Esports

Torneig Sis Nacions

 

El torneig de les Sis Nacions de 2017 començarà  el 4 de febrer i es disputarà fins al 18 de març.

Un any més, les sis potències del rugbi europeu (Anglaterra, França, Irlanda, Itàlia, Escòcia i Gal·les) es veuran les cares a les grans catedrals del continent per a decidir qui és el gran campió europeu. 

Aquest torneig és el d'origen més antic d'entre totes les competicions que es disputen actualment dintre d'aquest esport del rugby. Va néixer l'any 1871 amb un partit entre Anglaterra i Escòcia.

Les noves sel·leccions aceptades es van anar incorporant lentament, encara al segle XIX entran Gal·les i Irlanda i ja s'adopta el format de lligueta a una volta amb dos partits al terreny propi i altres dos al contrari per a cadascuna de les participants.

França entra i surt una vegada del torneig i d'aquesta manera neix el nom més popular de cinc nacions, encara que el canvi més important es fa a l'any 2000 quan s'incorpora Itàlia i el torneig passa a ser el 6 nacions. Quatre anys abans va convertir-se en el Campionat Oficial d'Europa de Rugby. Mira la web oficial de la competició.

Es mantenen tradicions i competències centenàries. L'esport sempre ha estat per sobre dels numerosos conflictes polítics que hi ha hagut al llarg de la història d'aquest centenari torneig. Pots veure la història ampliada al web oficial del torneig, en anglès.


A continuació pots trobar l'enllaç al catàleg de sis obres que tracten l'esport del rugby de diferents maneres. Com a ensenyament a l'escola per a transmetre uns valors, tàctiques i reglaments del joc i també el costum del tercer temps.

  Search the catalog:

  You may also like:

Creation date: 03/02/2017 Modification date: 03/02/2017

Aquesta edició tindrà com a seus dels equips participants veritables temples del rugby, d'una modernitat veritablement espectacular.

Tots els països intenten mantenir una lloc estable on es disputen els partits de les seves seleccions nacionals de rugby sempre que és possible. Anglaterra i Escòcia mantenen els seus escenaris des de fa molt de temps. 

Twikeland en el cas d'Anglaterra i Murrafied en el d'Escòcia, amb les seves pertinents remodelacions són els terrenys de joc on aquestes dues seleccions han rebut els seus adversaris durant gran part del Segle XX .

En el cas de les altres quatre participants diversos motius han canviat de seu recentment. Irlanda i Itàlia pràcticament estrenen camp i el cas de França i Gal·les es remonta a dues dècades enrera.

Irlanda s'ha fet un camp nou, Itália tenia com a seu Flaminio però les seves obres han aconsellat el seu trasllat provisional a l'Estadi Olímpic de Roma. França va deixar de banda el tradicional Parc dels Prínceps amb l'estrena de l'Estade de France molt més gran i  Gales va canviar l'estadi d'Arms Park de Cardiff pel modern estadi del Mil·leni abans d'acabar el segle XX. 

Aquí teniu les seus anteriors d'aquestes quatre nacions nacions.

    

EDICIÓ DE 2016

L’edició de l’any 2016 va començar amb igualtat. Anglaterra i França, dues seleccions potents van guanyar Escòcia i Itàlia respectivament, per una petita diferència. D’aquesta manera les dues derrotades començaven a veure que lluitarien per evitar la cullera de fusta . I per fer-ho més emocionant encara, les dues favorites van empatar entre si (Gal·les i Irlanda)

Les jornades passaven amb un joc bastant espès però les posicions van anar definint-se. A falta d'una jornada Anglaterra va conquistar matemàticament el 6 nacions i deixava per l’últim partit la possibilitat d'aconseguir el Grand Slam.

Els resultats de l'última jornada van seguir la progressió que anaven demostrant els equips: Itàlia va fer-se amb la cullera de fusta al perdre tots els seus partits i Anglaterra va aconseguir el ple imposant-se a França.


EDICIÓ DE 2015

Un any més hi ha dues seleccions amb un nivell inferior al de la resta de competidores. Es tracta d'Escòcia i d'Itàlia que lluitaran per arribar a la cinquena posició, sempre i quan cap dels equips considerats favorits no pateixi una gran devallada en el seu nivell. Un combinat que intentarà posar-se a punt és el d'Anglaterra organitzadora de la Copa del Món que es jugarà a la tardor d'aquest any.

Amb dues jornades disputades no hi ha cap resultat que sigui diferent del que es podia esperar abans de començar.

