctica de la natació són les espatlles.

L'equilibri i l'estabilitat a l'aigua són elements d'importància en tots els estils. Si som capaços de controlar la positura, tindrem major facilitat per impulsar-nos i xipollejar més eficientement, perdre l'equilibri ens provocarà perdre la tècnica.

L'estabilitat prové dels músculs abdominals i lumbars que envolten la massa central del cos, CORE. D'aquesta manera, el nedador que tingui bona musculatura central serà més eficient a l'aigua i tindrà menys risc de patir lesions.

La flexibilitat intervé en la capacitat de nedar eficientement. La manca d'ella en els músculs de les espatlles o en els pectorals dificulta la recuperació dels braços i produeix un estrès addicional a l'espatlla.

Les persones que pateixen habitualment de mal d'esquena o tenen problemes a la columna vertebral haurien d'evitar els estils de "braça" i "papallona", ja que suposen un sobreesforç per a la columna, provocant dolors especialment a la zona lumbar i cervical.

Els estils de natació més recomanats per a persones amb aquest dolor solen ser "crol" i "esquena". Aquests exercicis eviten forçar la columna i a més ajuden a mantenir la seva curvatura natural.

font: Vitonica

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

App recomanades

Endomondo

És una de les aplicacions més populars entre runners i ciclistes, capaç de mesurar durant l'exercici físic nombroses dades: temps, distància recorreguda, calories cremades, ritme i altimetria, entre moltes altres. També pots configurar objectius i fins i tot rebre instruccions del teu entrenador d'àudio. A més, un valor afegit d'ella és que detecta si t'atures duant la carrera i et notifica si necessites hidratar-te.

► iOS
► Android
 


Nike+ running Tant

Tant si ets un runner principiant com veterà, amb aquesta aplicació monitoritzaràs l'activitat física i obtindràs la motivació necessària per córrer. Gràcies a l'acceleròmetre i el GPS del teu smartphone, podràs mesurar el temps, la distància i el ritme i obtenir indicacions, per veu, a cada quilòmetre. Compta amb programes d'entrenament, consells d'entrenadors, exercicis específics per a entrenament i carrera. Si necessites motivació extra, només cal pressionar un botó i seleccionar l'opció PowerSong. El diseny de l'aplicació està molt cuidat.

► iOS
► Android
 


Runkeeper

Amb aquesta aplicació podràs mesurar múltiples dades mentres corres o camines. Compte amb un assistent virtual que et facilita instruccions d'entrenament mentres t'exercites i avisos d'àudio del teu progrés. Permet seguir plans d'entrenament específics que t'ajudaran a aconseguir objectius concrets com córrer 10 quilòmetres o perdre pes. Ofereix informació meteorològica i gràfiques del rendiment.

► iOS
► Android
 


Runtastic

A més de monitoritzar els paràmetres més habituals a l'hora de córrer, aquesta aplicació t'ofereix la possibilitat d'entrenar per zones etapa de freqüència cardíaca, la qual cosa contribuirà a complir més fàcilment amb els objectius marcats. Disposa de l'opció d'entrenament per intervals, podent programar un ritme o velocitat específic. Compta amb funció Autopause, perquè no t'hagis de preocupar cada vegada que facis un recés.

► iOS
► Android
 


Sports Tracker

Aquesta aplicació et permetrà fer una bona mesura i anàlisi dels teus entrenaments per tal que puguis avaluar el teu progrés i rendiment. Ofereix informació detallada i precisa que van des de les calories consumides fins a la velocitat mitjana de carrera. Disposa d'una opció per guardar els registres obtinguts en un diari personal i compta amb instruccions d'entrenament dictades per veu.

► iOS
► Android
 


Strava Run

Strava Run t'acompanyarà en els teus entrenaments i sortides, conservant els recorreguts i les estadístiques de cada ruta. El seu funcionament es molt senzill i es basa en l'utilització del GPS per confeccionar el teu itinerari i mostrar-te quants quilòmetres has fet, l'elevació total sobre el nivell del mar, la velocitat mitja a la que has anat, etc.

► iOS
► Android
 


  Go to the shelf:

Trobaràs un recull de recursos que expliquen els nombrosos beneficis que pot aportar la praxi de l'esport indicats per a persones de totes les edats.

D'altra banda de cara als més joves hem de saber que per créixer amb bona salut és necessari fer exercici físic de forma habitual. La majoria d'infants i joves ja fan exercici gairebé sense adonar-se'n mitjançant el joc i les activitats quotidianes. L'activitat física contribueix a millorar la salut actual i la futura i, al mateix temps, els ajuda a adoptar bon hàbits des de ben petits. La pràctica de l'esport entre els joves, tan si es fa a nivell competitiu com si es fa de forma més lúdica, té potencialment nombrosos beneficis: físics (prevenció de malalties, composició corporal, etc.), psicològics (millora de l'autoestima, sensació de benestar, etc.) i socials (integració, relacions socials, etc.). En aquest apartat trobaràs alguns recursos  interessants sobre aquesta temàtica.

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  Go to the shelf:

Creation date 20-04-2017 Last updated 17-06-2022