Esports

Els Jocs Olímpics Rio de Janeiro 2016

 

 

 

 

Rio de Janeiro serà la capital mundial de l'esport entre els dies 5 i 21 d'agost de 2016. Se celebrarà la 31a edició dels Jocs Olímpics d'Estiu on es reuniran més de 11.000 atletes que participaran en 41 disciplines esportives diferents que es dividiran en centenars de proves. Pràcticament ja es coneixen tots els participants encara que aquests dies encara hi ha alguns esportistes apurant les seves opcions de classificació.

Unes pinzellades d'actualitat

Quan una ciutat aconsegueix ser amfitriona d'un esdeveniment com aquest el desig dels responsables és que tot surti bé. Malauradament hi ha alguns fets que semblen indicar tot el contrari.

En l'àmbit organitzatiu l'apertura de la Vila olímpica ha deixat molt clar que encara no està acabada. Algunes delegacions han fugit en veure humitats i fuites d'aigua i gas, d'altres ni tan sols volen estar-hi i hi ha algunes que confien en el que diuen els representants brasilers: en tres dies tot funcionarà correctament. Mira quin aspecte té a la fotografia:

Quan parlen d'esport també trobem un greu problema. El COI ha hagut de confirmar la participació de la delegació russa sota una terrible pressió. Seran molts atletes que es presentaran sota l'ombra del dopatge sistemàtic. S'exigeix a tots els components del equip rus uns requisits que demostrin haver superat controls anti-dopatge rigurosos i recents.

Aquest tema va esclatar a principis d'any com ja es va destacar al prestatge (No és només cosa de ionquis) "Aquesta setmana - gener de 2016 - , el Comitè Olímpic Rus ha anunciat la desqualificació de quatre atletes per dopatge. Quatre més. Entre ells, la guanyadora de la medalla de plata als Europeus de Hèlsinki de l'any 2012, Irina Maracheva, i la marxadora Anna Lukiánova. Ambdues han quedat suspeses durant dos anys. Fa uns mesos ja van ser sancionades a quatre anys d'inactivitat dues corredores  més.

Aquesta  notícia reobre diversos debats i controvèrsies. Per una banda, hi ha el veto a la Federació Russa d'Atletisme, acusada d'institucionalitzar el dopatge i d'amagar positius en diversos controls,  per participar als Jocs Olímpic de Rio, que es disputaran l'estiu d'aquest any."

A les biblioteques trobaràs

"Dopaje y deporte"

Clive Clifford

"Ganar a cualquier precio"

Tyler Hamilton

"Anabolizantes..."

Cynthia Kuhn

Els Jocs Olímpics a les biblioteques

La Biblioteca Districte 5 de Terrassa ja viu la febre olímpica. Durant el mes de juliol previ al començament dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro exposa una sèrie de documents relacionats amb aquest esdeveniment esportiu.

La mostra es completa amb informació sobre les diferents edicions de l'Olimpiada i una sèrie de cartells que mostren les mascotes d'anys anteriors. Aquest element es va utilitzar per primera vegada a Munich 1972 i ha esdevingut una de les senyals d'identitat d'aquestes celebracions.

La Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera va fer una exposició dedicada al món de l'esport al mes de maig. Tot un preludi al temps olímpic que s'apropa.

D'altra banda des de el prestatge de còmic s'ha preparat una recopilació amb destacats còmics esportius. Pots enllaçar aquí, però mentrestant et deixem un petit tast amb algunes de les obres que han destacat:

 

"Mortadelo y Filemón: Barcelona 92"

Francisco Ibáñez

"El boxeador"

Reinhard Kleist

"Cinturó negre"

Naoki Urasawa

"Las Horribles y maravillosas razones de por qué corro largas distancias"

The Oatmeal 

"Slamp Dunk"

Takehiko Inoue

 

 

 

 

A les biblioteques trobaràs

"La Noia que corre"

Carrie Snyder

"Remando como un solo hombre : la historia del equipo de remo que humilló a Hitler"

Daniel James Brown

"Ser olímpico : 14 testimonios, de Tokio '64 a Pekín'2008 y con Londres'2012 en el horizonte"

Ferran Martínez Alonso

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Vés a l'apartat de grans esdeveniments esportius  ►