Esports

Dones esportistes

Volem retre un homenatge a les dones esportistes, ja que també són dones treballadores. Exemples d'autèntiques campiones, que demostren que amb l'esforç de la seva feina es poden aconseguir grans resultats.

D'aquesta manera destaquem sis perfils de campiones de la nostra terra, en modalitats diverses com la natació, el surf de neu, la natació sincronitzada, el kitesurf, el motociclisme i l'atletisme. 

Seguirem amb onze llibres fets per o sobre dones d'autèntic èxit, una cerca al catàleg per ampliar la informació, cinc recomanacions destacades i per últim tres recursos web molt adequats.

Mira també la guia de lectura preparada pels membres del prestatge d'esports anomenada Dones i esports amb dues seccions tan diferents com són: Dones campiones i Tú també pots...

Belmonte García, Mireia

Nedadora de Badalona, plusmarquista mundial dels 400 metres estils, competeix en les categories d'estil, papallona, braça i lliure. A finals de l'any 2013 bat el rècord del món de 1500 metres lliures en piscina curta a Castelló i guanya quatre medalles d'or als campionats europeus. També va ser medallista olímpica.

 

Castellet i Ibàñez, Queralt

Esportista de surf de neu de Sabadell, any 1989. Porta tres participacions olímpiques, el que la situa a l'elit d'aquesta disciplina. Als recents Jocs Olímpics de Sotxi ha acabat en setena posició. Té la qualitat de les millors però ha estat irregular a les finals olímpiques. A l'any 2015 ha estat sub-campiona del món.

 

Klamburg Roque, Paula

És una nedadora catalana de la modalitat de natació sincronitzada que va guanyar una medalla de bronze en la competició per equips dels Jocs Olímpics d'Estiu del 2012. Va començar a practicar natació sincronitzada quan tenia 7 anys.

 

 

Pulido i Borrell, Gisela

La Gisela Pulido i Borrell (1994), té el record Guiness com a campiona del món més jove de kitesurf (surf d'estel) als 10 anys. Campiona d'Espanya, Europa i el món en nombroses ocasions, va deixar el seu Maresme natal per instal·lar-se a Tarifa, on practica i té una escola de kitesurf.

 

Sanz i Pla-Giribert, Laia

Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 1985) és una pilot de renom internacional en les disciplines motociclistes del trial, el raid i l'enduro. Amb només 27 anys ha sigut tretze vegades campiona del món de trial i deu vegades campiona d'Europa. També ha aconseguit dos títols mundials d'enduro femení i diverses victòries en el trofeu femení del ral·li Dakar.

 

Vasco Gallardo, Maria

Maria Vasco (1975) és una ex atleta especialista en proves de marxa. El seu mèrit internacional més important és una medalla de bronze als Jocs Olímpics d'estiu el 2000 a Sydney, en la cursa dels 20 km marxa. 

L'aigua o la vida de Gemma Mengual

Gemma Mengual, nadadora de sincronitzada catalana i guanyadora de 27 medalles d'or, 18 de plata i 12 de bronze, s'ha convertit en tot un símbol de valors com la disciplina, la humilitat, l'esforç, el treball en equip i en una icona de l'esport aquàtic.

Explica la història dels anys que la van portar al cim de l'esport. Fa un recorregut per la seva trajectòria professional, pels antecedents i valors que sorgeixen d'aquest esport, entès com a forma de vida.

És un testimoni de la seva capacitat de canvi, de superació, de conciliació de vida i competició en el marc de les exigències de l'esport d'èlit, i tota la veritat del seu recorregut professional i vital des dels inicis fins als veritables motius de la seva retirada.

Més informació:

¡Cumbre! : los 14 ochomiles de Edurne Pasaban

Un dia algú va decidir fer un regal... La directora de la revista Campo Base, Ángela Benavides va decidir fer un regal als aficionats a l'alpinisme i a l'esport en general; un bon dia va escriure sobre la trepidant i apassionant vida d'Edurne Pasaban, una dona de piolets, arnesos, cordes i botes de muntanya.