Els resultats que s'han donat fins a aquest moment:

Primera jornada

Gal·les 16 Anglaterra 21
Itàlia 3 Irlanda 26
França 15 Escòcia 8

Segona Jornada

Irlanda 18 França 11
Escòcia 23 Gal·les 26
Anglaterra 47 Itàlia 17

I ara fem un salt en el temps i arriben a la última jornada amb una selecció més sense cap opció, es tracta de França amb dos partits guanyats i dos perduts. Escòcia té l'objectiu de no quedar-se amb la cullera de fusta però ha de guanyar a una Irlanda que es juga el títol. Per la part baixa, Escòcia ha perdut tots els seus partits.

Tres equips es disputen el títol. Els 3 han perdut un partit i els 3 tenen els seus partits amb tres seleccions més fluixes. Per diferència d'anotacions va ser Irlanda la guanyadora del Sis Nacions per segon any consecutiu.

< hr/>

DESENVOLUPAMENT DE L'EDICIÓ 2014

El torneig de les Sis Nacions de 2014 començarà  l'1 de febrer i es disputarà fins al 15 de març.

Un any més, les sis potències del rugbi europeu (Anglaterra, França, Irlanda, Itàlia, Escòcia i Gal·les) es veuran les cares a les grans catedrals del continent per a decidir qui és el gran campió europeu. De fet, l'edició d'enguany es presenta molt atractiva i igualada, ja que no hi ha cap equip que sembli molt superior als altres (veure la notícia completa)

Un cop disputades les dues primeres jornades del torneig, arriba un cap de setmana de descans. Després de la tercera jornada hi haurà un altre recés d'idèntica duració. Són dos bon moments per analitzar els resultats que s'han donat en el que portem de competició.

França i Irlanda han guanyat els dos partits jugats. Són les dues úniques candidates al Grand Slam i en el cas dels illencs també opten a la Triple Corona. Tothom encara opta al triomf absolut, però el nivell demostrat per Escòcia i Itàlia, amb dos partits perduts, indica que lluitaran en el seu partit per evitar el "premi" de la cullera de fusta.

En només 6 enfrontaments ja hi ha hagut guanyadors de quatre dels trofeus que es posen en joc en partits concrets. D'aquesta manera França s'ha imposat a Itàlia i a Anglaterra al Garibaldi i al Eurostar respectivament. I Escòcia ha perdut la Calcuta Cup davant Anglaterra i la Centenary Quaich davant Irlanda.

De totes aquestes combinacions es dedueix que Gal·les i Anglaterra en tercera i quarta posició encara poden presentar una gran batalla a les dues seleccions que marxen endavant. Com veuren a continuació els resultats ens mostren una gran solvència per part d'Irlanda

Els resultats que s'han donat fins a aquest moment:

Primera jornada

Gal·les 23 Itàlia 15
França 26 Anglaterra 24
Irlanda 28 Escòcia 6

Segona Jornada

Irlanda 26 Gal·les 3
Escòcia 0 Anglaterra 20
França 30 Itàlia 10

Sis Nacions després de la tercera jornada

Després de la segona jornada de descans, que coincideix amb el cap de setmana de Carnestoltes, es disputaran les dues últimes dates del torneig amb moltes incògnites per resoldre. Els resultats dels anteriors partits han tornat l'igualtat a la taula classificatòria, i han desfet qualsevol possibilitat de Grand Slam i de Triple Corona. Fins a quatre seleccions es troben empatades al capdavant de la classificació amb dues victories.

La derrota a casa d'Itàlia davant Escòcia a la última jugada, permet als segons respirar tranquils i condemna als transalpins a una molt probable nova cullera de fusta. Irlanda va caure per la mínima davant Anglaterra perdent totes les opcions a tres guardons a la vegada (als ja assenyalats s'ha d'afegir la conquesta per part d'Anglaterra del Millenium Trophy com a guanyador de l'enfrontament directe) i Gal·les va derrotar a casa a França. D'aquesta manera les dues últimes jornades seran molt emocionants. 

  Tercera jornada

Anglaterra 13 Irlanda 10 
Itàlia 20 Escòcia 21
Gal·les 27 França 6

Cloenda del sis nacions

Anglaterra va guanyar a Itàlia de manera que aquesta última s'emportava la cullera de fusta, però la diferència de gols deixava el títol pel guanyador del partit que enfrontava a França i Irlanda, a París.

I va ser als últims minuts de partit quan l'equip illenc va capgirar el marcador proclamant-se just vencedor d'aquesta edició del torneig.

