Les roses

Les flors, i sobretot les roses, tenen una llarga tradició popular en les celebracions festives tradicionals a Catalunya.  
 
Durant els mesos d'abril i maig, els rosers tenen el seu període de màxima floració, segurament,  per aquest motiu les seves flors s'han utilitzat en moltes festes, celebracions i ritus,  que tenen lloc durant aquestes dates. De fet, la rosa vermella és un dels símbols de Catalunya. 
 
Trobem roses a la festa de Sant Jordi (23 d'abril), a la Mare de Déu de Montserrat (la "rosa d'abril", el 27 d'abril)  a les festes de la Santa Creu (3 de maig), les festes del Roser (primer o segon cap de setmana de maig), Sant Ponç (11 de maig), la festa de Santa Rita (22 de maig) i totes les celebracions de Corpus (data variable). 
 
Les roses són símbols antics de l'amor i la bellesa. A la tradició grega, és una de les flors dels déus, nascuda d'una gota de sang de Venus, en punxar-se el peu amb una espina. 
 

La rosa i Sant Jordi

Durant el segle XIV, la rosa era la protagonista de la festa que la Generalitat organitzava en honor a Sant Jordi el 23 d'abril. Un segle més tard, precisament al pati de la Generalitat, es va començar a celebrar un mercat de roses que va continuar ben viu fins al segle XIX. El mercat era conegut amb el nom de la Fira dels Enamorats, perquè era costum que els homes hi anessin  amb les seves dones i els hi oferissin flors.
 
Al segle XX el costum de regalar roses es va generalitzar a tota la població. Es diu que les parades de la Fira es van començar a col·locar per tota la ciutat de Barcelona i després van acabar arrelant a la resta de Catalunya. 
 

Les roses a Catalunya

A  finals del segle XIX i sobretot a principis del XX , el canvi del concepte d'enjardinament i de conreu, els avenços tècnics i la moda pels viatges van fer que el camp de la roserística es desenvolupés d'una manera molt especial a Espanya i Catalunya. 
 
Joaquim Aldrufeu va ser un dels pioners aplicant noves tècniques genètiques en la hibridació de roses. La seva producció va ser tan elevada que l'any 1890 havia editat divuit catàlegs amb més de tres centes cinquanta varietats de roses. Joaquim Aldrufeu és important també, perquè va ser un dels mestres del destacat santfeliuenc Pere Dot i Martínez, l'obtentor per excel·lència i un referent en el món de la roserística a nivell mundial.  
 
El roserista català Pere Dot i Martínez (1885 -1976) va ser un dels grans creadors de roses del món. Encara avui, algunes de les seves varietats són reconegudes com a rosers únics per les seves característiques i pel que, en el seu moment, van significar: descobriments genuïns i creacions originals. Va ser un dels principals impulsors de l'Exposició de Roses de Sant Feliu de Llobregat que es va celebrar per primer cop l'any 1928 i que actualment encara continua. Es tracta d'una mostra de roses que se celebra el segon cap de setmana del mes de maig, en la que s'hi poden observar més de 10.000 roses de 250 varietats diferents entre les d'hivernacle, de jardí i en flor, de procedències diverses.

A les biblioteques trobaràs:

 

"Orquídeas, rosas y otras flores"
Pérsico, Lucrecia

 

"Cómo cultivar las rosas"
Enrica Boffelli, Guido Sirtori

 

"La Enciclopedia de las rosas"
Vermeulen, Nico

 

"Anatomía de una rosa: la vida secreta de las flores"
Russell, Sharman Apt

"Rosales"
Buczacki, Stefan

"Rosas"
Boudassou, Bénédicte

"Rosas [enregistrament vídeo]: cuidados y cultivo en su jardín"
 

 

"Rosas: manual de cultivo y conservación"
Hessayon, D. G.

"Rosas : rápido y fácil"
Rau, Heide

"Rosales trepadores"
Mikolajski, Andrew

"Consejos prácticos para la poda de Rosales"
Pleikies, Jutta
 

 

 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"23 roses per Sant Jordi"
 

 

"Roses, pètals, aromes, espines... "
Enrica Boffelli, Guido Sirtori

 

"El Llibre de la rosa"
Capmany, Maria Aurèlia

 

"El Jardí de les roses"
Sa'di

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Dracs, princeses i roses"
Baldó, Estel
 

 

"Roses i llibres [enregistrament vídeo]; La primavera ja és aquí "
 

 

"Primavera, llibres i roses"
Llorens, Anna

 

"I tot per unes roses vermelles"
Homs, Núria

 

 

"Llibres i roses"

Baldó, Estel
 

 

 
 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Rosas a la acuarela"
Whittle, Janet
 

 

"Cómo dibujar tulipanes, rosas y otras preciosas flores"
Congdon, Lisa

 

 

 

 

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Catalunya, terra de roses"
 

 

"Llibre popular del Rosari: folklore del Roser"
Serra i Boldú, Valeri

 

 

"La Rosa en la tradició popular"
Violant i Simorra, Ramon

 

 

Més sobre les roses

 

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:
 
Data d'actualització: 18/04/2016
   
The most borrowed
De l'hort a la biblioteca
eBiblio. Ebook lending

 

Bookmobile's autumn campaign
Virtual interviews
The Book Club
Municipal Libraries Network
   Facebook   Youtube  Twitter  Instagram  
Get the library card Online procedures Catalog Find a libraryAsk a LibrarianSubscribe to newslettersGenius Biblioteca Infantil