Cumbre! és el que es criden els alpinistes quan culminen amb èxit el punt més alt d'una muntanya. L'abril de 2010, l'alpinista basca Edurne Pasaban va aconseguir el rècord de ser la primera dona en assolir els anomenats 14 "vuitmils", que són els cims més alts del planeta.

El llibre que us recomanem ens ofereix un recorregut per la brillant activitat alpinística d'Edurne Pasaban, des de les seves primeres escalades a Eguino i Etxauri fins a la càlida rebuda a Tolosa, la seva ciutat natal, després d'haver arribar al cim de l'Himalaia.

Espectaculars fotografies il·lustren l'extraordinària aventura de l'alpinista i el seu equip. Tretze desplegables ens mostren la majestuositat de l'Everest (la muntanya més alta del planeta), el Makalu, el Xo Oyu, el Lhostse, el K2, l'Annapurna...  un magnífic viatge pels que mai cridarem Cumbre!

Més informació:

Recomanat per Marta Puig. Bib. Santa Oliva d'Olesa de Montserrat

Córrer per ser lliure de Núria Picas

Campiona del món de la Ultra Trail World, Núria Picas s'ha convertit en un referent per a esportistes, amants de la natura i tot tipus de persones que admirin l'esforç de superació. En aquest relat en primera persona, emotiu i emocionant, narra el seu recorregut esportiu des de la seva filosofia de vida, basada en la perseverança, la mentalitat positiva i la força de voluntat per superar obstacles. Una esportista compromesa i un exemple de passió i seny davant els grans reptes.

Algunes dades biogràfiques més: La Núria Picas i Albets (1976), campiona del món com a corredora i ciclista de muntanya, viu, s'entrena i treballa com a bomber al Berguedà. Va arribar a l'esport a partir de l'escalada que practicava de petita amb els pares. L'entrenament i la dieta mediterrània són els seus secrets per triomfar.

*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

Non Stop! : esportista, bombera i mare d'Emma Roca

Emma Roca és llicenciada en bioquímica i bombera, a més és una apassionada dels Raids d'aventura i de les curses d'ultrafons, amb les quals ha aconseguit molts èxits i renom en el món d'aquest esport.

A part, és mare de tres fills i combina a la perfecció totes aquestes coses, per això ha volgut fer aquest llibre i explicar com ho fa, segons ella la vida és un repte i ella cada dia fa tot el possible per aconseguir-lo.

El llibre també explica les seves vivències com a dona al cos de bombers, com a mare a les curses i moltes altres anècdotes que fan del llibre un perfecte "Non Stop" per viure la vida al màxim fent tot allò que es vulgui.

Més informació:

Recomanat per Berta Cama Sánchez. Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès

Ni tan alt ni tan difícil d'Araceli Segarra

Una obra amb els secrets de l'alpinista per aconseguir fer el cim en qualsevol aspecte de la vida, a través de les seves aventures a la muntanya.

Per primer cop, Araceli descriu l'episodi de rescat a la muntanya més alta del món, després del tràgic i controvertit accident del 1996.

Araceli Segarra, nascuda a Lleida, és diplomada en fisioteràpia, alpinista, il·lustradora de contes infantils, conferenciant i model ocasional.

Més informació:

Recomanat per Marc Vilallonga. Biblioteca Districte 5 de Terrassa

 

Llibre : esportistes

Obra en pdf on es destaca la figura de dotze pioneres del segle anterior.
 


Mujer y deporte

Actualitat, esports i dones, documents i guies, recursos multimèdia. Portal d'actualitat de la Comissió Dona i Esport del COE.

 


Solo deporte femenino

Ràdio en línia en la que només es parla d'esport femení. Projecte amb el suport del Consell Superior d'Esports.