Última  jornada

Itàlia 11 Anglaterra  52
Gales 51  Escòcia 3
França 20 Irlanda 22

 

 


 

EDICIÓ DE 2017

 

 

El dissabte 4 de febrer de 2017 s'obre el VI nacions amb l'enfrontament entre Escòcia i Irlanda, a continuació jugaran Anglaterra i França i el dia següent l'unic partit que es disputarà fora de les illes britàniques serà el Itàlia davant Gal·les. Començaran els partits com a equips favorits la vigent campiona Anglaterra i la gran aspirant Irlanda. Esperem un torneig ple d'emoció.

Quan ja s'han jugat dues jornades Anglaterra amb les seves dues victòries davant França i Gal·les sembla tenir-ho tot de cara per ser la guanyadora d'aquesta edició. Potser Irlanda li podrà posar en dificultats però ja porta una ensopegada davant Escòcia que l'ha de penalitzar moltíssim.

Un cop finalitzada la tercera jornada sembla que Escòcia per primer cop en moltíssims anys té opcions de fer alguna fita important. S'ha posat segona empatada amb Irlanda, a la que va guanyar, i hauria d'esperar una ensopegada d'Anglaterra que per ara es mostra un punt per damunt de la resta de combinats.

Aquest torneig no té trofeu pel guanyador fins a l'any 1996, quan s'assimila al de Campió d'Europa de Rugby. Enguany el renova per representar també a la última nació en arribar al torneig: Itàlia. En canvi partits entre nacions diferents o imposar-se a determinat grup de nacions ofereix un reconeixement a vegades tan important com el distintiu més difícil d'aconseguir: el Grand Slam, realitzat per l'equip que venç tots els partits del disputats. L'actual trofeu que es va presentar a Anglaterra s'ha tallat en argent, té un pes de set quilos i no arriba al metre d'alçada.

Aquesta és la Copa de Campió d'Europa, vigent fins l'any 2014. I a continuació la nova que inclou a Itàlia.

El trofeu més antic que encara resta vigent és el que Anglaterra i Escòcia juguen en cada edició del torneig.

 vs 

La Copa Calcuta es disputa des de les edicions inicials d'aquesta competència quan la dirimien Anglaterra i Escòcia a partit únic. Té els seus origens en partits disputats entre aquestes dues seleccions per promocionar el rugby a l'Índia, llavors colònia britànica. Actualment encara forma part del torneig Sis nacions.

 

 


Hi ha una sèrie d'enfrontaments directes entre dues seleccions en el marc del torneig general que també ténen recompensa en forma de guardó. Són de recent creació i generen expectatives suplementàries a les emocions pròpies dels partits.

El Millennium Trophy se celebra anualment entre Irlanda i Anglaterra. Es va instaurar l'any 1989 com a commemoració de les celebracions del Mileni de Dublin. És un trofeu amb forma de casc.

    vs  

Centenary Quaich s'oficialitza l'any 1988 després de decenes d'enfrontaments entre Escòcia i Irlanda i s'entrega a l'equip que guanyi el match entre aquests 2 combinats.

 vs 

El Trofeu Garibaldi en commemoració als 200 anys d'aquest militar el disputen França i Itàlia. Comença amb l'entrada d'Itàlia al Sis nacions. Només una vegada, de 13 edicions, l'ha guanyada el país transalpí.

 vs 

 

A més a més l'Eurostar Trophy enfronta a Anglaterra i França i es comptabilitza des de l'any 2000.

 vs 


Dos dels trofeus més estranys però a la vegada més tradicionals són el de la cullera de fusta i la triple corona.

En el cas de la cullera de fusta ningú la vol guanyar ja que es tracta de ser el pitjor dels participants. No es dona cap guardó físic i per això no queda clar si s'han de perdre tots els partits per a aconseguir-la o cada any hi ha un equip que la rep per ser l'últim classificat. En tot cas ve d'una costum anglessa anterior a l'existència del torneig que consistia en donar una cullera de fusta al pitjor alumne d'alguns estudis universitaris.

En canvi la Triple corona es juga amb les 4 nacions que disputen el torneig pertanyens a les illes Britàniques, i només pot aconseguir-se derrotant a les altres tres nacions implicades. D'aquesta manera França i Itàlia queden al marge de la seva disputa en un intent de preservar els origens del torneig.

El torneig Sis nacions no va donar cap tipus de trofeu al guanyador fins a l'any 1996. En canvi repartia i segueix repartint una sèrie de guardons als guanyadors d'alguns enfrontaments.


