Notícies

Maria Antònia Oliver, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2016
Maria Antònia Oliver, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2016

Des d'Òmnium s'atorga cada any el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un reconeixement a la trajectòria d'una persona per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual. Aquest any, la guardonada amb el 48è Premi d'Honor ha estat l'escriptora i traductora mallorquina Maria-Antònia Oliver. L'acte de lliurament és avui 6 de juny al Palau de la Música de Barcelona.

Maria Antònia Oliver i Cabrer

Escriptora i traductora nascuda a Manacor el 4 de desembre de 1946. Va començar a escriure en castellà perquè ni els pares ni els mestres li havien dit que la llengua que parlaven servia per fer literatura. Va aprendre a escriure en català tota sola, fins que va trobar n'Aina Moll, professora de francès a l'institut de Palma on va fer batxillerat, que feia classes de llengua i literatura catalana fora d'hores lectives als alumnes interessats.

Com a narradora ha utilitzat una àmplia gamma de recursos. Va publicar la primera novel·la el 1970. Des d'aleshores ençà, ha fet novel·les, contes, teatre, articles, traduccions, i guions per cinema, televisió i ràdio. Hi ha obres on trobem un substrat de les rondalles mallorquines, conegudes primer des de l'oralitat, com ara Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà (1972) o El vaixell d'Iràs i no tornaràs (1976). Altres que són novel·les detectivesques com Estudi en Lila (1985) amb el personatge de Lònia Guiu, qui protagonitzarà diverses novel·les d'aquest gènere. I alguna molt destacada com el melodrama Joana E. (1992).

Va formar part de col·lectiu literari Ofèlia Dracs, un col·lectiu literari fundat al voltant de l'any 1976 que va apostar per aprofundir en la literatura de gènere (eròtica, de misteri...). El nom d'Ofèlia Dracs està format amb les inicials dels membres fundadors. Altres autors que van formar part són Jaume Cabrè, Jaume Fuster, Joaquim Carbó, Joaquim Soler, Joan Rendé, Isidre Grau, Pep Albanell, Toni Serra i Josep-Lluís Seguí. 

06/06/2016 12:11h
Mitjana (0 Vots)