Kraftkar, un formatge blau noruec, millor formatge del 2016
Kraftkar, un formatge blau noruec, millor formatge del 2016

El Kraftkar, un formatge blau de Noruega, va ser escollit com el millor formatge del món. El International Cheese Festival va celebrar la 29a edició a Sant Sebastià, on es va concedir el World Cheese Award que és el màxim premi d’aquest festival.

El campió es va imposar a 3.061formatges de 35 països dels cinc continents que han assistit al Festival. Entre els setze formatges finalistes trobem un Cala Blanc i un Cremositos del Zújar, que van empatar en puntuació a la segona posició, seguits en tercer lloc per un altre formatge de l’Estat Espanyol, un Oveja Grazalemeña, que va obtenir la mateixa puntuació que l’italià Gorgonzola Doce.

Gunnar Waagen és el nom del productor que ha obtingut el màxim guardó amb un formatge blau que elabora artesanalment a la seva granja de Tingvoll, un petit poble del centre de Noruega, amb llet de vaca pasteuritzada.El jurat ha descrit el Kraftar com un formatge “força espès, amb vetes blaves solidificades i un florit que s’ha desenvolupat i distribuït molt bé”, a més d'una textura "formidable, fins i tot cruixent".

Aquest premi es va crear el 1988 amb l’objectiu de preservar els valors de la producció tradicional del formatge i ajudar als petits productors a accedir a nous mercats internacionals. Majoritàriament, els premis han estat encapçalats per formatges britànics i francesos, tot i que també figuren dos formatges de l’Estat Espanyol, un curat de cabra d’Arico (Tenerife), guanyador l’any 2008, i un Dehesa de los Llanos, d’Albacete, que va ser-ho el 2012.

 

28/01/2017 17:54h