Aquest torneig té un sistema de puntuació diferent a la resta de competicions, ja que només dóna dos punts al guanyador. La resta de campionats augmenten les puntuacions amb bonus per diferències de gols o assajos aconseguits. 

L'any 1973 va haver un empat en primera posició entre totes les seleccions participants amb 2 partits guanyat i dos perduts. Encara no era vigent el desempat per diferències anotadores.


El tercer temps és part de l'esperit de joc net (fair play) que constitueix un component essencial de rugby, des dels seus inicis mateixos, quan es va separar del futbol. En aquest cas el final no és la victòria, sinó la camaraderia i l'amistat. D'aquesta manera i sempre comparant amb l'esport més semblant, es diu: el futbol és un joc de cavallers jugat per bèsties i el rugbi és un joc de bèsties jugat per cavallers.


Irlanda políticament es troba dividida, però en aquest torneig actua sota una única formació, aquest fet a vegades ha provocat problemes i fins i tot s'ha hagut de suspendre alguna edició. A més per no ferir sensibilitats en determinats moments hi ha hagut himnes sil·lenciats. Anglaterra i França no formaven amb els seus himnes segons a quins països anaven a jugar.


A llarg de la història el nom de la competició ha anat canviat principalment per variacions en el número de participants. Pràcticament ha tingut inclosos en la seva denominació tots els números entre el 2 i el 6. A més a més existeix un altre torneig a l'hemisferi sud inspirat en l'actual Sis nacions, que també ha sofert una variació en el número de nacions participants i ha anat agafant també el seu nom d'aquest número canviant.

Dos nacions:

Els inicis d'aquesta competició es remonten al segle XIX quan un partit entre Escòcia i Anglaterra de caràcter anual posava en joc la Copa Calcuta.


Tres nacions

En cap moment s'ha denominat així aquest torneig de l'hemisferi nord. En canvi a l'hemisferi sud es va crear un torneig molt semblant a meitat del segle XX amb les potents seleccions d'Austràlia, Nova Zelanda i Sud-Àfrica que rep aquest nom. Es juga en sistema de lligueta però amb anada i tornada.

 

 


Quatre nacions

Es la denominació d'un torneig actual i un altre d'antic. A finals del segle XIX al clàssic Anglaterra - Escòcia s'afegeixen Irlanda i País de Gal·les. Fins la inclusió de França, l'any 1910, és el campionat de les illes Britàniques.

En canvi el torneig de les tres nacions es va ampliar recentment. El bon paper fer per la selecció d'Argentina als últims mundials disputats va obligar a aceptar-la després d'uns anys de "prova". Per ara el seu paper està resultant molt pobre.

      


Cinc nacions

El clàssic per excelència del rugby europeu de tot el segle XX. S'arriba a aquest nom en el moment que França s'afegeix als quatre equips de les illes.


Sis nacions 

Es tracta de l'evolució natural del torneig cinc nacions. Els principals canvis que acompanyen al canvi de denominació són: l'entrada d'Itàlia com a sisena nació i la consolidació del torneig com a Campionat d'Europa oficial des de l'any 1996.

 


JORDI MURPHY

Va néixer a Barcelona de pares irlandesos la vigília del dia de Sant Jordi del 1991.

Els Murphy van viure a Barcelona fins a l'any 2000, quan van decidir tornar a Irlanda.

Va ser capità i líder de la selecció irlandesa sub-20, en Jordi és una de les joves promeses del rugbi irlandès.

Encara que aquest any no participarà al torneig ha jugat partits amb Irlanda, va jugar partits al Mundial de l'any anterior, i a les dues edicions anteriors del Sis Nacions. Això és un fet especial pel que fa a Catalunya. Es tracta del primer jugador català del sud dels Pirineus  que disputa un partit oficial del torneig.


ENGINYERS DE POBLENOU

Els Enginyers de Poblenou és un club de rugby que té a un dels seus equips jugant a una de les lligues amateurs d'Anglaterra. Van començar l'any 2007 ja que van veure que els resultaven més econòmics els vols low cost a Anglaterra que els desplaçaments per Espanya

Actualment s'ha incrementat el costs dels desplaçaments i se suspenen alguns partits. La resta de clubs de la lliga a vegades no viatgen  a Catalunya però hi ha una cita que sempre és inevitable. Una visita anual a la catedral del rugby britànic per veure jugar a la selecció anglesa.

Creation date: 03/02/2017 Modification date: 28/02/2017