Batalla de caramels a Vilanova i la Geltrú
Batalla de caramels a Vilanova i la Geltrú

"Comparsers, la plaça és vostra!"

El proper diumenge 15 de febrer Vilanova i la Geltrú tornarà a sortir al carrer en el que és el punt àlgid del Carnaval Vilanoví. És el dia gran de la ciutat, el dia en què la capital del Garraf  es transforma, canvia de color, d'aroma i de cara.

La festa comença de bon matí, aproximadament a les nou, hora en què les  Comparses, de les prop de seixanta-cinc societats, surten cadascuna amb el seu uniforme identificador. Els homes vestits amb camisa blanca,  pantaló fosc, i segons l'entitat amb  mocador, armilla o americana. Tampoc hi falta  la barretina i el llaç o corbatí. Les dones amb vestit o faldilla,  un mantó de Manila i un o dos clavells de diversos colors segons l'entitat al cabell.

Les Comparses són per parelles, les quals han d'inscriure's a alguna de les més de seixanta entitats que hi participen. S'estructuren en un centenar de banderes per edats: infantils, juvenils i adultes, acompanyades cadascuna d'elles per una formació musical. Unes cent deu banderes amb les seves respectives xarangues i bandes de música es mouen anàrquicament per la ciutat saltant, ballant i, el més important, llançant caramels a dojo.

Qualsevol lloc pot ser bo per veure passar les diferents societats al so de la música variada i sobretot al so del Turuta, una marxa militar que els vilanovins senten com un himne propi.

La gran batalla té lloc a la Plaça de la Vila on milers de caramels salten pels aires llançats per les parelles de comparsers. Una rere l'altra, les banderes dels adults van passant per la plaça més cèntrica de la ciutat per a ser protagonistes del moment màgic de la guerra de caramels.  Els vilanovins viuen amb pell de gallina aquesta entrada a la plaça de la Vila, aquest dia, els balcons amb vista a la plaça estan molt sol·licitats i plens a vessar.  La guerra més dolça del món té inici després del ja tradicional crit de l'speaker "Comparsers! La plaça és vostra!". 

Durant la tarda, a la Plaça de les Cols, es fan les Danses de Vilanova,valls vuitcentistes, interpretades per una cobla amb la  peculiaritat que cada home està acompanyat per dues dones.

A la nit es realitza el Ball del Comparser, on normalment un grup de música anima l'ambient i hi van les parelles de les comparses  a passar-s'ho bé.

Us hi animeu?

Vés al prestatge de Cultura popular ►

09/02/2015 11:42h