Cinema

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


125 anys del naixement de Boris Karloff



El 23 de novembre es compleixen 125 anys del naixement de William Henry Pratt (23 de novembre de 1887 − 2 de febrer de 1969), més conegut amb el nom artístic de Boris Karloff, actor britànic famós pels seus papers en pel·lícules de terror.

Fill de Edward John Pratt Jr i la seva tercera dona Eliza Sarah Millard, el futur actor va néixer a Camberwell, Londres, i cresqué a Enfield.

Orfe des de molt jove, va estudiar a la Enfield Grammar School abans de traslladar-se a la Uppingham School, la Merchant Taylors' School, i de forma eventual a la Universitat de Londres.

La primera meta de Karloff era unir-se al servei diplomàtic; el seu germà, Sir John Henry Pratt, va arribar a convertir-se en un famós i distingit diplomàtic. El 1909, Pratt va viatjar al Canadà, on canvià de nom. Per raons de salut, no va combatre en la Primera Guerra Mundial.

Una vegada arribat a Hollywood, Califòrnia, Karloff va participar en nombroses pel·lícules mudes, abans d'aparèixer com el monstre de Frankenstein a Frankenstein (1931), la pel·lícula que el va convertir en estrella i que va rodar gràcies al fet que Béla Lugosi va rebutjar el paper.

Un any després va interpretar un altre dels seus personatges més representatius: Imhotep, a La mòmia.

La seva alçada i l'èxit de Frankenstein el van encasellar en el gènere de terror, en el qual va realitzar nombroses pel·lícules per a la Universal Pictures, encara que va participar en altres gèneres com a La patrulla perduda, de John Ford el 1934.

Karloff va interpretar al monstre de Frankenstein dues vegades més, a La núvia de Frankenstein (1935) i a El fill de Frankenstein (1939), amb Lugosi en el paper del boig Igor.

Precisament va coincidir amb Lugosi en dos altres títols importants: El gat negre (1934) i El corb (1935).

Són conegudes les llargues sessions de maquillatge amb col·lodió i cotó a les quals va haver de sotmetre's sota la direcció del maquillador Jack Pierce, i l'incòmode vestit i les sabates de plataforma que li van causar uns danys a l'esquena que va arrossegar la resta de la seva vida.

Malgrat els papers que el van fer famós, Karloff va ser reconegut en la seva vida real com un home generós, sobretot amb els nens.

En els seus últims anys va actuar diverses vegades a la televisió. Boris Karloff va morir de pneumònia en el King Edward VII Hospital, Midhurst, Sussex, a l'edat de 81 anys.
 


Fragments d'algunes de les seves pel·lícules:
 


Frankenstein, 1931


La mòmia, 1932


El corb, 1935
 

 
Enllaços al catàleg Aladí


Monografia
de Boris Karloff.

Biografies
 de Boris Karloff.


Enllaços externs


Boris Karloff a la Viquipèdia.

Boris Karloff a la base de dades IMDb.

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►