Notícies

Voluntariat Ambiental, un bon compromís amb el Medi Ambient
Voluntariat Ambiental, un bon compromís amb el Medi Ambient

Autor: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

El voluntariat ambiental neix de l'exigència de participar i influir en els processos de la societat. És un instrument per millorar la qualitat de vida dels territoris i comunitats on vivim i per combatre injustícies i agressions al medi ambient.

L'Oficina del Voluntariat Ambiental de Catalunya és un punt de trobada entre persones voluntàries, entitats ambientals i altres col·lectius que treballen pel medi ambient.
El portal voluntariatmbiental.cat permet vehicular les crides de voluntariat que proposen les entitats ambientals amb la demanda de persones voluntàries, empreses o escoles que hi volen col·laborar, sigui de forma puntual o permanent.

Així, es poden trobar iniciatives acotades en el temps, com jornades de voluntariat destinades a una acció concreta d'un dia, o bé la possibilitat de vincular-se en projectes de més llarg termini, i formar part del voluntariat estable d'una entitat ambiental. L'oficina ofereix suport a les empreses que optin per iniciatives de voluntariat corporatiu, així com a estudiants universitaris, o a les escoles que desitgin implantar experiències d'aprenentatge servei.

L'Oficina de Voluntariat Ambiental de Catalunya dóna suport a les entitats amb els materials, continguts i formacions relacionats amb la gestió del voluntariat. Per aquest motiu es recomana l'elaboració del Pla de Voluntariat, on es planifica l'acollida, la formació a les persones voluntàries i s'estructuren els projectes de participació. La guia Fem Camí, ajuda a identificar les bones pràctiques en projectes de participació i voluntariat, i millorar la qualitat i l'impacte de les actuacions del sector ambiental. A partir del 2017, l'OVAC oferirà seminaris vinculats amb l'aplicació en l'àmbit ambiental de la Llei 25/2015 de voluntariat i amb l'elaboració del Pla de Voluntariat.

L'Oficina del Voluntariat Ambiental és fruit de l'experiència en el sector de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Xarxa de Custòdia del Territori, dues xarxes que reuneixen gran nombre de les entitats ambientals que actuen a Catalunya amb programes de voluntariat ambiental. És, alhora, una continuïtat al projecte de col·laboració entre les entitats que va iniciar amb la Setmana de la Natura.

La XVAC i la XCT conviden les entitats a enregistrar les seves crides al portal voluntariatambiental.cat. I, a totes les persones que desitgin donar el seu cop de mà pel medi ambient, a contactar amb l'OVAC on podran rebre orientacions per trobar el projecte ambiental més adequat les necessitats i interessos (oficinavoluntariat@xvac.cat).

 

Extret de: xarxanet.org

12/01/2017 17:34h
Mitjana (0 Vots)